ЕУ упозорава због премјештања амбасада

Европска унија упозорила је Србију и самопроглашено Косово да би могли да угрозе наде у чланство у ЕУ премјештањем амбасада у Израелу у Јерусалим.

Србија 07.09.2020 | 20:29
ЕУ упозорава због премјештања амбасада

АП наводи да је упозорење упућено у вријеме када се званичници у Београду и Приштини труде да ограниче политичке посљедице, након што је предсједник САД Доналд Трамп саопштио у петак, 4. септембра, да су се Србија и самопроглашено Косово сагласили у вези са нормализацијом економских веза.

Европска унија не одступа од става да проблем статуса Јерусалима треба да ријеше Израелци и Палестинци и да би Србија, као кандидат за придруживање блоку, требало то да поштује.

Портпарол Европске комисије Петер Стано подсјетио је да ниједна чланица ЕУ није преселила амбасаду у Израелу у Јерусалим, те да било какви кораци који могу довести у питање заједнички став Уније о Јерусалиму изазивају забринутост и жаљење.

Договор о нормализацији економских веза постигнут је у Вашингтону током разговора уз посредство САД, у које су укључени пресељење дипломатске мисије Србије у Јерусалим и међусобно признање Израела и самопроглашеног Косова.

Одлука је изненадила европске званичнике, који предводе комплексне преговоре Београда и Приштине о побољшању односа.

АП пише да "званичници у Србији сада покушавају да умање приврженост Трампу", док званичници у Приштини покушавају да ублаже забринутост муслиманских земаља које подржавају Палестинску управу.

Предсједник Србије Александар Вучић и премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти састали су се у Бијелој кући у петак, 4. септембра.

Стано је изјавио да је ЕУ унапријед знала за економски аспект састанка у Бијелој кући, али не и за питања везана за Јерусалим.

Вучић и Хоти су током данашњег састанка са високим комесаром ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником Уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком потврдили жељу да се крећу "европским путем".

Они су истакли да су ЕУ интеграције и дијалог Београда и Приштине под окриљем Уније и даље највећи приоритет.

У заједничком саопштењу, које је издала канцеларија Жозепа Бореља, наводи се да су се Вучић и Хоти обавезали да удвоструче труд како би осигурали поштовање обавеза када се ради о даљем приближавању Европској унији.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Рт

07.09.2020 18:47

Споразум за неспоразум. Толико неозбиљни и недорасли политицари угадјају другима док се измедју себе пркосе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па види

07.09.2020 20:00

За свакога се мозе реци да прво угадја себи. Засто би срби и албанци пустили да некоа има их много) угадја себи преко њихове кицме, на њихову стету. Онако брате, скапирас ко је главни и директно по сарадњу.

Name

Демонкратија

07.09.2020 20:10

Невидјена дипломатска тортура.

Name

Смрт фашизму

07.09.2020 19:00

Председника Србије Вуцица тј. Србију треба искључити из преговора са ЕУ док не призна Републику Косово ЗВАНИЧНО !(незваницно је признала потписивањем Васингтонског споразума) ЗАР НЕ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.09.2020 06:38

Тако је

Name

Тртмрт

07.09.2020 19:16

Хаха Само ви идите у УСА и радите мимо ЕУ интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бечлија

07.09.2020 19:25

Па није дуго требало за оцекивану ЕУ реакцију. Знаци ко амбасаду у Израелу премјести не мозе у ЕУ. И тако велике силе са малим дрзавама играју пинг-понг........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иду санкције

07.09.2020 19:32

ЕУ увиди санкције Србији и Косову . Повлачење свих инвестиција и обустављене финансија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

07.09.2020 20:01

Знаци и ЕУ упозорава противи се о преместању Амбасада .Знаци нецемо никако хоце ЕУ И палестинце све несврстане и Русију стављамо под тепих и крецемо пут прпалог Трампа,који Вуцица натера да седи на самлици,цео свет се смеје.Додик би био задовољан и да удје и у авлију.Који су то плитИцари.Они су Циркус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сада је

07.09.2020 20:06

Мали Сенген, америцки регион, а не ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неце

08.09.2020 03:39

Трамп да препусти Меркел како она хоце. Америцки и Немацки интереси се не слазу за Балкан. Ајде идемо на ДЕМОНИЗАЦИЈУ сви на улице. ?

ОДГОВОРИТЕ