Брзи одговор: На аеродрому вјежба отмица авиона

- На Међународном аеродрому Сарајево данас је, у оквиру војне вјежбе "Брзи одговор", изведена методско-показна вјежба током које су симулирани отмица авиона и терористички напад на овај аеродром, саопштено је из Еуфора.

Босна и Херцеговина 02.09.2020 | 22:15
Брзи одговор: На аеродрому вјежба отмица авиона

Након што су комерцијални летови завршени за данас, припадници вишенационалног батаљона Еуфора и агенција за спровођење закона у БиХ распоређени су на аеродром, гдје су успоставили контролне тачке, обезбиједили кључну инфраструктуру и носили се са ситуацијом која је укључивала отмицу авиона и дојаву о постављеној експлозивној направи.

У оквиру вјежбе, кризни тим БиХ је издао одобрење полицијским агенцијама да дејствују и ријеше талачку кризу.

Вјежби су присуствовали министри безбједности, одбране и саобраћаја и комуникација у Савјету министара Селмо Цикотић, Сифет Поџић и Војин Митровић, командант Еуфора Рајнхард Тришак, као и водећи људи из обавјештајних служби, агенција за спровођење закона, Тужилаштва БиХ и координационих тијела.

Цикотић је изјавио да овакве заједничке вјежбе, са врло реалистичним сценаријима, представљају добру прилику за провјеру система координације и дјеловања одговорних институција и министарстава, полицијских агенција, хитних служби и служби Аеродрома Сарајево.

"Драго ми је што могу да кажем да су сви учесници у данашњој вјежби показали висок степен спремности, обучености и координисано дјеловање, чиме се шаље снажна порука онима који би можда хтјели да почине терористички чин, али и путницима, јер је то додатна гаранција њихове безбједности", поручио је Цикотић.

Командант Еуфора генерал-мајор Рајнхард Тришак рекао је да је сарадња између Еуфора и агенција за спровођење закона и аеродромских служби била изванредна.

"Дјелујући раме уз раме са нашим колегама из БиХ, показали смо способност да брзо обезбиједимо и заштитимо сарајевски аеродром, који је важан инфраструктурни објекат за одржавање безбједног и стабилног окружења у БиХ", указао је Тришак.

У оквиру вјежбе "Брзи одговор 2020" јуче је извршено успостављање безбједности на Аеродрому Тузла и распоређивање тима за уклањање експлозива који је уклонио "сумњиви пртљаг".

Вјежба "Брзи одговор" је годишња вјежба операција подршке миру којом се сваке године провјеравају планови за кризне ситуације и механизми Еуфора за брзо активирање и интеграцију снага на високом степену готовости, које се налазе ван земље, са трупама које су већ распоређене у БиХ, а с циљем континуираног напретка, безбједности и стабилности у БиХ. 

(Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

02.09.2020 20:27

СУТРА ИСТА ВЈЕЖБА НА НОВОИЗГРАЂЕНОМ ТРЕБИЊСКОМ АЕРОДРОМУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

02.09.2020 21:03

доле су авиони најсигурнији на свјету

Name

П

02.09.2020 20:45

Која Вјезба Када Бих нема Ни један Свој Авион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопи

03.09.2020 08:04

Ето мораш ти посједоват авион да би га неко отео на твојој територији.

Name

Ха ха

02.09.2020 21:05

Ааааа способни су свака цаст срамоте се

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.09.2020 22:59

одлицно, свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.09.2020 04:48

Добро су рекли беспослан поп и прасице крстава..глупост..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Јаааа!

03.09.2020 07:46

Колико су времена водјени преговори са отмицарима авиона? Колики су откуп или неку другу компензацију договорили за ослобадјање путника? Колико је било отмицара и јесу ли резервари напуњени Керозином до врха? Уосталом није ово Америцки Филм.

ОДГОВОРИТЕ