Мали привредници траже помоћ Владе: Посао опао, а намети остали исти

Епидемија вируса корона у Републици Српској смањила је привредну активност за 30 до 50 одсто. Микро, мала и средња предузећа су на удару кризе, као и радници који раде у њима. Иако су привредници имали помоћ државе за мјесеце када су били под кључем, ситуација није ништа боља ни сада, јер намети су им исти, а промет знатно смањен. 

Република Српска 08.09.2020 | 19:42
Мали привредници траже помоћ Владе: Посао опао, а намети остали исти

Јасминка Вујмиловић која је власник кројачке радње каже да се узда у додатну помоћ институција, јер су обавезе према држави неиздрживе, с обзиром на слабу зараду.

"Рачуни за воду струју, фискална каса, све редовно стиже, чак и кад нисмо радили, али онај дио што иде држави морао се платити. А посла скоро да нема, нема матура, нема свечаности и окупљања, нема дијаспоре" - каже Јасминка Вујмиловић.

Обућар Ратко Кос каже да је посао опао за 50 одсто. А обавезе према држави су остале исте. Иако њихова обућарска радња потроши мање струје него једно домаћинство, плаћа три пута скупље, јер како каже, надлежни им нису изашли у сусрет да смање цијену индустријске струје.

Да су грађани свели куповину само на основне ствари и плаћање режија показује податак да је дневна потрошња грађана у јуну ове године била мања за чак 4, 4 милиона грађана. Грађани кажу да би у кризи требало мало више мислити на становништво, и смањити барем комуналне рачуне.

Економисти кажу је пад прихода показао да грађани немају новца, те да се мора наћи рјешење да се премосте проблеми с плаћањем намета, који су и прије епидемије вируса Корона били неиздрживи у односу на плате у Српској, а камоли сада.

"Мора се повести рачуна о тим наметима, и на неки начин их смањити, да се не бисмо довели у ситуацију да грађани и пивредници престану да плаћају."

Павловић каже да би евентуално рјешење било у донацијама државе према јавним предузећима, на начин како је то урађено према привредним субјектима, те би тако онда они могли да умање рачуне грађанима и најугроженијим привредним субјектима.

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Рале

08.09.2020 18:12

Власт хоце да све пропадне и зато никоме ништа не дају, а нек и пропада кад народ то жели да својим додом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.09.2020 18:45

Све је пропало и опљацкано,народ је на ивици огромни порези таксе намети акцизе а ови се јос задуyују и краду као да нема сутра ... ко це то да враца ,на крају це ударити приватну имовину и кренут це да је отимају ,народе пробудисе

Name

Скептик

08.09.2020 19:01

Траже помоћ од оних који су их упропастили!!?? Е свашта.

Name

САМО САМ РЕАЛАН

08.09.2020 20:48

Од цега помоц пара нема, мозда продати возни парк хеликоптере, повуци силне опљацкане паре из банака ако мозе одузети све некретнине ратним профитерима и градзевинској мафији има јос тога све за спас српске, јер су многи улозили свој зивот у темеље српске, да би је неман дезертерска опустосила

Name

Гуца

08.09.2020 20:54

Долази Додик са трубацима и пивце да пруза помоц.

Name

Дрекавац..!!

08.09.2020 18:20

Кажу да за отварање малих предузећа надзире ,,Принтер",па онда преузимају и препреке неке своје играче и тако нико "нормалан" не жели да се упушта у борбу с вјетрењачама..!! А они који раде у њиховим предузећа немају шансу прећи негдје друго и тако гуле за тједну плату и слушају ове диктаторе који новинаром и пљачком стижу баснослован богатства....али Бог је велики....!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

08.09.2020 18:58

Дрекавац,друзе,ста си конзумирао вецерас,да знам цега да се клоним.Ста год да је,јако је бас.Али ако си ти себи олаксао,нека си...

Name

Ре Андрићу

09.09.2020 04:56

Принтер контролише све....можда то теби и вашој секти не одговара да призна,али распитати се мало.... Осим тога,плате младих људи који раде у ,,вашим,, фирмама не прелазе 600КМ, а ако желе прећи читај напустити,осуђени су да више нигдје немогу наћи посао јер или га нема или нико не смије да прими ко је радио у вашим секташкм фирмама.....а иначе Дрекавац не користи недозвољене супстанце и врло добро зна шта и зашто прича....а ви размислите......

Name

стара кајла

08.09.2020 18:29

Нема пара другови, нестало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

08.09.2020 18:59

Цуј,донације према јавним предузецима.Е мој аналитицару,мозес с Виском под руку.Па одакле цовјеце паре,одакле???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

08.09.2020 19:24

Милорад Додик је Бог за Сању Вулић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Донекле истина

08.09.2020 20:25

Један дио малих приватника јесте у проблемима. Ипак, да се не лажемо вецина приватника (па цак и са пар запослених) буквално пливају у парама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

08.09.2020 22:42

И ја сам приватник, и теби бих позелео, па да видис како је кад морас да оцистис све рацуне, а нама прихода.

Name

Аполо 11

09.09.2020 02:58

Па владарима је увјек фалило пара,прије короне,за врјеме котоне и посље короне. Ништа се неради на стварању нове врједности. Кружни ток неће зарадјиват паре а аутопут служи да се н арод још више огули а народ плаца кредите за градњу аутопута. Ово је окупација !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неподобни

09.09.2020 05:16

Нису још платили ни минималну плату за Април као ни доприносе за исти мјесец и Мај сто су обећали,а како се онда уздати и тражити од њих да нас помогну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.09.2020 06:19

Морате се стрпити и штедити, зар нисте на скупштини РС, чули Додика да је ударио на Америку а то кошта а и ви у том учестујете јер дајете му подршку, да не дајете не би побјеђивао, значи само промјене па опет промјене ако нисте задовољни а сад сте не задовољни или вам ово паше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

09.09.2020 07:43

ПА НИСУ НАМ УПЛАТИЛИ НИ ОНО СТО СИ ОБЕЦАЛИ КО КЕ ЈОС ДОБИО УПЛАЦЕНЕ ДОПРИНОСЕ КОЈЕ СУЕМ ЗБОГ ЊИХ НАС МАЛТРЕТИРАЈУ САЉУ ПЛАВЕ КОВЕРЗЕ ДА ПЛАТИМ9 ДОПРИНОСЕ ЗА АПРИЛ МАЈ ПА СТА ТА ВЛАДА РАДИ ОБЕЦАЛА А НИСТА НИСУ УПЛАТИЛИ ИГРАЈУ СЕ СНАМА ЗА СВАКУ ОСУДУ СТА ОЦЕКИВАТИ ОД ЊИХ ВИДИТЕ СРБИЈУ ПРИВРЕДНИЦИ ПЕНЗИОНЕРИ ГРАДЗАНИ СВИ ДОБИЛИ ПОМОЦ ЗА СВЕ СТАВКЕ КОЈЕ ОПЗЕРЕЦИЈУ ПРИВРЕДУ ГРАДУАНЕ А ОВИ НАСИ САМО НАМЕТИ СЕ ПОВЕЦАВАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умрли радник

09.09.2020 14:32

Немојте да измишљате него докажите то што причате. Порези, доприноси и плате су уплаћени свима са уредним папирима. Само лажете и омаловажавате нечији рад, покажите мало захвалности некада најлакше само коментарисати оно што вам неко нареди. Ја немам ништа од тога, али треба рећи реално, све је испоштовано

Name

Алан Форд

09.09.2020 10:11

Чудан је овај народ овде. Толико има намета од државе да немогу радње да плаћају али опет нема масовних протеста да се ти намети зауставе. Сами протести протести и протести да се ситуација промјени. Не очекивати и не прихватати мрвице од власти. Само протести и грађанска непослушност.

ОДГОВОРИТЕ