Хрватска новим прописима смањује погодности за БиХ

Ускоро ц́е на снагу ступити нова правила о количини цигарета коју је могуц́е пренети преко граница, што ц́е засигурно смањити шопинг Хрвата у БиХ и Србији, где многи купују дуванске, али и друге производе, по нижим ценама.

Босна и Херцеговина 12.09.2020 | 15:23
Хрватска новим прописима смањује погодности за БиХ

Правилник о ослобађању од ПДВ-а и трошарине за робно увезивање у особној пртљази особе које путују из трец́их држава те за робу увезену као малу пошиљку некомерцијалног значаја Хрватска је одлучила изменити, а време ц́е и царинске контроле на граници бити ригорозније.

Тако ц́е се од 15. октобра у земљу моц́и унети највише две кутије цигарета, док се до сада могла унети цео бокс. Када је реч о дувану, уместо досадашњих 250 грама, смјет ц́е бити унети само 50 грама, јавља Глас Славоније. Ваздушни саобраћај је изузет од тих правила.

Према незваничним проценама, Хрватска на куповини цигарета у БиХ и Србији годишње губи чак 70.000 евра у дажбинама.

Ове године због пандемије коронавируса смањен одлазак Славонаца и Барањаца преко граница па је и та потрошња преполовљена.

Наиме, у првих осам мјесеци ове године су страни држављани затражили поврат пореза за робусну купљену у износу од 43,8 милиона конвертибилних марака, док су у истом раздобљу прошле године потрошили око 83 милиона КМ , пише Глас Славоније, позивајуц́и се на податке портпарола Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратка Ковачевиц́а.

Гранични прелаз Орашје предњачи по вредностима робе изнесене из БиХ јер преко њега многи Славонци одлазе у прекогранични шопинг. Реч је у износу од 5,6 милиона КМ. Купују се прехрамбени производи, гориво, али и лекови, који су тамо јефтинији, а у Хрватској се често не могу набавити без рецепата. Ту су и аутодијелови, намештај, столарија, али и неке услуге, попут стоматолошких. Цигарете и духан ипак су главни разлог одласка Хрвата у куповину у БиХ и Србији, а током пандемије су многи шверцери дуван продавали и по троструко вец́им цена него иначе.

(Курир.рс/Јутарњи.хр)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Путник

12.09.2020 13:54

нетреба ниста носити дај ге да се мозе путовати гдје хоцес

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

12.09.2020 14:59

Ако је ријеч само о цигаретама то је најмањи проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићко

12.09.2020 17:42

Цигарете треба и код нас опорезовати да буде кутија 10 КМ.Доста је више и тих пушача,не може се нигдје проћи од њиховог дима,а здравствено осигурање им треба наплаћивати 50% више него осталима

Name

Ре

13.09.2020 10:12

Е Мицко да ти знаш колико држава већ сада узима на кутији цигара преко 70% су акцизе и порези. Пусаци највише финансирају буџет Републике Српске, такодје и играчи Лото. Максимално оптерећени а ето теби смета њихов дим, мада се гурас да с њима сједис.

Name

Рр:Тешко нама

13.09.2020 10:22

Само неспособне Балканске династије размишљају увијек о ограничењима, забранама и сл. јер да ефикасно воде земљу и привреду у њој то нити знају нити хоће нити могу. Све голи бандитизам, простаклук,корупција и криминал. Умјесто сталног све већег отварања протока роба и људи они мисле како и оно мало промета ограничити.Јер замисли онај сто носи стеку цигарета опасан је за државу и могао би је срушити. Замисли.

Name

Мо

12.09.2020 17:47

Зато ћемо ми здушно куповати редом све производе од Дуката, Подравке, Дорине, Краша, Пика, купујмо хрватско купујмо хрватско, нека поумиремо само купујмо хрватско колико год било канцерогено, радиоактивно, шта фали толиким адитивима, лако ћемо са по којим рачићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2020 09:03

Јест а "домаци производи" бас су ти квалитет.

Name

Зоки мутљава

13.09.2020 10:15

Укинути Пинк у БиХ под хитно. А и Хапy такодје. Обицна пропаганда неморала,дивљаства, некултуре и намјерног рушења породичног живота. Ако у Србији радикалска булумента то пропагира не морамо ми у БиХ то гледати.

ОДГОВОРИТЕ