EU upozorava zbog premještanja ambasada

Evropska unija upozorila je Srbiju i samoproglašeno Kosovo da bi mogli da ugroze nade u članstvo u EU premještanjem ambasada u Izraelu u Jerusalim.

Srbija 07.09.2020 | 20:29
EU upozorava zbog premještanja ambasada

AP navodi da je upozorenje upućeno u vrijeme kada se zvaničnici u Beogradu i Prištini trude da ograniče političke posljedice, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp saopštio u petak, 4. septembra, da su se Srbija i samoproglašeno Kosovo saglasili u vezi sa normalizacijom ekonomskih veza.

Evropska unija ne odstupa od stava da problem statusa Jerusalima treba da riješe Izraelci i Palestinci i da bi Srbija, kao kandidat za pridruživanje bloku, trebalo to da poštuje.

Portparol Evropske komisije Peter Stano podsjetio je da nijedna članica EU nije preselila ambasadu u Izraelu u Jerusalim, te da bilo kakvi koraci koji mogu dovesti u pitanje zajednički stav Unije o Jerusalimu izazivaju zabrinutost i žaljenje.

Dogovor o normalizaciji ekonomskih veza postignut je u Vašingtonu tokom razgovora uz posredstvo SAD, u koje su uključeni preseljenje diplomatske misije Srbije u Jerusalim i međusobno priznanje Izraela i samoproglašenog Kosova.

Odluka je iznenadila evropske zvaničnike, koji predvode kompleksne pregovore Beograda i Prištine o poboljšanju odnosa.

AP piše da "zvaničnici u Srbiji sada pokušavaju da umanje privrženost Trampu", dok zvaničnici u Prištini pokušavaju da ublaže zabrinutost muslimanskih zemalja koje podržavaju Palestinsku upravu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti sastali su se u Bijeloj kući u petak, 4. septembra.

Stano je izjavio da je EU unaprijed znala za ekonomski aspekt sastanka u Bijeloj kući, ali ne i za pitanja vezana za Jerusalim.

Vučić i Hoti su tokom današnjeg sastanka sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom potvrdili želju da se kreću "evropskim putem".

Oni su istakli da su EU integracije i dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Unije i dalje najveći prioritet.

U zajedničkom saopštenju, koje je izdala kancelarija Žozepa Borelja, navodi se da su se Vučić i Hoti obavezali da udvostruče trud kako bi osigurali poštovanje obaveza kada se radi o daljem približavanju Evropskoj uniji.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Rt

07.09.2020 18:47

Sporazum za nesporazum. Toliko neozbiljni i nedorasli politicari ugadjaju drugima dok se izmedju sebe prkose

ODGOVORITE
Name

Pa vidi

07.09.2020 20:00

Za svakoga se moze reci da prvo ugadja sebi. Zasto bi srbi i albanci pustili da nekoa ima ih mnogo) ugadja sebi preko njihove kicme, na njihovu stetu. Onako brate, skapiras ko je glavni i direktno po saradnju.

Name

Demonkratija

07.09.2020 20:10

Nevidjena diplomatska tortura.

Name

Smrt fašizmu

07.09.2020 19:00

Predsednika Srbije Vucica tj. Srbiju treba isključiti iz pregovora sa EU dok ne prizna Republiku Kosovo ZVANIČNO !(nezvanicno je priznala potpisivanjem Vasingtonskog sporazuma) ZAR NE??

ODGOVORITE
Name

Re

08.09.2020 06:38

Tako je

Name

Trtmrt

07.09.2020 19:16

Haha Samo vi idite u USA i radite mimo EU interesa

ODGOVORITE
Name

Bečlija

07.09.2020 19:25

Pa nije dugo trebalo za ocekivanu EU reakciju. Znaci ko ambasadu u Izraelu premjesti ne moze u EU. I tako velike sile sa malim drzavama igraju ping-pong........

ODGOVORITE
Name

Idu sankcije

07.09.2020 19:32

EU uvidi sankcije Srbiji i Kosovu . Povlačenje svih investicija i obustavljene finansija.

ODGOVORITE
Name

Mi

07.09.2020 20:01

Znaci i EU upozorava protivi se o premestanju Ambasada .Znaci necemo nikako hoce EU I palestince sve nesvrstane i Rusiju stavljamo pod tepih i krecemo put prpalog Trampa,koji Vucica natera da sedi na samlici,ceo svet se smeje.Dodik bi bio zadovoljan i da udje i u avliju.Koji su to plitIcari.Oni su Cirkus

ODGOVORITE
Name

Sada je

07.09.2020 20:06

Mali Sengen, americki region, a ne EU.

ODGOVORITE
Name

Nece

08.09.2020 03:39

Tramp da prepusti Merkel kako ona hoce. Americki i Nemacki interesi se ne slazu za Balkan. Ajde idemo na DEMONIZACIJU svi na ulice. ?

ODGOVORITE