Zbog UIO na ulici završila 23 radnika „Euro Laba“ u Banjaluci

– Firma „Euro Lab“ Banjaluka, koja je obustavila proizvodnju jer joj je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH blokirala račune, morala je da pošalje na biro više od 20 radnika! Direktor UIO Miro Džakula na njihov zahtjev da se pozabavi problemom dvostrukih aršina u UIO odgovorio je formiranjem komisije koja treba sve da ispita, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Republika Srpska 01.09.2020 | 09:09
Zbog UIO na ulici završila 23 radnika „Euro Laba“ u Banjaluci

Podsjećamo, CAPITAL je obajavio da se zbog nepreciznih zakona o akcizama i carinskoj tarifi BiH, dvostrukih aršina UIO, neusaglašenih propisa i nerada vlasti kompanija „Euro Lab“ tri godine bori s vjetrenjačama. To je rezultiralo milionskom štetom, podnošenjem tužbi te dovođenjem u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta.

Za sad, kažu u „Euro Labu“, bili su prinuđeni da na biro pošalju 23 radnika, dok čekaju da Sud BiH odgovori na njihov zahtjev za odgađanje izvršenja naplate duga.

Podsjećamo, dug od četiri miliona UIO je naknadno utvrdila „Euro Labu“ te naložila prinudnu naplatu, iako naplata nema nikakvog efekta i pomenuti novac se vraća toj firmi, što su potvrdili i u UIO. Ipak, odlučili su se na blokadu čime su onemogućili rad „Euro Laba“ i doveli do gašenja proizvodnje i otpuštanja radnika.

„Tražili smo od Suda BiH da odgodi izvršenje naplate duga po šest podnesenih tužbi, ali oni još nisu odgovorili na naš kompletan zahtjev više od mjesec dana, iako su po zakonu morali odlučiti u roku od tri dana“, ističu u „Euro Labu“.

Iz Suda BiH nema odgovora ni na pitanja CAPITAL-a zašto nisu donijeli odluku po zahtjevu „Euro Laba“ i kada se ona može očekivati. Ranije su odgovorili da je razmatranje predmeta po tužbi „Euro Lab“ protiv UIO zakazano za 1. septembar.

„Euro Lab“ je pisao i direktoru UIO Miri Džakuli tražeći da poništi rješenja koja je UIO donijela. Ukazali su na niz različitih postupanja UIO u vezi sa svrstavanjem sredstava protiv smrzavanja koja se koriste kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za pranje vjetrobranskog stakla.

Ponovili su da je UIO prilikom svrstavanja robe u tarifne brojeve zanemarila namjenu uvezene robe, kao i da je apsurd što je naknadno izmjenjena već prihvaćena carinska prijava pri uvozu dobara.

Džakula formirao Komisiju

U „Euro Labu“ kažu da im na dopis koji su uputili Džakuli, sa zahtjevom da poništi rješenja donijeta u upravnom postupku, nije odgovoreno, iako je prošlo više od mjesec dana.

Za CAPITAL u UIO kratko kažu da je formirana Komisija.

„Direktor je formirao komisiju koja treba da provjeri sve u vezi sa „Euro Labom“. Komisija je formirana nedavno i taj predmet će posebno sagledati i ispitati“, poručili su iz UIO BiH.

Sektor za carine netačno izvjestio Džakulu
U posjedu portala CAPITAL je dopis Sektora za carine upućen kabinetu direktora UIO BiH u maju ove godine iz kojeg je vidljivo da pobijaju neke od svojih ranijih navoda.

Iako su ranije razvrstavanje robe koju uvozi „Euro Laba“ pravdali propisom koji se odnosio na tuzlansku „Ditu“, iz Sektora za carine sada, u dopisu Džakuli, tvrde da razvrstavanje nije moguće na taj način.

„Izdata obavezujuća informacija o tarifnom svrstavanju za jednu firmu ne može da bude i nije obavezujuća u pogledu tarifnog svrstavanja u carinskom postupku za neku drugu firmu ili robu“, naveli su iz Sektora za carine.

O nejednakom postupanju UIO prema poreskim obveznicima koji uvoze istu ili sličnu robu svjedoči i postupanje prema firmi „Belif“ iz Tešnja, o čemu je CAPITAL već pisao u ranijem tekstu.

Sektor za carine, dalje u dopisu kabinetu direktora UIO, navodi da zakonski propisi ne razlikuju robu, odnosno alkohol za ljudsku upotrebu od onog koji to nije. Time priznaju da nisu imali na osnovu čega izvršiti razvrstavanje, a to su ipak učinili.

„Euro Lab“: Šteta nesaglediva

Pomoćnik direktora u „Euro Labu“ Vladan Paspalj kaže da je sve što žele je da rade, ali da im se to uskraćuje iako godinama posluju po zakonu, plaćaju dadžbine prema državi i zapošljavaju radnike.

„Nisu pravilno i potpuno utvrđene sve bitne činjenice. Dokazi nisu valjano cijenjeni. Procedure u vezi sa svrstavanjem robe nisu provedene u skladu sa propisima. Imali smo usmene prijetnje zbog akata UIO o različitom postupanju koje smo prilagali u našim izjašnjenjima. UIO je postupala drugačije po istom pitanju kod drugih. Šteta koja je prouzrokovana je nesaglediva. Ako nam računi ostanu blokirani i dalje bićemo primorani na gašenje svih poslovnih aktivnosti i na raskid svih ugovora o radu“, rekao je Paspalj  i naglasio da je njihovo zakonito poslovanje potvrđeno svim redovnim kontrolama poreskih inspekcija u BiH.

Komore privrednika: Upitna ispravnost postupanja institucija
Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da se postavlja ogroman znak pitanja na ispravnost i istovrsnost postupanja nadležnih organa.

„S obzirom da smo od nastanka problema uključeni u pokušaj njegovog rješavanja poznato nam je i da drugi proizvođači istih ili sličnih proizvoda, nisu doživjeli sudbinu „Euro Laba“, iako uvoze istu ili sličnu sirovinu“, kazao je Đurić.

Đurić: „Euro Lab“ značajna firma i sa aspekta borbe protiv virusa korona jer je prilagodila poslovanje proizvodnji sredstava za dezinfekciju, akcijskim cijenama i donacijama svojih proizvoda onima kojima su bili nužno neophodni.

„Potvrđujemo našu podršku svim nastojanjima „Euro Laba“ za iznalaženje povoljnog ishoda ovog problema. U našoj komunikaciji sa predstavnicima nadležnih institucija ukazujemo na problem i pozivamo na pozitivno rješavanje problema“, naveo je Đurić.

Podršku „Euro Labu“ daju i iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

„Važnost domaće proizvodnje i održivost naše ekonomije se najbolje vidjela u periodu početka pandemije kada su na snagu stupila ograničenja međunarodnog prometa i razne ad hoc zabrane izvoza proizvoda od vitalnog interesa od strane EU i drugih zemalja. U tom periodu, upravo je „Euro Lab“ i pored otežanih uslova, te ugrožene likvidnosti zbog nedovršenih procedura pri UIO, pokazao kolika je važnost domaće proizvodnje“, rekao je predsjednik STK Vjekoslav Vuković.

Upravni odbor UIO razmatrao izmjene zakona

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas je razmatrao prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji se odnosi na olakšice prilikom nabavke alkohola namijenjenog za proizvodnju sredstava za dezinfekciju.

Ukoliko u daljoj proceduri budu prihvaćene predložene izmjene iz prednacrta ovog zakona, domaćim proizvođačima biće omogućeno da ne plaćaju akcizu na alkohol koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal, saopšteno je iz Upravnog odbora UIO.

“Nakon proglašenja pandemije virusa kovid 19 povećana je potreba za nabavkom alkohola za proizvodnju dezinfekcionih sredstava jer su domaće kompanije u ovom području potpuno vezane za strano tržište, što je bio jedan od ključnih razloga da UO podrži zahtjeve poslovne zajednice u ovom području”, navodi se u saopštenju.

Ovim je UO priznao postojanje problema, ali u saopštenju nije bilo riječi o rješavanju situacije u kojoj se našao “Euro Lab”.

Zora Vidović i dalje bez odgovora

Ministar finansija RS i član Upravnog odbora UIO Zora Vidović nije se oglasila iako je prošlo skoro 60 dana od kada je UIO blokirala „Euro Lab“ i dovela u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta u Republici Srpskoj. Zbog ćutanja nadležnih već 23 radnika su završila na ulici, a iz Ministarstva finansija na pitanja CAPITAL-a o nastalom problemu, upućena 29. jula, još uvijek nema odgovora.

(Capital)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Giles

01.09.2020 07:33

Da vas Prointer kupi i problem rijesen ili cekajte izbore,ne trosite uzalud pare na Advokate,ni Bobar banci nisu oni ni sudstvo pomogli.

ODGOVORITE
Name

Zemlja zove Mars..

01.09.2020 08:49

Zoro, javi se..

Name

Skeptik

01.09.2020 07:35

E tako bi prošao i onaj iz Pađenija da nije otišao na sektašku listu kandidata...Tako stvari funkcionišu ovde...

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2020 11:31

Hehe, samo tupavi Banjolucani misle da je Pađen Talijan pa govore Pađenija kao od Luiđija, kaze se od Pađena bibci nepismeni.

Name

Zip

01.09.2020 07:39

Kako ljudima vise nije jasno da je UIO institucija u kojoj vise od pola uposlenih ne zna sta je tarifni broj ili osnovno koliko ima glava u tarifi.Kako neko sa vrlo kratkim stazom moze raditi u odjelu za tarife a nema pojna sta je to.Kako je ovaj direktor na celu UIO je svakim danom sve gora institucuja u svim segmentima poslovanja.Ovo pisem zato sto je edukacija uposlenih -0 i sto masa njih nema pojma sta je carinski zakon niti znaju da on postoji.Ovdje vjerovatno nemaju tala pa unistavaju pa na taj nacin unistavaju jednu korektnu firmu,a sto ima ne naplaceni carinski dazbina blizu milijarde to je manje vazno i sto su muslimjedninstveni u svijetu po tom pitanju.

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2020 07:55

Znaju oni sve...

Name

Uio

01.09.2020 07:44

Nisu dali džukeli i to je razlog... Savršeno jasno... Džukeli istekao mandat pa grabi lopatama....

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

01.09.2020 07:58

Dakle, ako sam dobro razumio konstataciju, firma koja zaposljava 50 radnika i uvozi materijal, dakle uspjesno radi, ostvaruje dobit, siri se...ne moze biti izvan "sistema vlasti", u smislu "reketa" neke od tri vodece partije?! Nije to nista novo, ali ovo je, na zalost, odlican primjer koliko je politicarima u BiH, a narocito RS, stalo do nje i njene privrede, a o radnicima nema svrhe trositi ni rijeci...treba tih 23 radnika sad da imaju primanja sa Biroa dok god im isti ne obezbjedi drugi posao ili bar ponudi, pa ce se i vlast malo drugacije ponasati, to je jedini nacin da se podstakne privreda iz perspektive institucija, da se nezaposlenima Zakonom obezbjedi isto pravo kao u zemljama EU, jer sve ostalo sto se tice obaveza radnika, gradjana uopste, odavno je uskladjeno, samo obaveze institucija drzave nisu, to je goruci problem, zato i odgovornost ne postoji...

Name

Rrrr

01.09.2020 11:20

Mogao bi se on opet vrlo lako ponovo voziti u gepeku kao na Hutovu blatu.

Name

Velimir

01.09.2020 07:46

Previše žalosno da bi bilo smješno kako se ponašaju institucije prema jednom uglednom preduzeću. Samo za primjer. Za vrijeme poplava 2014 iako i samo pogođeno iz Euro-laba su pomagali i mnoge druge. Kad dokažu da su upravu moglo bi biti kasno. Dali će neko zbog toga biti odgovoran? Kakvu sliku tržišnog ambijenta šaljemo investitorima?

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2020 08:50

"ugledno preduzeće" sa 4.000.000 duga.??

Name

nijevazno2021

01.09.2020 11:31

Samostalni sam poduzetnik. U poreskoj mi je receno "drzava nije duzna da razumije tvoje razloge". Zasto bih ja doprinosila takvoj drzavi onda? Cekam papire i selim svoju firmu vani. Vjerujem da nisam jedina.

Name

Velimir

01.09.2020 12:33

odgovor RE nije dug nisi razumio poentu stvari

Name

Koka

01.09.2020 14:23

H,ha,ha

Name

KO

01.09.2020 08:04

SLJIVI RADNIKE NEKA IDU NA ULICU NEKA BLEJE I ONAKO SLUZE ZA SISANJE I POSLODAVCU I DRZAVI.

ODGOVORITE
Name

Laki

01.09.2020 08:16

UIO je najveća mafija u Bih i volio bi da me neko demantuje. Javno traže i uzimaju novac na svim nivoima, naravno uz odobrenje šefova kojima ide dio novca a svi oni koji panu za uzimanje mita su nešto radili na svoju ruku ili su nepodobni pa ih se rješavaju... To je jedina istina o ovoj lopovskoj instituciji...

ODGOVORITE
Name

Realno gledano

01.09.2020 08:17

UIO je reketaška organizacija. U ovoj državi ima preko 50.000 registrovanih poreskih obveznika, nek samo u 2000 firmi uđe UIO da vrši kontrolu i kaže 1000 firmi je uredu, a drugih 1000 kazni u prosjeku sa 10.000 KM država bespravno uzme 10.000.000 KM. Vi kao pravno lice ne možete da se žalite sudu 2 godine jer toliko u prosjeku traje žalbeni postupak prije nego dobijete mogućnost da tužite UIO. To u prevodu znači da UIO uzme iz privrede 10 miliona koje koristi za punjenje budžetskih rupa. Zvanični podaci su da na ovaj način naplate preko 300 miliona godišnje... Zato u ovoj državi imate preko 90.000 blokiranih računa, mizerne plate, nelikvidnu privredu, jer država umjesto da stvara ambijent privredi naprotiv reketira privredu. Manje od 20% ovih što kazne ima osnova za kažnjavanje, dok 80% firmi se reketira...

ODGOVORITE
Name

Ratko

01.09.2020 09:41

Realno.

Name

Rob

01.09.2020 08:27

A kako je moguće da firma ne uplaćuje socijalno i penziono i zatvori knjizice i posalje na biro i nemozes ostvariti nikakva prava na birou?

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2020 09:01

Za doprinose možeš tužiti poslodavca, mada ako je nekakav nelikvidan onda nit će ti kad to uplatiti nit će ti se uvezati radni staž... Ovde bi sindikat morao tražiti izmjenu Zakona da u slučaju da nisu uplaćeni doprinosi država uveže radni staž na bazi minimalne plate, i onda država ide u obračun sa poslodavcem. Međutim nema od toga ništa jer na ovaj način firma propadne i to je to. Radnik plati ceh jer je sam sebi odabrao gdje da radi i nije pratio da li mu se plaćaju doprinosi ili ne... S druge strane imaš firme koje su uplatile doprinose ali isti nisu rasknjiženi na radnike... Firma dobije potvrdu da je izmirila obaveze, a radnik nema evidentirano jer neko u PIO/MIO nije završio svoj dio posla. Sutra nek ova firma propadne opet ostade neuvezan radni staž... Zbog zakonskih manjkavosti i poslodavci i država love u mutnom jer imaš državnih firmi koje su dužne milijarde po osnovu doprinosa (penzino, zdravstveno, nezaposleni itd)

Name

Mirkan

01.09.2020 09:22

Jedna firma više-manje,svejedno je sve domaće propalo,sve uvozimo,pa što ne bi i varikine,sone kiseline i slične proizvode. Valjda tako treba?

ODGOVORITE
Name

kleptokratija i kvislinzi

01.09.2020 09:29

Najveći problem Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i uopšte srpskog naroda svih vjeroispovjesti su pohlepni licemjerni nemoralni egoistični političari i državni službenici povezani sa pohlepnim biznismenima kojima državne funkcije služe isključivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu štetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otadžbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je bahato iskorištavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko će ako nećemo mi ? Kada ako ne sada ? Samo Istina nas može osloboditi. Dolazi novo vrijeme. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri. Podignimo pognute glave, pokažimo dostojanstvo. U slavu Boga i naših časnih Predaka i za dobrobit naših Potomaka recimo konačno NE nepravdi, kleptokratiji i kvislinzima.

ODGOVORITE
Name

Kum

01.09.2020 09:41

Tako se cisti trziste od domacih proizvodaca i pravi mjesto za uvoz tih istih proizvoda.Bravo i za nase politicare u RS-u koji su se zalagali za taj slucaj nemoguce i to vrijedi za poziciju i opoziciju jednako.23 familije ostale bez para i nikome nista.

ODGOVORITE
Name

Simo

01.09.2020 12:51

Izmislili dug , plati pa vrati. Ovo je vrh gluposti! Hajde vrati pa plati!

ODGOVORITE
Name

Admin

01.09.2020 14:02

Dok svi sutimo i kazemo; bitno da ne dira mene, ovako ce nas unistavati jedne po jedne. Zalosno ali istinito! Svi smo mi krivi sto nas zatvaraju svakodnevno. Ovako nam i treba!!! Kad se malo opametimo sve ce biti drugacije...

ODGOVORITE
Name

Koka

01.09.2020 14:18

Dobro je, dobro je, iz UIO otislo je za pet godina 500 radnika

ODGOVORITE