Rastu tenzije u Vašingtonu pred susret sa Trampom

- Nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine u Beloj kući tenzije pravi Ramuš Haradinaj koji traži odbijanje sporazuma, piše Gazeta ekspres

Svijet 04.09.2020 | 15:24
Rastu tenzije u Vašingtonu pred susret sa Trampom

Amerikanci upozoravaju na sankcije protiv njega.

Očekuje se da će danas biti potpisan sporazum između Prištine i Beograda u Bijeloj kući, pod nadzorom američkog predsjednika Donalda Trampa.

Preostalo je oko tri sata do Trampovog sastanka sa kosovskim premijerom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postoji napetost unutar kosovske delegacije u Vašingtonu, koju predvodi premijer Abdulah Hoti.

Gazeta ekspres saznaje da lider AAK-a Ramuš Haradinaj, koji je dio vladine koalicije, vrši pritisak na Hotija da ne potpiše sporazum.

Prema Haradinaju, sporazum, o kojem su se strane već dogovorile, ne bi trebalo da bude potpisan.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja saopštila je danas da se ne slaže sa jednom tačkom sporazuma koji treba da danas u Vašingtonu potpišu delegacije Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Gazmend Silja, iz Alijanse nije precizirao o kojoj je tački riječ i šta ona predviđa, ali je za porištinsku Kohu rekao da ta partija „neće dozvoliti da bilo ko drugi upravlja delom teritorije Kosova".l

On je tako donekle pojasnio vijest "Gazete ekspres" da Haradinaj vrši pritisak na kosovskog premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum.

"Ni na koga ne vršimo pritisak. Zalažemo se za odbranu ustavnosti Kosova", poručio je Silja.

Amerikanci su u međuvremenu upozorili da će svako ko se usprotivi nalogu imati Sjedinjene Države protiv sebe.

U međuvremenu, Hoti je spreman da potpiše sporazum, koji je dogovoren u jučerašnjim razgovorima, koji su takođe održani u Bijeloj kući.

Haradinaj traži od aktuelnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje sporazum sa Srbijom zbog toga što je predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno kosovskim resursima.

Haradinaj ukazuje da u predlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je „mini-Šengen", te i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

„Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda, za koje ne razumijem zašto bi bilo deo sporazuma sa Srbijom", kazao je on.

„To bi imalo teške posledice po sve političke odnose, jer AAK nije spremna na saradnju u vladi i u postizanju sporazuma kojim Srbija, čak i indirektno, dobija pristup kosovskim resursima", poručio je on.

Zaprijetio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvjesna.

„Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda, moja stranka i ja, koji smo dio vladajuće koalicije, nećemo ga podržati“, kazao je on.

Haradinaj navodi „da su Gazivode sa 9,2 kilometara na teritoriji Kosova, a samo sa 2,7 kilometara u Srbiji“.

„Tako je to jezero vodena granica između između Kosova i Srbije. Smatramo da u trilateralnom sporazumu, čiji je dio Srbija, ne treba da bude reči o budućnosti Gazivoda“, objasnio je on.

Rekao je da je otvoren da razgovara o budućnosti Gazivoda sa američkim ministarstvom za energetiku, ali ne i da to bude dio sporazuma u kojem je Srbija potpisnica.

Prenio je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo.

„Apelujem na premijera Hotija da ne potpiše sporazum“, kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja.

Podsetio je da je na zahtev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima.

Zaprijetio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvjesna.

(B92/Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Milo

04.09.2020 13:44

Hajd ne lazite vise. I sta me briga sta se desava sa drugom zemljom.

ODGOVORITE
Name

Gordon

04.09.2020 14:16

Bn portal se prati i u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Mica

04.09.2020 14:33

Onda idu Čović , Izetbegović i Dodik na potpisivanje u Moskvu.

ODGOVORITE
Name

Re

04.09.2020 15:45

Boli Moskvu briga za njima.Moskva nema ni snage ni moci na Balkanu.Balkan je Americki.

Name

Re

04.09.2020 15:28

Ako je mogao Vucic nesto da odbije onda i ovi imaju isto pravo da odbiju,onda obojica odose u 3 mile .

ODGOVORITE
Name

ре Ре

04.09.2020 17:53

Ти би вјероватно волио да је тачно то што си написао,али добро знаш да није баш тако.

ODGOVORITE
Name

Čita izmišljotina

05.09.2020 01:10

Ja sad prošetao nigdje ni jednog Albanac ispred BJELE kuce samo onaj Kesic nosa neki transparent na ćirilici al ga Niko nemrazije

ODGOVORITE