Расту тензије у Вашингтону пред сусрет са Трампом

- Неколико сати прије потписивања споразума Београда и Приштине у Белој куц́и тензије прави Рамуш Харадинај који тражи одбијање споразума, пише Газета експрес

Свијет 04.09.2020 | 15:24
Расту тензије у Вашингтону пред сусрет са Трампом

Американци упозоравају на санкције против њега.

Очекује се да ц́е данас бити потписан споразум између Приштине и Београда у Бијелој куц́и, под надзором америчког предсједника Доналда Трампа.

Преостало је око три сата до Трамповог састанка са косовским премијером Хотијем и предсједником Србије Александром Вучиц́ем, постоји напетост унутар косовске делегације у Вашингтону, коју предводи премијер Абдулах Хоти.

Газета експрес сазнаје да лидер ААК-а Рамуш Харадинај, који је дио владине коалиције, врши притисак на Хотија да не потпише споразум.

Према Харадинају, споразум, о којем су се стране вец́ договориле, не би требало да буде потписан.

Алијанса за будућност Косова (ААК) Рамуша Харадинаја саопштила је данас да се не слаже са једном тачком споразума који треба да данас у Вашингтону потпишу делегације Београда и Приштине у присуству америчког предсједника Доналда Трампа.

Газменд Сиља, из Алијансе није прецизирао о којој је тачки ријеч и шта она предвиђа, али је за пориштинску Коху рекао да та партија „неће дозволити да било ко други управља делом територије Косова".л

Он је тако донекле појаснио вијест "Газете експрес" да Харадинај врши притисак на косовског премијера Авдулаха Хотија да не потпише споразум.

"Ни на кога не вршимо притисак. Залажемо се за одбрану уставности Косова", поручио је Сиља.

Американци су у међувремену упозорили да ц́е свако ко се успротиви налогу имати Сједињене Државе против себе.

У међувремену, Хоти је спреман да потпише споразум, који је договорен у јучерашњим разговорима, који су такође одржани у Бијелој кући.

Харадинај тражи од актуелног премијера Авдулаха Хотија да не потписује споразум са Србијом због тога што је предмет тог документа и језеро Газиводе, чиме Србија добија приступ наводно косовским ресурсима.

Харадинај указује да у предлогу споразума у Вашингтону постоје и друге проблематичне тачке, као што је „мини-Шенген", те и мораторијум на чланство Косова у међународним организацијама на годину дана.

„Постоји још много тачака, али једина препрека је питање Газивода, за које не разумијем зашто би било део споразума са Србијом", казао је он.

„То би имало тешке последице по све политичке односе, јер ААК није спремна на сарадњу у влади и у постизању споразума којим Србија, чак и индиректно, добија приступ косовским ресурсима", поручио је он.

Запријетио је да, ако се потпише споразум у којем се помињу Газиводе, будућност владајуће коалиције неће бити извјесна.

„Ако се буде потписао овај споразум и он буде садржао питање Газивода, моја странка и ја, који смо дио владајуће коалиције, нећемо га подржати“, казао је он.

Харадинај наводи „да су Газиводе са 9,2 километара на територији Косова, а само са 2,7 километара у Србији“.

„Тако је то језеро водена граница између између Косова и Србије. Сматрамо да у трилатералном споразуму, чији је дио Србија, не треба да буде речи о будућности Газивода“, објаснио је он.

Рекао је да је отворен да разговара о будућности Газивода са америчким министарством за енергетику, али не и да то буде дио споразума у којем је Србија потписница.

Пренио је да је разговарао са свим релевантним властима о уклањању те тачке из споразума, додајући да је помињање Газивода у том документу неприхватљиво.

„Апелујем на премијера Хотија да не потпише споразум“, казао је Харадинај.

Указао је да је свестан свих чињеница, као и да споразум нема елементе међусобног признања.

Подсетио је да је на захтев Србије уклоњена тачка 10 о међусобним односима.

Запријетио је да, ако се потпише споразум у којем се помињу Газиводе, будућност владајуће коалиције неће бити извјесна.

(Б92/Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мило

04.09.2020 13:44

Хајд не лазите висе. И ста ме брига ста се десава са другом земљом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордон

04.09.2020 14:16

Бн портал се прати и у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

04.09.2020 14:33

Онда иду Човић , Изетбеговић и Додик на потписивање у Москву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2020 15:45

Боли Москву брига за њима.Москва нема ни снаге ни моци на Балкану.Балкан је Америцки.

Name

Ре

04.09.2020 15:28

Ако је могао Вуциц несто да одбије онда и ови имају исто право да одбију,онда обојица одосе у 3 миле .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ре

04.09.2020 17:53

Ти би вјероватно волио да је тачно то што си написао,али добро знаш да није баш тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чита измишљотина

05.09.2020 01:10

Ја сад прошетао нигдје ни једног Албанац испред БЈЕЛЕ куце само онај Кесиц носа неки транспарент на ћирилици ал га Нико немразије

ОДГОВОРИТЕ