Hrvatska novim propisima smanjuje pogodnosti za BiH

Uskoro će na snagu stupiti nova pravila o količini cigareta koju je moguće preneti preko granica, što će zasigurno smanjiti šoping Hrvata u BiH i Srbiji, gde mnogi kupuju duvanske, ali i druge proizvode, po nižim cenama.

Bosna i Hercegovina 12.09.2020 | 15:23
Hrvatska novim propisima smanjuje pogodnosti za BiH

Pravilnik o oslobađanju od PDV-a i trošarine za robno uvezivanje u osobnoj prtljazi osobe koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja Hrvatska je odlučila izmeniti, a vreme će i carinske kontrole na granici biti rigoroznije.

Tako će se od 15. oktobra u zemlju moći uneti najviše dve kutije cigareta, dok se do sada mogla uneti ceo boks. Kada je reč o duvanu, umesto dosadašnjih 250 grama, smjet će biti uneti samo 50 grama, javlja Glas Slavonije. Vazdušni saobraćaj je izuzet od tih pravila.

Prema nezvaničnim procenama, Hrvatska na kupovini cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak 70.000 evra u dažbinama.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica pa je i ta potrošnja prepolovljena.

Naime, u prvih osam mjeseci ove godine su strani državljani zatražili povrat poreza za robusnu kupljenu u iznosu od 43,8 miliona konvertibilnih maraka, dok su u istom razdoblju prošle godine potrošili oko 83 miliona KM , piše Glas Slavonije, pozivajući se na podatke portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića.

Granični prelaz Orašje prednjači po vrednostima robe iznesene iz BiH jer preko njega mnogi Slavonci odlaze u prekogranični šoping. Reč je u iznosu od 5,6 miliona KM. Kupuju se prehrambeni proizvodi, gorivo, ali i lekovi, koji su tamo jeftiniji, a u Hrvatskoj se često ne mogu nabaviti bez recepata. Tu su i autodijelovi, nameštaj, stolarija, ali i neke usluge, poput stomatoloških. Cigarete i duhan ipak su glavni razlog odlaska Hrvata u kupovinu u BiH i Srbiji, a tokom pandemije su mnogi šverceri duvan prodavali i po trostruko većim cena nego inače.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Putnik

12.09.2020 13:54

netreba nista nositi daj ge da se moze putovati gdje hoces

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

12.09.2020 14:59

Ako je riječ samo o cigaretama to je najmanji problem.

ODGOVORITE
Name

Mićko

12.09.2020 17:42

Cigarete treba i kod nas oporezovati da bude kutija 10 KM.Dosta je više i tih pušača,ne može se nigdje proći od njihovog dima,a zdravstveno osiguranje im treba naplaćivati 50% više nego ostalima

Name

Re

13.09.2020 10:12

E Micko da ti znaš koliko država već sada uzima na kutiji cigara preko 70% su akcize i porezi. Pusaci najviše finansiraju budžet Republike Srpske, takodje i igrači Loto. Maksimalno opterećeni a eto tebi smeta njihov dim, mada se guras da s njima sjedis.

Name

Rr:Teško nama

13.09.2020 10:22

Samo nesposobne Balkanske dinastije razmišljaju uvijek o ograničenjima, zabranama i sl. jer da efikasno vode zemlju i privredu u njoj to niti znaju niti hoće niti mogu. Sve goli banditizam, prostakluk,korupcija i kriminal. Umjesto stalnog sve većeg otvaranja protoka roba i ljudi oni misle kako i ono malo prometa ograničiti.Jer zamisli onaj sto nosi steku cigareta opasan je za državu i mogao bi je srušiti. Zamisli.

Name

Mo

12.09.2020 17:47

Zato ćemo mi zdušno kupovati redom sve proizvode od Dukata, Podravke, Dorine, Kraša, Pika, kupujmo hrvatsko kupujmo hrvatsko, neka poumiremo samo kupujmo hrvatsko koliko god bilo kancerogeno, radioaktivno, šta fali tolikim aditivima, lako ćemo sa po kojim račićem.

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2020 09:03

Jest a "domaci proizvodi" bas su ti kvalitet.

Name

Zoki mutljava

13.09.2020 10:15

Ukinuti Pink u BiH pod hitno. A i Hapy takodje. Obicna propaganda nemorala,divljastva, nekulture i namjernog rušenja porodičnog života. Ako u Srbiji radikalska bulumenta to propagira ne moramo mi u BiH to gledati.

ODGOVORITE