Оставке у кризном штабу ЦГ због масовних окупљања

Члан Кризног медицинског штаба, доктор Немања Радојевић поднео је оставку на чланство у том штабу. Он је то казао на конференцији за медије Националног координационог тела за заразне болести (НКТ).

Регион 07.09.2020 | 18:56
Оставке у кризном штабу ЦГ због масовних окупљања

Радојевић је рекао да је оставку поднео и Ранко Лазовић, шеф Кризног медицинског штаба.

"Више месеци смо сведоци предизборних и постизборних дешавања. Тешко је не наћи аналогију са Ивом Андрићем о куги и колери када је говорио да се болести мењају, а понашање не. Циљ је здравље људи. Поднео сам оставку на седници кризног медицинског штаба НКТ завршеној пре сат времена. Исто је учинио и Ранко Лазовић који је окончао ангажман у штабу због предавања на Медицинском факултету и решавању питања пацијената са најкомплекснијим обољењима", казао је Радојевић.

Кризни медицински штаб формирало је 25. марта Национално координационо тело за заразне болести (НКТ) а на његовом челу је проф. др Ранком Лазовић.

Циљ штаба је како је тада саопштено предузимање свих активности неопходних за наставак успешног суочавања Црне Горе са пандемијом корона вируса и управљање комплетним здравственим системом Црне Горе у наредном периоду, преносе "Вијести".

Радојевић је синоћ на Фејсбуку написао да ако још неко мисли да смо подељено друштво, нећемо бити још дуго.

"Епидемиолошки смо потпуно идентични и корона ће нас само додатно ујединити, много боље и брже од политичара. Довиђења. ПС. Можда докажемо да је дим ефикасано дезинфекционо средство против короне!?", написао је Радојевић на Фејсбуку уз фотографије са синоћ одржаног скупа у центру Подгорице и са славља присталица опозиције испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Мугоша: Молим све, уздржимо се од масовних окупљања

Бобан Мугоша, директор Института за јавно здравље (ИЈЗ) казао да је повећано ширење коронавируса у Црној Гори због понашања грађана претходних дана.

"Епидемиолошка ситуација се усложњава, пораст инфицираних, и можемо рећи да је забрињавајући раст. Ношење маски, физичка дистанца и избегавање скупова са много људи и хигијена. Ако сви поштујемо мере двадесет дана, можемо да обуздамо инфекцију, она нажалост зато што нисмо поштовали мере се повећала, ширење се убрзава, а број инфицираних расте, истакао је Мугоша.

"То значи да ће се повећати у наредним данима и инфицираних," навео је Мугоша.

Због дешавања претходних дана имаћемо масовно ширење, рекао је он.

Мугоша је на питање да ли ће давати подршку НКТ након што су чланови НКТ били на скуповима рекао да нема преса и интервјуа у коме запослени из Института не понављају исто.

"Велики епидемиолошки ризик носи свако окупљање људи. Мислим да смо довољно рекли. Да ли нас је свако послушао сами можете да судите. НКТ чине људи који по знању или функцији припадају НКТ. Они за своје поступке одговарају", рекао је Мугоша.

Мугоша је казао да људи који су били на скуповима имају породицу и децу.

"Ако мисле да ће остати неинфицирани, да то неће донети кући, грдно се варају", казао је Мугоша.

"Моја оставка је искључиво везана за понашање људи уопштено. Што се тиче оставке у КЦЦГ могу вам рећи не. Ми смо одговорни и посвећени да та установа док год будемо водили њу функционише на најбољи могући начин. КЦЦГ као носилац здраваствене заштите у Црној Гори је функционисао тако да ничије здравље није било угрожено нити доведено у питање због рестрикција које смо правили'', одговорио је Радојевић.

Он је на питање ко је одборио дизање рампе КЦЦГ за паркинг због јучерашњег скупа у Подгорици рекао да је то је капија која се налази непосредно код ИЈЗ и која се сваког дана отвара како би се пацијенти узорковали на вирус.

"Дакле није ту било ни намере ни потребе нити има паркинг простора да се неко ту паркира и заглушује било шта. Ко познаје круг КЦЦГ јасно му је да ту нема паркинг простора осим за запослене ИЈЗ и сви знају о којој капији причамо. То што је коинциденција била да је скуп у 19 х а тестирање је у 18 х је мимо сваке медицинске апсорвације и параноје. Капија није била за то предвиђена'', казао је Радојевић.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

07.09.2020 17:15

Ма да, грађани не ваљају и непослушни су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

07.09.2020 18:31

Одговарало му је америчко управљање изборима 1998 г., на тенку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банана

07.09.2020 21:20

Умишљени, препотентни и безобразно ограничени. Па зар сваку другу седмицу ови квази доктори из Титограда ? причају различиту причу. Шта би јаде да вас је 10 милиона .

ОДГОВОРИТЕ