Палмер стиже у Сарајево: Какве поруке носи БиХ?

Замјеник помоћника државног секретара САД-а и специјални представник за Западни Балкан Маттхеw Палмер у сриједу долази у Сарајево гдје ће одржати низ састанака с највишим бх. званичницима.

Босна и Херцеговина 08.09.2020 | 09:16
Палмер стиже у Сарајево: Какве поруке носи БиХ?

Палмерова посјета оцјењује се као потврда америчке подршке позитивним процесима у БиХ, али и на цијелом Балкану, нарочито након вашингтонског споразума Србије и Косова. Засигурно ће бити говора и о тензијама које су произвели званичници из Републике Српске покушавајући повезати питање Косова са РС-ом те тренутном ситуацијом у Црној Гори након одржаних избора.

У фокусу разговора ће бити и економске теме, што је потврдио и предсједавајући Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија. Он је казао да ће с Палмером током његове предстојеће посјете Сарајеву разговарати, прије свега, о проблемима с којима се сусреће економија БиХ као посљедица коронавируса.

На састанку у сриједу ће, поред Тегелтије, присуствовати и ентитетски премијери Фадил Новалић и Радован Вишковић.

"Говорићемо о томе шта је потребно БиХ да би направила велики инвестициони циклус, како бисмо покренули нашу привреду и, наравно, очекујући подршку из САД-а као велике земље и њиховог великог утјецаја на међународне финансијске институције да тај инвестициони циклус подрже у БиХ код тих институција", рекао је Тегелтија.

У изјави за АТВ Зоран Тегелтија је истакао да се никада не могу заобићи ни политичке теме те да ће на столу свакако бити разговор о изборима.

Истог дана је планирано да Палмер разговара и са члановима Предсједништва БиХ, а у наставку службене посјете и с другим факторима на бх. политичкој сцени.

Уочи Палмерове посјете члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да ће упутити захтјев Предсједништву БиХ да се измјести Амбасада БиХ из Тел Авива у Јерусалем и да ће о томе обавијестити Палмера када у сриједу дође у Сарајево.

Додикову иницијативу прокоментарисали су и његове колеге Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

"Ово Додиково залагање за, како он каже, америчке интересе је лицемјерно, чак и смијешно. Оно долази од човјека с америчке црне листе. Додик би да буде против НАТО-а, да се противи заједничкој борби БиХ и САД-а против тероризма, да одбија америчке посматраче на изборима. Па нема човјека у БиХ који је више против америчких интереса", поручио је Комшић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић оцијенио је иницијативу Милорада Додика да Босна и Херцеговина премјести сједиште своје амбасаде у Израелу политикантском и популистичком, с циљем да се након споразума Србије и Косова и наша земља на било који начин повеже с тим процесом.

Треба истаћи и да ће на састанку Палмера са члановима Предсједништва БиХ сигурно бити ријечи о јучерашњој одлуци Народне скупштине РС на којој је оборен меморандум између Централне изборне комисије БиХ и Међународне фондације за изборне системе штетан по виталне националне интересе.

С обзиром на предстојеће локалне изборе у нашој земљи, засигурно ће се разговарати и о приоритету проведбе фер и демократских избора без инцидената, али и о еуроатлантском путу БиХ и изазовима с којима се сусрећемо.

(Клиx) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

08.09.2020 07:33

Носи поруке да је опозиција нови побдјеник избора, још само да их народ изгласа у новембру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

08.09.2020 08:16

Мислим друкчије да он долази спашавати миришљево цвјеће.

Name

Ре

08.09.2020 09:31

Ботино крезава јел имал црви у том сендвичу што си јутрос добио од секте аааа??????

Name

да буде вам јасније

08.09.2020 09:41

Није додик против нато-а вец неце ту без србије.

Name

Кад крмци занијеме

08.09.2020 18:07

Ма долази да заврце уси сељацке, посебно воли уси сверцера паприка који се умислио да је неки водја у селу.

Name

ФАСЦИКЛЕ

09.09.2020 08:12

ЈЕЛ ПОНИО ФАСЦИКЛЕ. ЈА КАД ИХ ОВИ НАШИ ИЗМЈЕШАЈУ. ИМА ДА ДОДИК ПОТПИШЕ КОСОВО С ОСМЈЕХОМ, А ЖЕЉКО АМБАСАДУ У ЈЕРУСАЛИМУ. ПА ДА СЕ СВИ РАДОСНО СМИЈЕМО, КАО БРАТКИ ЈУГО НАРОДИ.

Name

Мирослав

08.09.2020 07:34

Стани Тегелтија , каква сурадња са Америком, зар јуче на скупштини пр, Додик није рекао да смо ударили на Америку, провјери ти то да не би дошло до неспоразума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инверзија:

08.09.2020 07:40

Сви сте ви (владајуци политицари) постављени од САД. А сада као неке медјусобне критике на рацун "прокламирања америцких интереса". Ко вас не зна, мозда би вам и повјеровао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

08.09.2020 08:44

"...Замјеник помоћника државног секретара САД-а..." Сам назив функције овога човјека сугерише да се (номинално) ради о асистенту некога ко је на вишој функцији,заправо... Али, и то је довољно да овај човјек испред САД-а (као највеће силе свијета) "построји" домаће "лидере" и (можда) им "благо саопшти" како ће се ствари одвијати убудуће... Дакле,он не долази да би слушао било чије "приједлоге или захтјеве",па макар се "лидер" Додик "уфуравао" да је тако нешто могуће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

08.09.2020 18:05

Истина.

Name

БЛ

08.09.2020 08:51

Прво разговарајте да се смијени руситељ свега и свацега и одма це нам бити боље .Увлакац се увлаци Америма у (знате вец гдје) везано за амбасаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крле

08.09.2020 08:57

Засто долази? Долази да се изграде границни прелази измедју Српске и федерације..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

08.09.2020 09:10

Додик лицно нема никаквог политицког пута ни циља гледа ста ради Вуциц и копира га један кроз један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зив био

08.09.2020 10:25

Води овог насег а за њим це и његови богати пајтоси...соасите нас..ил отворите границе и дајте нам азил да идемо ми од њих..

ОДГОВОРИТЕ