Diskriminacija građana koji traže istinu i pravdu

Udruženje građana „Put Pravde“ iz Banjaluke organizovalo je drugu po redu međunarodnu konferenciju pod nazivom: „Diskriminacija, uloga nevladinih organizacija i značaj medija u građanskom aktivizmu“, na kojoj se govorilo o kršenju ljudskih prava i sloboda tokom 900 dana borbe za istinu povodom smrti Davida Dragičevića.

Republika Srpska 12.09.2020 | 20:17
Diskriminacija građana koji traže istinu i pravdu

Više od 900 dana traži se rasvjetljavanje ubistva Davida Dragičevića. U te dvije i po godine, građani koji podržavaju porodicu ubijenog studenta, suočeni su sa raznim oblicima diskriminacije, kršenja ljudskih prava, ugrožavanjem prava na slobodu.

Nekolicina njih do sada je dobila na desetine krivičnih prijava, legitimisani su od strane policije prilikom okupljanja ispred hrama Hrista Spasitelja, a nerijetko su i privođeni pod izgovorom da ugrožavaju javni red i mir. Takav slučaj je i sa aktivistkinjom neformalne grupe „Pravda za Davida“ Sofijom Grmušom.

„Teško je to podnositi da vas neko hapsi dok vi tražite istinu i pravdu, odnosno tražite da se zatvore ubice Davida Dragičevića i da se normalno i slobodno krećemo po ovom gradu, kao što smo i prije toga mogli. Znam da smo na pravom putu, da ne radimo ništa loše i da oni nemaju razlog da nas hapse i da nas progone“, kaže Sofija Grmuša.

Diskriminacija građana koji žele da se sazna istina o Davidovoj smrti, dijelom je upotpunjena i izvještavanjima pojedinih medijskih kuća, kaže novinar i organizator konferencije Miljan Kovač.

Aktivisti neformalne grupe „Pravda za Davida“ predstavljani su kao „loši momci“, što se odrazilo i na ponašanje policije i drugih institucija. Samim tim, cjelokupno društvo trpi posljedice, naglašava Kovač.

„Mislim da je ovo društvo, ovo kompletno društvo pod velikom presijom. I ova manjina koja je ustala da se bori protiv te presije i oni koji ćute. I oni koji ćute ćute iz straha. Zato što su uslovljeni poslom, plaše se za bezbjednost svoje djece. Mi živimo u društvu u kome se djeca ubijaju. Evo i u Sarajevu i u Banjaluci, a da se ta ubistva ne rješavaju“, dodaje predsjednik Udruženja građana „Put Pravde“ iz Banjaluke, Miljan Kovač.

Istraga o Davidovoj smrti i dalje traje. Tako, bar za sada kažu iz tužilaštva. Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget ipak smatra da je slučaj ubistva Davida Dragičeviča, ali i Dženana Memića u Sarajevu pokrenuo i preokrenuo društvo u BiH. To zna i međunarodna zajednica, ističe Feraget.

„Istraga ubistva Davida Dragičevića ne postoji. Kao što ne postoji istraga ubistva Dženana Memića. Ali u agendi Evropske komisije, ta dva slučaja će biti uvrštena i u ovaj septembarski izvještaj. Oni direktno utiču na najvažniji od 14 prioriteta koji su bitni za članstvo BiH u EU i sasvim sigurno da bez rješavanja tih slučajeva, BiH neće dobiti kandidatski status“, kaže Feraget.

On smatra da bi Međunarodna zajednica eventualnim popuštanjem Međunarodna zajednica izgubila kredibilitet koji ima u BiH.

Institucije, predvođene sudijama, policajcima i svima koji su plaćeni da se bave pitanjima ljudskih prava, u slučaju Dragičević o tome nisu vodili računa, što je direktno vodilo diskriminacijama koje imamo na djelu, i u kojima je zabranjeno čak i podići ruku u znak protesta, zaključeno je na konferenciji. 

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Borik

12.09.2020 18:36

Sprema se i crvenoj sekti kraj.Rudonja je sve nervozniji. Pravda za sve nas

ODGOVORITE
Name

Gavra

12.09.2020 19:10

Mislim da ce pravda da dođe u pravi čas i ubice ce biti otkrivene ali i same ce se odati jer i ctna zemlja če progovoriti vrlo brzo zeško pociniocima sramota šteta zso mi je našeg Davida pokoj mu duša

Name

ivica dačić

13.09.2020 09:00

JA SAM CRVENI I NEMAM NITI HOĆU DA IMAM IKAKVE VEZE SA SNSD-om

Name

Max

12.09.2020 19:13

Pravda za Davida!Ova vlast ocigledno nece i ne zeli da rijesi ovaj slucaj.Ali,uskoro ce doci i njoj kraj a onda ce se mnoge stvari saznati.

ODGOVORITE
Name

Kop

12.09.2020 20:16

Ti stvarno u to vjerujes

Name

BL

12.09.2020 21:27

Kop, a u sta ti vjerujes drote ?

Name

ZA KOP

14.09.2020 08:47

KO NE BIH VJEROVAO SOTONO JEDNA ISTINA JE SPORA ALI JE DOSTIŽNA. TO I NAJVEĆA BUDALA ZNA DA ĆE SE SAZNATI KAD TAD OVAKO NELJUDSKO PONAŠANJE.

Name

baka

12.09.2020 19:48

Krvnici,ubice i sotone,Davidov grob vas je pobijedio!

ODGOVORITE
Name

Pa

13.09.2020 07:04

Jesil dobro?

Name

Evo bake

13.09.2020 20:31

Nema je nešto u zadnje vrijeme? Odustala je od borbe za istinu i pravdu? Ili su je saborci pročitali?

Name

Лука

13.09.2020 06:39

Ових задњих 900 дана су, сигурно, најгори период у историји, РС- е, што се тиче људских права и ово мора престати што прије. Једноставно ово се више не може, а и не смије трпјети.

ODGOVORITE
Name

Valter

13.09.2020 06:58

Rudonja , znas li ko je ubio Davida?

ODGOVORITE