Mali privrednici traže pomoć Vlade: Posao opao, a nameti ostali isti

Epidemija virusa korona u Republici Srpskoj smanjila je privrednu aktivnost za 30 do 50 odsto. Mikro, mala i srednja preduzeća su na udaru krize, kao i radnici koji rade u njima. Iako su privrednici imali pomoć države za mjesece kada su bili pod ključem, situacija nije ništa bolja ni sada, jer nameti su im isti, a promet znatno smanjen. 

Republika Srpska 08.09.2020 | 19:42
Mali privrednici traže pomoć Vlade: Posao opao, a nameti ostali isti

Jasminka Vujmilović koja je vlasnik krojačke radnje kaže da se uzda u dodatnu pomoć institucija, jer su obaveze prema državi neizdržive, s obzirom na slabu zaradu.

"Računi za vodu struju, fiskalna kasa, sve redovno stiže, čak i kad nismo radili, ali onaj dio što ide državi morao se platiti. A posla skoro da nema, nema matura, nema svečanosti i okupljanja, nema dijaspore" - kaže Jasminka Vujmilović.

Obućar Ratko Kos kaže da je posao opao za 50 odsto. A obaveze prema državi su ostale iste. Iako njihova obućarska radnja potroši manje struje nego jedno domaćinstvo, plaća tri puta skuplje, jer kako kaže, nadležni im nisu izašli u susret da smanje cijenu industrijske struje.

Da su građani sveli kupovinu samo na osnovne stvari i plaćanje režija pokazuje podatak da je dnevna potrošnja građana u junu ove godine bila manja za čak 4, 4 miliona građana. Građani kažu da bi u krizi trebalo malo više misliti na stanovništvo, i smanjiti barem komunalne račune.

Ekonomisti kažu je pad prihoda pokazao da građani nemaju novca, te da se mora naći rješenje da se premoste problemi s plaćanjem nameta, koji su i prije epidemije virusa Korona bili neizdrživi u odnosu na plate u Srpskoj, a kamoli sada.

"Mora se povesti računa o tim nametima, i na neki način ih smanjiti, da se ne bismo doveli u situaciju da građani i pivrednici prestanu da plaćaju."

Pavlović kaže da bi eventualno rješenje bilo u donacijama države prema javnim preduzećima, na način kako je to urađeno prema privrednim subjektima, te bi tako onda oni mogli da umanje račune građanima i najugroženijim privrednim subjektima.

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Rale

08.09.2020 18:12

Vlast hoce da sve propadne i zato nikome ništa ne daju, a nek i propada kad narod to želi da svojim dodom.

ODGOVORITE
Name

re

08.09.2020 18:45

Sve je propalo i opljackano,narod je na ivici ogromni porezi takse nameti akcize a ovi se jos zaduyuju i kradu kao da nema sutra ... ko ce to da vraca ,na kraju ce udariti privatnu imovinu i krenut ce da je otimaju ,narode probudise

Name

Skeptik

08.09.2020 19:01

Traže pomoć od onih koji su ih upropastili!!?? E svašta.

Name

SAMO SAM REALAN

08.09.2020 20:48

Od cega pomoc para nema, mozda prodati vozni park helikoptere, povuci silne opljackane pare iz banaka ako moze oduzeti sve nekretnine ratnim profiterima i gradzevinskoj mafiji ima jos toga sve za spas srpske, jer su mnogi ulozili svoj zivot u temelje srpske, da bi je neman dezerterska opustosila

Name

Guca

08.09.2020 20:54

Dolazi Dodik sa trubacima i pivce da pruza pomoc.

Name

Drekavac..!!

08.09.2020 18:20

Kažu da za otvaranje malih preduzeća nadzire ,,Printer",pa onda preuzimaju i prepreke neke svoje igrače i tako niko "normalan" ne želi da se upušta u borbu s vjetrenjačama..!! A oni koji rade u njihovim preduzeća nemaju šansu preći negdje drugo i tako gule za tjednu platu i slušaju ove diktatore koji novinarom i pljačkom stižu basnoslovan bogatstva....ali Bog je veliki....!!!!!

ODGOVORITE
Name

Andric

08.09.2020 18:58

Drekavac,druze,sta si konzumirao veceras,da znam cega da se klonim.Sta god da je,jako je bas.Ali ako si ti sebi olaksao,neka si...

Name

Re Andriću

09.09.2020 04:56

Printer kontroliše sve....možda to tebi i vašoj sekti ne odgovara da prizna,ali raspitati se malo.... Osim toga,plate mladih ljudi koji rade u ,,vašim,, firmama ne prelaze 600KM, a ako žele preći čitaj napustiti,osuđeni su da više nigdje nemogu naći posao jer ili ga nema ili niko ne smije da primi ko je radio u vašim sektaškm firmama.....a inače Drekavac ne koristi nedozvoljene supstance i vrlo dobro zna šta i zašto priča....a vi razmislite......

Name

stara kajla

08.09.2020 18:29

Nema para drugovi, nestalo

ODGOVORITE
Name

Andric

08.09.2020 18:59

Cuj,donacije prema javnim preduzecima.E moj analiticaru,mozes s Viskom pod ruku.Pa odakle covjece pare,odakle???

ODGOVORITE
Name

Странац

08.09.2020 19:24

Милорад Додик је Бог за Сању Вулић!

ODGOVORITE
Name

Donekle istina

08.09.2020 20:25

Jedan dio malih privatnika jeste u problemima. Ipak, da se ne lažemo vecina privatnika (pa cak i sa par zaposlenih) bukvalno plivaju u parama...

ODGOVORITE
Name

Ratko

08.09.2020 22:42

I ja sam privatnik, i tebi bih pozeleo, pa da vidis kako je kad moras da ocistis sve racune, a nama prihoda.

Name

Apolo 11

09.09.2020 02:58

Pa vladarima je uvjek falilo para,prije korone,za vrjeme kotone i poslje korone. Ništa se neradi na stvaranju nove vrjednosti. Kružni tok neće zaradjivat pare a autoput služi da se n arod još više oguli a narod placa kredite za gradnju autoputa. Ovo je okupacija !

ODGOVORITE
Name

Nepodobni

09.09.2020 05:16

Nisu još platili ni minimalnu platu za April kao ni doprinose za isti mjesec i Maj sto su obećali,a kako se onda uzdati i tražiti od njih da nas pomognu

ODGOVORITE
Name

Мирослав

09.09.2020 06:19

Морате се стрпити и штедити, зар нисте на скупштини РС, чули Додика да је ударио на Америку а то кошта а и ви у том учестујете јер дајете му подршку, да не дајете не би побјеђивао, значи само промјене па опет промјене ако нисте задовољни а сад сте не задовољни или вам ово паше.

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

09.09.2020 07:43

PA NISU NAM UPLATILI NI ONO STO SI OBECALI KO KE JOS DOBIO UPLACENE DOPRINOSE KOJE SUEM ZBOG NJIH NAS MALTRETIRAJU SALJU PLAVE KOVERZE DA PLATIM9 DOPRINOSE ZA APRIL MAJ PA STA TA VLADA RADI OBECALA A NISTA NISU UPLATILI IGRAJU SE SNAMA ZA SVAKU OSUDU STA OCEKIVATI OD NJIH VIDITE SRBIJU PRIVREDNICI PENZIONERI GRADZANI SVI DOBILI POMOC ZA SVE STAVKE KOJE OPZERECIJU PRIVREDU GRADUANE A OVI NASI SAMO NAMETI SE POVECAVAJU

ODGOVORITE
Name

Umrli radnik

09.09.2020 14:32

Nemojte da izmišljate nego dokažite to što pričate. Porezi, doprinosi i plate su uplaćeni svima sa urednim papirima. Samo lažete i omalovažavate nečiji rad, pokažite malo zahvalnosti nekada najlakše samo komentarisati ono što vam neko naredi. Ja nemam ništa od toga, ali treba reći realno, sve je ispoštovano

Name

Alan Ford

09.09.2020 10:11

Čudan je ovaj narod ovde. Toliko ima nameta od države da nemogu radnje da plaćaju ali opet nema masovnih protesta da se ti nameti zaustave. Sami protesti protesti i protesti da se situacija promjeni. Ne očekivati i ne prihvatati mrvice od vlasti. Samo protesti i građanska neposlušnost.

ODGOVORITE