Због УИО на улици завршила 23 радника „Еуро Лаба“ у Бањалуци

– Фирма „Еуро Лаб“ Бањалука, која је обуставила производњу јер јој је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ блокирала рачуне, морала је да пошаље на биро више од 20 радника! Директор УИО Миро Џакула на њихов захтјев да се позабави проблемом двоструких аршина у УИО одговорио је формирањем комисије која треба све да испита, потврђено је порталу ЦАПИТАЛ.

Република Српска 01.09.2020 | 09:09
Због УИО на улици завршила 23 радника „Еуро Лаба“ у Бањалуци

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је обајавио да се због непрецизних закона о акцизама и царинској тарифи БиХ, двоструких аршина УИО, неусаглашених прописа и нерада власти компанија „Еуро Лаб“ три године бори с вјетрењачама. То је резултирало милионском штетом, подношењем тужби те довођењем у питање опстанак више од 50 радних мјеста.

За сад, кажу у „Еуро Лабу“, били су принуђени да на биро пошаљу 23 радника, док чекају да Суд БиХ одговори на њихов захтјев за одгађање извршења наплате дуга.

Подсјећамо, дуг од четири милиона УИО је накнадно утврдила „Еуро Лабу“ те наложила принудну наплату, иако наплата нема никаквог ефекта и поменути новац се враћа тој фирми, што су потврдили и у УИО. Ипак, одлучили су се на блокаду чиме су онемогућили рад „Еуро Лаба“ и довели до гашења производње и отпуштања радника.

„Тражили смо од Суда БиХ да одгоди извршење наплате дуга по шест поднесених тужби, али они још нису одговорили на наш комплетан захтјев више од мјесец дана, иако су по закону морали одлучити у року од три дана“, истичу у „Еуро Лабу“.

Из Суда БиХ нема одговора ни на питања ЦАПИТАЛ-а зашто нису донијели одлуку по захтјеву „Еуро Лаба“ и када се она може очекивати. Раније су одговорили да је разматрање предмета по тужби „Еуро Лаб“ против УИО заказано за 1. септембар.

„Еуро Лаб“ је писао и директору УИО Мири Џакули тражећи да поништи рјешења која је УИО донијела. Указали су на низ различитих поступања УИО у вези са сврставањем средстава против смрзавања која се користе као репроматеријал у производњи средстава за прање вјетробранског стакла.

Поновили су да је УИО приликом сврставања робе у тарифне бројеве занемарила намјену увезене робе, као и да је апсурд што је накнадно измјењена већ прихваћена царинска пријава при увозу добара.

Џакула формирао Комисију

У „Еуро Лабу“ кажу да им на допис који су упутили Џакули, са захтјевом да поништи рјешења донијета у управном поступку, није одговорено, иако је прошло више од мјесец дана.

За ЦАПИТАЛ у УИО кратко кажу да је формирана Комисија.

„Директор је формирао комисију која треба да провјери све у вези са „Еуро Лабом“. Комисија је формирана недавно и тај предмет ће посебно сагледати и испитати“, поручили су из УИО БиХ.

Сектор за царине нетачно извјестио Џакулу
У посједу портала ЦАПИТАЛ је допис Сектора за царине упућен кабинету директора УИО БиХ у мају ове године из којег је видљиво да побијају неке од својих ранијих навода.

Иако су раније разврставање робе коју увози „Еуро Лаба“ правдали прописом који се односио на тузланску „Диту“, из Сектора за царине сада, у допису Џакули, тврде да разврставање није могуће на тај начин.

„Издата обавезујућа информација о тарифном сврставању за једну фирму не може да буде и није обавезујућа у погледу тарифног сврставања у царинском поступку за неку другу фирму или робу“, навели су из Сектора за царине.

О неједнаком поступању УИО према пореским обвезницима који увозе исту или сличну робу свједочи и поступање према фирми „Белиф“ из Тешња, о чему је ЦАПИТАЛ већ писао у ранијем тексту.

Сектор за царине, даље у допису кабинету директора УИО, наводи да законски прописи не разликују робу, односно алкохол за људску употребу од оног који то није. Тиме признају да нису имали на основу чега извршити разврставање, а то су ипак учинили.

„Еуро Лаб“: Штета несагледива

Помоћник директора у „Еуро Лабу“ Владан Паспаљ каже да је све што желе је да раде, али да им се то ускраћује иако годинама послују по закону, плаћају даџбине према држави и запошљавају раднике.

„Нису правилно и потпуно утврђене све битне чињенице. Докази нису ваљано цијењени. Процедуре у вези са сврставањем робе нису проведене у складу са прописима. Имали смо усмене пријетње због аката УИО о различитом поступању које смо прилагали у нашим изјашњењима. УИО је поступала другачије по истом питању код других. Штета која је проузрокована је несагледива. Ако нам рачуни остану блокирани и даље бићемо приморани на гашење свих пословних активности и на раскид свих уговора о раду“, рекао је Паспаљ  и нагласио да је њихово законито пословање потврђено свим редовним контролама пореских инспекција у БиХ.

Коморе привредника: Упитна исправност поступања институција
Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић истакао је да се поставља огроман знак питања на исправност и истоврсност поступања надлежних органа.

„С обзиром да смо од настанка проблема укључени у покушај његовог рјешавања познато нам је и да други произвођачи истих или сличних производа, нису доживјели судбину „Еуро Лаба“, иако увозе исту или сличну сировину“, казао је Ђурић.

Ђурић: „Еуро Лаб“ значајна фирма и са аспекта борбе против вируса корона јер је прилагодила пословање производњи средстава за дезинфекцију, акцијским цијенама и донацијама својих производа онима којима су били нужно неопходни.

„Потврђујемо нашу подршку свим настојањима „Еуро Лаба“ за изналажење повољног исхода овог проблема. У нашој комуникацији са представницима надлежних институција указујемо на проблем и позивамо на позитивно рјешавање проблема“, навео је Ђурић.

Подршку „Еуро Лабу“ дају и из Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ.

„Важност домаће производње и одрживост наше економије се најбоље видјела у периоду почетка пандемије када су на снагу ступила ограничења међународног промета и разне ад хоц забране извоза производа од виталног интереса од стране ЕУ и других земаља. У том периоду, управо је „Еуро Лаб“ и поред отежаних услова, те угрожене ликвидности због недовршених процедура при УИО, показао колика је важност домаће производње“, рекао је предсједник СТК Вјекослав Вуковић.

Управни одбор УИО разматрао измјене закона

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ данас је разматрао преднацрт закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ који се односи на олакшице приликом набавке алкохола намијењеног за производњу средстава за дезинфекцију.

Уколико у даљој процедури буду прихваћене предложене измјене из преднацрта овог закона, домаћим произвођачима биће омогућено да не плаћају акцизу на алкохол који се користи за дезинфекцију или као репроматеријал, саопштено је из Управног одбора УИО.

“Након проглашења пандемије вируса ковид 19 повећана је потреба за набавком алкохола за производњу дезинфекционих средстава јер су домаће компаније у овом подручју потпуно везане за страно тржиште, што је био један од кључних разлога да УО подржи захтјеве пословне заједнице у овом подручју”, наводи се у саопштењу.

Овим је УО признао постојање проблема, али у саопштењу није било ријечи о рјешавању ситуације у којој се нашао “Еуро Лаб”.

Зора Видовић и даље без одговора

Министар финансија РС и члан Управног одбора УИО Зора Видовић није се огласила иако је прошло скоро 60 дана од када је УИО блокирала „Еуро Лаб“ и довела у питање опстанак више од 50 радних мјеста у Републици Српској. Због ћутања надлежних већ 23 радника су завршила на улици, а из Министарства финансија на питања ЦАПИТАЛ-а о насталом проблему, упућена 29. јула, још увијек нема одговора.

(Цапитал)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Гилес

01.09.2020 07:33

Да вас Проинтер купи и проблем ријесен или цекајте изборе,не тросите узалуд паре на Адвокате,ни Бобар банци нису они ни судство помогли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земља зове Марс..

01.09.2020 08:49

Зоро, јави се..

Name

Скептик

01.09.2020 07:35

Е тако би прошао и онај из Пађенија да није отишао на секташку листу кандидата...Тако ствари функционишу овде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2020 11:31

Хехе, само тупави Бањолуцани мисле да је Пађен Талијан па говоре Пађенија као од Луиђија, казе се од Пађена бибци неписмени.

Name

Зип

01.09.2020 07:39

Како људима висе није јасно да је УИО институција у којој висе од пола упослених не зна ста је тарифни број или основно колико има глава у тарифи.Како неко са врло кратким стазом мозе радити у одјелу за тарифе а нема појна ста је то.Како је овај директор на целу УИО је сваким даном све гора институцуја у свим сегментима пословања.Ово писем зато сто је едукација упослених -0 и сто маса њих нема појма ста је царински закон нити знају да он постоји.Овдје вјероватно немају тала па униставају па на тај нацин униставају једну коректну фирму,а сто има не наплацени царински дазбина близу милијарде то је мање вазно и сто су муслимједнинствени у свијету по том питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2020 07:55

Знају они све...

Name

Уио

01.09.2020 07:44

Нису дали џукели и то је разлог... Савршено јасно... Џукели истекао мандат па граби лопатама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

01.09.2020 07:58

Дакле, ако сам добро разумио констатацију, фирма која запосљава 50 радника и увози материјал, дакле успјесно ради, остварује добит, сири се...не мозе бити изван "система власти", у смислу "рекета" неке од три водеце партије?! Није то ниста ново, али ово је, на залост, одлицан примјер колико је политицарима у БиХ, а нароцито РС, стало до ње и њене привреде, а о радницима нема сврхе тросити ни ријеци...треба тих 23 радника сад да имају примања са Бироа док год им исти не обезбједи други посао или бар понуди, па це се и власт мало другације понасати, то је једини нацин да се подстакне привреда из перспективе институција, да се незапосленима Законом обезбједи исто право као у земљама ЕУ, јер све остало сто се тице обавеза радника, градјана уопсте, одавно је ускладјено, само обавезе институција дрзаве нису, то је горуци проблем, зато и одговорност не постоји...

Name

Рррр

01.09.2020 11:20

Могао би се он опет врло лако поново возити у гепеку као на Хутову блату.

Name

Велимир

01.09.2020 07:46

Превише жалосно да би било смјешно како се понашају институције према једном угледном предузећу. Само за примјер. За вријеме поплава 2014 иако и само погођено из Еуро-лаба су помагали и многе друге. Кад докажу да су управу могло би бити касно. Дали ће неко због тога бити одговоран? Какву слику тржишног амбијента шаљемо инвеститорима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2020 08:50

"угледно предузеће" са 4.000.000 дуга.??

Name

нијевазно2021

01.09.2020 11:31

Самостални сам подузетник. У пореској ми је рецено "дрзава није дузна да разумије твоје разлоге". Засто бих ја доприносила таквој дрзави онда? Цекам папире и селим своју фирму вани. Вјерујем да нисам једина.

Name

Велимир

01.09.2020 12:33

одговор РЕ није дуг ниси разумио поенту ствари

Name

Кока

01.09.2020 14:23

Х,ха,ха

Name

КО

01.09.2020 08:04

СЉИВИ РАДНИКЕ НЕКА ИДУ НА УЛИЦУ НЕКА БЛЕЈЕ И ОНАКО СЛУЗЕ ЗА СИСАЊЕ И ПОСЛОДАВЦУ И ДРЗАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

01.09.2020 08:16

УИО је највећа мафија у Бих и волио би да ме неко демантује. Јавно траже и узимају новац на свим нивоима, наравно уз одобрење шефова којима иде дио новца а сви они који пану за узимање мита су нешто радили на своју руку или су неподобни па их се рјешавају... То је једина истина о овој лоповској институцији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

01.09.2020 08:17

УИО је рекеташка организација. У овој држави има преко 50.000 регистрованих пореских обвезника, нек само у 2000 фирми уђе УИО да врши контролу и каже 1000 фирми је уреду, а других 1000 казни у просјеку са 10.000 КМ држава бесправно узме 10.000.000 КМ. Ви као правно лице не можете да се жалите суду 2 године јер толико у просјеку траје жалбени поступак прије него добијете могућност да тужите УИО. То у преводу значи да УИО узме из привреде 10 милиона које користи за пуњење буџетских рупа. Званични подаци су да на овај начин наплате преко 300 милиона годишње... Зато у овој држави имате преко 90.000 блокираних рачуна, мизерне плате, неликвидну привреду, јер држава умјесто да ствара амбијент привреди напротив рекетира привреду. Мање од 20% ових што казне има основа за кажњавање, док 80% фирми се рекетира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

01.09.2020 09:41

Реално.

Name

Роб

01.09.2020 08:27

А како је могуће да фирма не уплаћује социјално и пензионо и затвори књизице и посаље на биро и немозес остварити никаква права на бироу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2020 09:01

За доприносе можеш тужити послодавца, мада ако је некакав неликвидан онда нит ће ти кад то уплатити нит ће ти се увезати радни стаж... Овде би синдикат морао тражити измјену Закона да у случају да нису уплаћени доприноси држава увеже радни стаж на бази минималне плате, и онда држава иде у обрачун са послодавцем. Међутим нема од тога ништа јер на овај начин фирма пропадне и то је то. Радник плати цех јер је сам себи одабрао гдје да ради и није пратио да ли му се плаћају доприноси или не... С друге стране имаш фирме које су уплатиле доприносе али исти нису раскњижени на раднике... Фирма добије потврду да је измирила обавезе, а радник нема евидентирано јер неко у ПИО/МИО није завршио свој дио посла. Сутра нек ова фирма пропадне опет остаде неувезан радни стаж... Због законских мањкавости и послодавци и држава лове у мутном јер имаш државних фирми које су дужне милијарде по основу доприноса (пензино, здравствено, незапослени итд)

Name

Миркан

01.09.2020 09:22

Једна фирма више-мање,свеједно је све домаће пропало,све увозимо,па што не би и варикине,соне киселине и сличне производе. Ваљда тако треба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

клептократија и квислинзи

01.09.2020 09:29

Највећи проблем Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније и уопште српског народа свих вјероисповјести су похлепни лицемјерни неморални егоистични политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отаџбина презире похлепу, неморал, презире људе који је бахато искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Само Истина нас може ослободити. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и квислинзима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

01.09.2020 09:41

Тако се цисти трзисте од домацих производаца и прави мјесто за увоз тих истих производа.Браво и за насе политицаре у РС-у који су се залагали за тај слуцај немогуце и то вриједи за позицију и опозицију једнако.23 фамилије остале без пара и никоме ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

01.09.2020 12:51

Измислили дуг , плати па врати. Ово је врх глупости! Хајде врати па плати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Админ

01.09.2020 14:02

Док сви сутимо и каземо; битно да не дира мене, овако це нас униставати једне по једне. Залосно али истинито! Сви смо ми криви сто нас затварају свакодневно. Овако нам и треба!!! Кад се мало опаметимо све це бити другације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кока

01.09.2020 14:18

Добро је, добро је, из УИО отисло је за пет година 500 радника

ОДГОВОРИТЕ