Brzi odgovor: Na aerodromu vježba otmica aviona

- Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je, u okviru vojne vježbe "Brzi odgovor", izvedena metodsko-pokazna vježba tokom koje su simulirani otmica aviona i teroristički napad na ovaj aerodrom, saopšteno je iz Eufora.

Bosna i Hercegovina 02.09.2020 | 22:15
Brzi odgovor: Na aerodromu vježba otmica aviona

Nakon što su komercijalni letovi završeni za danas, pripadnici višenacionalnog bataljona Eufora i agencija za sprovođenje zakona u BiH raspoređeni su na aerodrom, gdje su uspostavili kontrolne tačke, obezbijedili ključnu infrastrukturu i nosili se sa situacijom koja je uključivala otmicu aviona i dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

U okviru vježbe, krizni tim BiH je izdao odobrenje policijskim agencijama da dejstvuju i riješe talačku krizu.

Vježbi su prisustvovali ministri bezbjednosti, odbrane i saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara Selmo Cikotić, Sifet Podžić i Vojin Mitrović, komandant Eufora Rajnhard Trišak, kao i vodeći ljudi iz obavještajnih službi, agencija za sprovođenje zakona, Tužilaštva BiH i koordinacionih tijela.

Cikotić je izjavio da ovakve zajedničke vježbe, sa vrlo realističnim scenarijima, predstavljaju dobru priliku za provjeru sistema koordinacije i djelovanja odgovornih institucija i ministarstava, policijskih agencija, hitnih službi i službi Aerodroma Sarajevo.

"Drago mi je što mogu da kažem da su svi učesnici u današnjoj vježbi pokazali visok stepen spremnosti, obučenosti i koordinisano djelovanje, čime se šalje snažna poruka onima koji bi možda htjeli da počine teroristički čin, ali i putnicima, jer je to dodatna garancija njihove bezbjednosti", poručio je Cikotić.

Komandant Eufora general-major Rajnhard Trišak rekao je da je saradnja između Eufora i agencija za sprovođenje zakona i aerodromskih službi bila izvanredna.

"Djelujući rame uz rame sa našim kolegama iz BiH, pokazali smo sposobnost da brzo obezbijedimo i zaštitimo sarajevski aerodrom, koji je važan infrastrukturni objekat za održavanje bezbjednog i stabilnog okruženja u BiH", ukazao je Trišak.

U okviru vježbe "Brzi odgovor 2020" juče je izvršeno uspostavljanje bezbjednosti na Aerodromu Tuzla i raspoređivanje tima za uklanjanje eksploziva koji je uklonio "sumnjivi prtljag".

Vježba "Brzi odgovor" je godišnja vježba operacija podrške miru kojom se svake godine provjeravaju planovi za krizne situacije i mehanizmi Eufora za brzo aktiviranje i integraciju snaga na visokom stepenu gotovosti, koje se nalaze van zemlje, sa trupama koje su već raspoređene u BiH, a s ciljem kontinuiranog napretka, bezbjednosti i stabilnosti u BiH. 

(Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

02.09.2020 20:27

SUTRA ISTA VJEŽBA NA NOVOIZGRAĐENOM TREBINJSKOM AERODROMU

ODGOVORITE
Name

someone

02.09.2020 21:03

dole su avioni najsigurniji na svjetu

Name

P

02.09.2020 20:45

Koja Vjezba Kada Bih nema Ni jedan Svoj Avion.

ODGOVORITE
Name

lopi

03.09.2020 08:04

Eto moraš ti posjedovat avion da bi ga neko oteo na tvojoj teritoriji.

Name

Ha ha

02.09.2020 21:05

Aaaaa sposobni su svaka cast sramote se

ODGOVORITE
Name

BL

02.09.2020 22:59

odlicno, svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Re

03.09.2020 04:48

Dobro su rekli besposlan pop i prasice krstava..glupost..

ODGOVORITE
Name

Ma Jaaaa!

03.09.2020 07:46

Koliko su vremena vodjeni pregovori sa otmicarima aviona? Koliki su otkup ili neku drugu kompenzaciju dogovorili za oslobadjanje putnika? Koliko je bilo otmicara i jesu li rezervari napunjeni Kerozinom do vrha? Uostalom nije ovo Americki Film.

ODGOVORITE