Palmer stiže u Sarajevo: Kakve poruke nosi BiH?

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u srijedu dolazi u Sarajevo gdje će održati niz sastanaka s najvišim bh. zvaničnicima.

Bosna i Hercegovina 08.09.2020 | 09:16
Palmer stiže u Sarajevo: Kakve poruke nosi BiH?

Palmerova posjeta ocjenjuje se kao potvrda američke podrške pozitivnim procesima u BiH, ali i na cijelom Balkanu, naročito nakon vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova. Zasigurno će biti govora i o tenzijama koje su proizveli zvaničnici iz Republike Srpske pokušavajući povezati pitanje Kosova sa RS-om te trenutnom situacijom u Crnoj Gori nakon održanih izbora.

U fokusu razgovora će biti i ekonomske teme, što je potvrdio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. On je kazao da će s Palmerom tokom njegove predstojeće posjete Sarajevu razgovarati, prije svega, o problemima s kojima se susreće ekonomija BiH kao posljedica koronavirusa.

Na sastanku u srijedu će, pored Tegeltije, prisustvovati i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković.

"Govorićemo o tome šta je potrebno BiH da bi napravila veliki investicioni ciklus, kako bismo pokrenuli našu privredu i, naravno, očekujući podršku iz SAD-a kao velike zemlje i njihovog velikog utjecaja na međunarodne finansijske institucije da taj investicioni ciklus podrže u BiH kod tih institucija", rekao je Tegeltija.

U izjavi za ATV Zoran Tegeltija je istakao da se nikada ne mogu zaobići ni političke teme te da će na stolu svakako biti razgovor o izborima.

Istog dana je planirano da Palmer razgovara i sa članovima Predsjedništva BiH, a u nastavku službene posjete i s drugim faktorima na bh. političkoj sceni.

Uoči Palmerove posjete član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da će uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti Ambasada BiH iz Tel Aviva u Јerusalem i da će o tome obavijestiti Palmera kada u srijedu dođe u Sarajevo.

Dodikovu inicijativu prokomentarisali su i njegove kolege Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Ovo Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese je licemjerno, čak i smiješno. Ono dolazi od čovjeka s američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima. Pa nema čovjeka u BiH koji je više protiv američkih interesa", poručio je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu politikantskom i populističkom, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom.

Treba istaći i da će na sastanku Palmera sa članovima Predsjedništva BiH sigurno biti riječi o jučerašnjoj odluci Narodne skupštine RS na kojoj je oboren memorandum između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme štetan po vitalne nacionalne interese.

S obzirom na predstojeće lokalne izbore u našoj zemlji, zasigurno će se razgovarati i o prioritetu provedbe fer i demokratskih izbora bez incidenata, ali i o euroatlantskom putu BiH i izazovima s kojima se susrećemo.

(Klix) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Бањалучанин

08.09.2020 07:33

Носи поруке да је опозиција нови побдјеник избора, још само да их народ изгласа у новембру.

ODGOVORITE
Name

d

08.09.2020 08:16

Mislim drukčije da on dolazi spašavati mirišljevo cvjeće.

Name

Re

08.09.2020 09:31

Botino krezava jel imal crvi u tom sendviču što si jutros dobio od sekte aaaa??????

Name

da bude vam jasnije

08.09.2020 09:41

Nije dodik protiv nato-a vec nece tu bez srbije.

Name

Kad krmci zanijeme

08.09.2020 18:07

Ma dolazi da zavrce usi seljacke, posebno voli usi svercera paprika koji se umislio da je neki vodja u selu.

Name

ФАСЦИКЛЕ

09.09.2020 08:12

ЈЕЛ ПОНИО ФАСЦИКЛЕ. ЈА КАД ИХ ОВИ НАШИ ИЗМЈЕШАЈУ. ИМА ДА ДОДИК ПОТПИШЕ КОСОВО С ОСМЈЕХОМ, А ЖЕЉКО АМБАСАДУ У ЈЕРУСАЛИМУ. ПА ДА СЕ СВИ РАДОСНО СМИЈЕМО, КАО БРАТКИ ЈУГО НАРОДИ.

Name

Мирослав

08.09.2020 07:34

Стани Тегелтија , каква сурадња са Америком, зар јуче на скупштини пр, Додик није рекао да смо ударили на Америку, провјери ти то да не би дошло до неспоразума.

ODGOVORITE
Name

Inverzija:

08.09.2020 07:40

Svi ste vi (vladajuci politicari) postavljeni od SAD. A sada kao neke medjusobne kritike na racun "proklamiranja americkih interesa". Ko vas ne zna, mozda bi vam i povjerovao.

ODGOVORITE
Name

Zenica

08.09.2020 08:44

"...Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a..." Sam naziv funkcije ovoga čovjeka sugeriše da se (nominalno) radi o asistentu nekoga ko je na višoj funkciji,zapravo... Ali, i to je dovoljno da ovaj čovjek ispred SAD-a (kao najveće sile svijeta) "postroji" domaće "lidere" i (možda) im "blago saopšti" kako će se stvari odvijati ubuduće... Dakle,on ne dolazi da bi slušao bilo čije "prijedloge ili zahtjeve",pa makar se "lider" Dodik "ufuravao" da je tako nešto moguće...

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

08.09.2020 18:05

Istina.

Name

BL

08.09.2020 08:51

Prvo razgovarajte da se smijeni rusitelj svega i svacega i odma ce nam biti bolje .Uvlakac se uvlaci Amerima u (znate vec gdje) vezano za ambasadu.

ODGOVORITE
Name

krle

08.09.2020 08:57

Zasto dolazi? Dolazi da se izgrade granicni prelazi izmedju Srpske i federacije..

ODGOVORITE
Name

mislim

08.09.2020 09:10

Dodik licno nema nikakvog politickog puta ni cilja gleda sta radi Vucic i kopira ga jedan kroz jedan.

ODGOVORITE
Name

Ziv bio

08.09.2020 10:25

Vodi ovog naseg a za njim ce i njegovi bogati pajtosi...soasite nas..il otvorite granice i dajte nam azil da idemo mi od njih..

ODGOVORITE