Око 20 милиона литара млијека у БиХ чека дистрибуцију

Мљекарска индустрија у Републици Српској, али и БиХ је у до сада најтежој ситуацији. Ово тврде представници пољопривредних удружења. Кажу да су вишкови млијека огромни, посебно у посљедњих мјесец дана и да очекују хитна рјешења надлежних институција, јер је угрожена цјелокупна пољопривреда.

Босна и Херцеговина 05.09.2020 | 20:52
Око 20 милиона литара млијека у БиХ чека дистрибуцију

Око 20 милиона тона млијека у БиХ тренутно чека на дистрибуцију. То је огроман удар на домаће произвођаче млијека, јер се увозе велике количине млијека. Из Удружења мљекара РС кажу да се вишак млијека појавио у посљедњих мјесец дана.

Наводе да домаћи произвођачи од почетка кризе изазване вирусом корона нису смањивали откупну цијену млијека, али да је она у претходних мјесец дана пала за 3 до 4 фенинга, уз бојазан да би то могло да буде и још ниже.

„Далеко већи проблем за нас мљекаре је да једна од мљекара стане, као што је стало Мегле у Осијеку, да се повуку. Јер то је страни капитал. Он не трпи губитке. Да се повуче одавде, тада би стао мљекарски сектор, читав у БиХ. Тада смо дошли у ћорсокак“, каже Владимир Усорац.

Уколико би мљекарски сектор стао, у ћорсокаку би била и пољопривредна производња, упозоравају пољопривредници.

Проблеми у дистрибуцији постоје и код товне јунади, поврћа, те скоро свих грана пољопривреде.

Владимир Усорац каже да су тражили разговор са предсједником Владе РС и ресорним министром. Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за БН ТВ кажу да знају за проблеме у мљекарском сектору. Подсјећају да су од марта ове године помогли приликом садње поврћа и житарица, те у откупу меса и поврћа.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да ће произвођачи млијека у Српској сваког првог у мјесецу имати уредно исплаћене премије што ће им омогућити планирања производње и финансијских токова.

Пољопривредници помоћ очекују и од Савјета министара БиХ, за које имају јасну поруку. 

"Власт у Сарајеву мора да се одлучи за сељаке у БиХ, или за десет тајкуна који увозе у ову државу. Да ли ће подржати њих или нас? Ако подрже нас, увешће прелевмане и спасиће ову производњу.“, каже предсједник Удружења пољопривредника РС Владимир Усорац.

- Прелевмани, односно таксе на увезену робу, су кључно рјешење, појашњава Усорац. Те таксе би ишле на посебан буџет и на конто пољопривреде.

Из Удружења пољопривредника истичу и да они нису за забрану увоза робе из Европе, али да очекују хитна рјешења од министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца. Он је прије неколико дана рекао да је у току процес преговора за извоз меса у Турску, а имао је и  захтјев и за домаће откупљиваче.

„Из тог разлога сам тражио да 30 дана не увозе свјеже месо, расхлађено месо и на тај начин помогну нашим примарним пољопривредним произвођачима да откупе вишкове. Уколико не буде адекватних одговора на наше захтјеве, ми ћемо у сваком смислу ријечи третирати одлуку о анализи прекомјерног увоза у БиХ и доносити одређене одлуке.“, рекао је прије неколико дана министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Међутим, пољопривредници одговарају:

„Ево 30 дана је прошло, није ријешено ништа. Донио је одлуку да сад забранимо, нема забране увоза. Њему прелевмане, нека увози ако може, ако не може неће увозити.“, наглашава Усорац и поручује да ће пољопривредна удружења сачекати да виде шта ће то надлежни предузети како би се помогло овом сектору.

Уколико не буде рјешења, најављују и могућност протеста испред институција у Сарајеву.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Репрезентација

05.09.2020 19:13

Рјешиће то способни министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКА ЕВРОПСКОГ

06.09.2020 05:36

НЕКА ЕВРОПСКОГ МЛИЈЕКА. НАСЕ И НЕ ТРЕБА. ВИСЕ У ТОЈ НАМА УВЕЗЕНОЈ АУСТРОУГАРСКОЈ ДЕМОКРАТИЈИ ВРИЈЕДИ ЊЕМАЦКА КРАВА НЕГО НАС ЦОВЈЕК ОВДЕ. А ДА, ЕТО НЕК КОМСИЦ ЉУБИТЕЉ СТРАНИХ АМБАСАДА КАЗЕ НЕСТО О ТОМЕ. О МЛИЈЕКУ. НА ПРИМЈЕР.

Name

Борац

06.09.2020 06:01

Све це ово да реси диспецер и клосарац. А ста хоцете? Млекари иду у политику,па кукају. Тако ради и Падјани.

Name

Јота

05.09.2020 19:18

Кад увозимо воду,моземо и млијеко .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.09.2020 19:32

Усорац, реци који су то тајкуни или само причаш као и увјек да се оправдаш код људи а радиш за власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

05.09.2020 19:51

Да се вас пита млијеко би било 2 или 3 КМ. Тржишна је ово утакмица. Колико су погођени музичари, угоститељи, превозници, таксисти, спортисти, па зато нико прстом није мрднуо. Некоме је каријера и живот угрожен. А овај се буни што имају вишка млијека. А неће да кажу да им у корони није ни једна марка фалила. Па они дођу као профитери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

05.09.2020 20:24

Па немојте кукати Ви сте бирали ову Власт.Министар трговине немозе по знању и способности ни козе цувати,ко Косарца мозе озбиљно да прихвати,цовијек је кримос и дупљак,сви кадрови СНСФа су такви гори од горега,рузнији од рузнијега и кримос до кримоса.Са оваквом власти нема нама будуцности и среце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

05.09.2020 21:08

Продали Бањалучку мљекару, Натура Виту из Блатнице, Имлекови менаџери директно склонили из производње БЛ трапист, Блатнички сир, ниједан тврди или полутврди сир за пиззе се не прави у К.Дубици. Некада је постојала мљекара "Бианца" у Зворнику-Каракај, која је правила тврде сиреве. Како то да Мљекара "Ливно" није пропала или "Пуђа"? Нешто тврдих сира прави "Пађен". Годинама смо имали најнижу откупну цијену млијека у региону и премију у висини 50-60% откупне цијене. "Имлек"- Салфорд је извукао милионе еxтрапрофита, упорно одбијајући да прошири палету у К.Дубици. Нигдје Скyре производа, високопротеинских напитака и крем намаза, које троше спортисти, заслађених воћних сурутки, за дјецу, тврдих сирева...само тзв. балван "УХТ" млијеко, које у ЕУ у малопродаји кошта 0,55€/литру, уз откупну цијену од 0,35€/л. Како да се конкурише фармама које имају измузишта већ 30година, посједе од 80-100ха, комплет механизацију. Само широм палетом производа, млијеко од сијена, без силаже и тако обиљежени производи. Сви причају о мљекарима фармерима, нико о олигополу, договорима мљекара у Бањи Врућици. Као и са банкама, продамо банке странцима и онда се ретроактивно нешто чудимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мишко

06.09.2020 11:21

Зато волимо Русију и Србију , нема везе што Руси осташе дужни 600 мил за порез у рафинерији , само србуј и слави славу и глуми поштење , неко види , зато не можемо напретку и све зло се врти око нас , никад свјетлости , једино ако се лажемо.

Name

Митар

06.09.2020 08:39

Обилази сам ја васе фарме све је то отров циме ви храните стоку бандо све једу осим хране

ОДГОВОРИТЕ