Зашто је Ђукановић изгубио!?

Иако су и теорија и пракса вишедеценијских режима сугерисали да црногорски Трухиљо не може изгубити изборе које сам организује - десило се чудо. Готов је!

Регион 31.08.2020 | 11:52
Зашто је Ђукановић изгубио!?

Посљедњи софт диктатор демократског и прозападног дијела Европе, посљедњи од свих ратних вођа и злочинаца с простора бивше Југославије, постао је историјска личност јер ће остати уписан као први црногорски владар и деспот којег није оборила нека завјереничка група већ оловка!

Ипак је имало смисла!

Прије свега, вјеровати да ће доћи и тај дан када ће у маленом црногорском друштву, господарске традиције и слуганског менталитета, сазрети демократска већина за изборну смјену три деценије дуге власти једне партије, то јест једног човјека. Ништа након тог искуства неће бити исто и тешко је замислити да би, не само у ближој будућности Црне Горе, било који појединац или партија могли да успоставе такав монопол и сазидају такву моћ као што су то за протекле три деценије учинили Мило и његов ДПС.

Ђукановић је владао Црном Гором бескрупулозно и аутократски, изузимајући пар година након раскида са злочиначком политиком Милошевића и српске елите када се од јастреба прерушио у голуба тражећи опрост и подршку да пређе на другу, западну обалу.

Али, као и сваки деспот, чим је пустио коријене, загосподарио новцем и људима, окупио у Партији климоглавце, у пропаганди незналице, у интелектуалним круговима послугу и плаћенике, промовишући систем вриједности утемељен на Пинк култури и сицилијанској омерти - Ђукановић је помислио да је сами Бог који по својој мјери кроји свијет.

Мило је изгубио много прије 30. августа 2020.

Још оног 22. маја 2006. дан након референдума, када је умјесто одласка у политичку пензију остао да влада, силом и новцем, бирајући да умјесто грађења демократског друштва склепа приватну државу. Умјесто да оде у у историју, одлучио се на авантуру која је завршена синоћ на изборима.

Иако је знао да се похвали колико је жртвовао 1997. када се супротставио Милошевићу или 1999. када је окренуо леђа Војсци и Седмом батаљону или 2002. када је рекао НЕ Солани, сви ти историјски моменти који су му могли донијети пристојно мјесто у црногорској меморији, били су мало за њега и његову фамилију, биолошку и ону другу.

Остао је након референдума да покаже како се није борио за независну државу због њене еманципације већ због њене похаре.

Ђукановић је изгубио оног дана када је 2008. допустио јавну срамоту да као премијер натјера министра финансија да спасава приватну банку његове фамилије новцем грађана Црне Горе, а онда један милион врти 11 пута да би покрио читав износ задужене и банкротиране Прве банке. Умјесто да он и министар (Лукшић) тада поднесу оставке, смијењен је гувернер Централне банке (Крговић), једине независне институције у малом Монтенегру.

То је био огледни примјер за све друге.

Ђукановић је, дакле, изгубио онда када је заробио све институције и када је од тужилаштва, судства, полиције, регулаторних агенција, направио пуки сервис за заштиту приватних интереса Прве фамилије. Што се Ђукановићева каста више богатила, то је Црна Гора више сиромашила, док је конто његове родбине, пријатеља и партнера растао истом брзином као и јавни дуг земље коју је тако немилосрдно водио.

Ђукановић је изгубио још 2012. када је одлучио да обрише Лукшића и поново се врати у премијерско седло како би нам показао да може још боље да (нас) јаше. Довео је злогласног спин доктора Бебу Поповића који је за непуне четири године направио од Црне Горе брлог сличан Србији, са Пинком, Информером, Побједом и РТЦГ је запишао Монтенегро, изазвао омразе, подјеле, поцијепао друштво уздуж и попријеко, само зато да би главног непријатеља, медијску мафију из Вијести, бацио на кољена.

Оно што дотад нијесу успјели локални извођачи радова, Ђукановић је повјеровао да може да му заврши Беба јер ако је закрвио толику Србију, што је на крају довело и до атентата на премијера, ваљда ће лагано завршити посао у малој бари од Монтенегра.

Ђукановић је изгубио 2018. када је одлучио да се врати у државну политику и кандидује се на предсједничким изборима, иако су водеће НАТО земље слале јасне сигнале да након пријема Црне Горе у Алијансу не желе више да виде повратника Ђукановића на јавној сцени.

Опет су превагнули приватни интереси Прве фамилије, радови на вили под Горицом су улазили у завршну фазу, а фараонско здање је било спремно да прихвати домаћина да посао није покварио вишедеценијски Ђукановићев благајник Душко Кнежевић који се сада спрема за повратак у домовину.

Ђукановић је губио свих претходних година са сваким новим извјештајем ЕУ о напретку Црне Горе јер је у њима, умјесто да се из године у годину смањује, у ствари растао број домаћих задатака које је Ђукановићев режим требало да одради. На европске примједбе и критике да је правосуђе заробљено, да не постоји јасна линија између политике и мафије, да су независни медији под бројним бруталним притисцима укључујући и физичке нападе, да су тендери намјештени а корупција раширена до бола, Ђукановић је одговарао игноранцијом и самољубљем вјерујући да његова формула “стабилократија а не демократија” може још дуго да га држи као фаворита код западних партнера.

Чак је негдје 2017. након што је ЕУ увела нови механизам контроле у раду са земљама кандидатима а то је клаузла баланса, Ђукановић, љут и црвен у лицу рекао како су преговори са ЕУ “двосмјеран процес” и да ако ЕУ може да нас блокира, можемо и ми њу!

Били су то први знаци да је Вођа погубио конце и са земље одскочио ка облацима. Врхунац тог аутизма и самољубља био је Конгрес ДПС 2019. и одлука да Партија прогласи борбу за ЦПЦ као питање свих питања! Шеф је рекао а Пажин одмах спровео - у децембру смо добили конторверзни и са становишта права више него упитни Закон о слободи вјероисповијести који је дигао на ноге Цркву и вјернике.

Али и бројне незадовољне. У свим сличним вишедеценијским диктатурама увијек дође моменат када Вођа повуче самоубилачки потез. Обично то бива на врхунцу славе и моћи, онда када се најмање надамо, и Он и Ми. Ђукановић је вјеровао да ће и са Црквом проћи као много пута раније - свака брука за два дана али се показало да се већина грађана, били вјерници или не, мање боји Мила него Бога.

Ђукановић је изгубио након три деценије, а да се није погубио у самовољи и похлепи не бисмо толико дуго чекали овај тренутак већ би он сам правовремено спремио терен за промјену и свој одлазак, још онда када му је његов млађани градоначелник Иван Вуковић писао како јаке лидерске личности представљају препреку развоју институција и демократије.

Умјесто да размисли зашто амерички Устав прописује два мандата и осам година власти као примјерен рок да одговорни политичар учини нешто за своје друштво а да с друге стране не падне у раље заводљиве власти, Ђукановић је изабрао друштво са Лукашенком, Путином, Алијевим и сличним тиранима из бивших совјетских република. И зато је изгубио.

Што не значи да нема шансу за “поправак”. Доцкан, али боље да сада на одласку макар учини нешто позитивно за Црну Гору.

Транзиција власти је у свакој сличној ситуацији осјетљив и ризичан процес. Ђукановић сада има прилику да са позиције изабраног предсједника учини све како би Црна Гора што безболније прошла период успостављања нове власти и како би били сачувани мир, западни курс земље и економија. Нек је вјечна.

(Вијести.ме)

Коментари / 65

Оставите коментар
Name

Ццццц

31.08.2020 09:58

Мени овај текст као да је о Мили срочен ,а не о Дјукановићу ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

31.08.2020 11:18

Баш тако...Додо се ућутао,зуба не бијели...чека га иста...још гора судбина...

Name

Милидраг

31.08.2020 11:23

А брат близанац, исти су

Name

Опет Ја

31.08.2020 11:49

Баш тако

Name

Цхрис

31.08.2020 12:00

Надајте се надајте, ако Миле није у стању купити којег посланика... прелетаца... па онда нек и пропадне...

Name

"ЕУФОРИЈА"

31.08.2020 13:39

Не кузим ову еуфорију, по стампи како сам ја сконто, Дпс је добио да формира владу, е кад ДПС казе да да онај Дритан неце са њима а хоце са овима е тад је крај за ДПС ако се одлуци за ДПС тада ови са Кривокапицем могу да се пусе паметније је сацекати

Name

А ЈЕЛИ

31.08.2020 14:25

Засто изостависте додика из тога изабраног друства он је демократа јели,хахахаха.

Name

Луна

31.08.2020 10:01

Ко је овде луд? Како изгу ио. Е сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјура

31.08.2020 11:20

А сад је бурле на реду, пад са власт па мало дузе у Фоцу, гдје га оцекују.

Name

Ре

31.08.2020 11:34

И кад побједис прогласе те губитком. Ваљда због коректности

Name

Ре

31.08.2020 14:22

Срби су такви,све ратове изгубили и опет казу да су победили а они све мањи и мањи.

Name

ре

03.09.2020 14:21

Али гдје су нама Кривокапићи,Бечић и Абазовић,јели ико чуо за њих прије избора.Нема код нас нових ликова.

Name

Радојица

31.08.2020 10:14

Да је народ паметан у Р Српској па и Милокрада скинути с власти као и Милу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

31.08.2020 11:41

Ја јеси глуп ....

Name

Маре Контра Обавештајац

31.08.2020 13:24

Јоја ти гласаш за за гајбу нектра од Додика.

Name

П

31.08.2020 10:14

Наши политичари славе "пораз" Ђукановића као своју побједу. А још се ништа не зна и све је могуће, као прво. Као друго, било би им боље да гледају у своје двориште и направе нешто добро за овај народ овдје, а народ у ЦГ треба пустити да сам одлучује о себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран Ба

31.08.2020 12:38

Бас тако, нас народ висе занимају избори у Црној гори наго стање у БиХ. Мислио сам дати глас оном Драску, али кад је пресао границу и почео србовати на туђем терену такав ни не треба, хвала...треба да гледа своја посла.

Name

Рс

31.08.2020 10:15

Како готов ако је добио највисе гласова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ни сваки диктатор

31.08.2020 10:16

ИСТИ. Неки су вратили зивот градјанима у земљи, а неки су је похарали уздуз и попријеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папци тиме

31.08.2020 10:16

Рано славите сад це бити пијаца куповина папака зна се то вец како иде Мило це добити вецину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миx

31.08.2020 10:18

А папци?Далеко је до сигурне побједе јос ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

31.08.2020 11:41

Нема куповине, мандат припда странци

Name

Савјет

31.08.2020 12:00

Било би добро за Ђукановића, да се око пијаце за куповину папака посавјетује са братом Милом и сестром Бисерком. Не треба измишљати топлу воду, када рецепт у РС већ постоји и има веома висок учинак.

Name

Xxл

31.08.2020 12:31

Кухани папци нису сам наш специјалитет.

Name

Ре Д

31.08.2020 13:49

Опет најјача странка са највише гласова је милина странка. Тако да причаш глупост и да је изгубио а још се ништа незна има ту пуно папака. Јеговој странци или ћо јеку опет његовом мора имати дужност бат премијера тако да тек сад почиње шиз.

Name

ББ

31.08.2020 10:27

А сада право у Спуз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

даре

31.08.2020 10:27

Начин владавине Ђукановић- Додик је идентичан и своди се на систем да се купе избори јер је мали број гласача и лако је извести изборни инжињеринг, то је био принцип који је до сад можда и могао али су заборавили стручњаци из маркетинга које ангажује овај двојац да долази нови талас гласача који функционише на другом основу и да су баш они одњели превагу на овим изборима. Побједили су без новца и без ових режимских медија које више нико и не гледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЕТНА РАДА

31.08.2020 10:29

СВАЧИЈЕ БУДЕ И ПРОЂЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Мило

31.08.2020 10:30

Ово су били парламентарни избори. Мило је и даље пресхедник. Иако су избори заврсени,борба за вецину у парламенту није. О томе це,изгледа,одлуцивати странка УРА коју води Албанац. Имал’ и код њих папака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

31.08.2020 10:48

Милораде Додику месару и касапину Републике Српске спаваш ли мирно???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХДА

31.08.2020 12:26

недирај ми милу он висе неспава.

Name

Аница Перковиц

31.08.2020 10:48

Мило и Додик су на залост два потпуно иста профила: самовоља деспотовска уз подрску осиљених тајкуна, упитан правни систем у функцији властеле, демократија по страном диктату.. Пад Мила је велики дан за ослобадјање народа од ропства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2020 11:29

Има разлике, рецимо када је Ђукановић неку нацију или народ вријеђао или омаловажавао, никад, а Додиг је то радио безброј пута.

Name

Да

31.08.2020 16:43

И лазно се дрзи цркве, све је код њега лазно, а Мило јавно казе да је атеиста.

Name

Папак три комада

31.08.2020 10:52

Додик би ово ријешио тако да купи три посланика.Е то се десило код нас,Додик изгуби али купи посланике да намакне већину и зато је код нас тиранија и диктатура!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локи

31.08.2020 10:53

Изгубио је и додик 2012 али куписе 2 папка и владају и дан данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но цомент

31.08.2020 10:56

И код нас ће у новембру ако бог да. ГОТОВ ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

цињенице

31.08.2020 10:57

резултат сад но миле се враца., разлози 1. нема пара, корона и нема туриста., 2. ударијо на спорни закон., и под 3. први пут да је најслабије људе, тј рециклиране ставио да управљају изборима. Мудар је дјукановиц, неце то тек тако проц,.... а и једног одборника лако је купит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

31.08.2020 11:03

Мило је јопет побједио,као што сам претпоставио јуче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

31.08.2020 11:05

Само да небуде куповине папака као у Републици српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

31.08.2020 11:09

Дабогда нам нас диктатор у РС прође ако бог да горе него мило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

31.08.2020 11:11

Пао је један диктатор, нека иде редом. Лукашенко, Ђукановић..., нека се припреми Додикчина. Студио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

31.08.2020 11:15

Мило Ђукановићу, ако немаш гдје спавати у Црној Гори, дођи питај пријатеља у Бакинцима, има мјеста за такве ликове, надам се кратко још. Поздрав добрим људима без обзира на вјеру, нацију и мишљење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

31.08.2020 11:18

Луна ти ћеш схватити тек кад ти бог напише да је готово секта ради на том принципу.Шта каже она секташица из Добоја јел јој ишта бог јавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оа она

31.08.2020 16:47

Вјерује у политицара, а народ у Бога. Њој се све то помјесало, неписменој функција ударила у мозак....

Name

Тиито

31.08.2020 11:30

Мој савјет : пожурите са блокадом рачуна ове мафијашке звијери и његове клике .иначе нећете лако стати на ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

31.08.2020 11:50

Какво питање ,засто је изгубијо ?Па ко мозе против бога и цркве,нико, али нажалост то још многи немогу да свате,мисле да је њихова сила нај јача,па није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

31.08.2020 12:00

Мило ке изгубио оног тренутка кад је одлучио да постане Бог(да напраби своју цркбу). Да тог није било, на основу резултата, јасно је да би он и даље владао. Тако да ова прича о Еу која се бори против Мила, али јадна не може тобож да га сруши је јадна и смјешна. Очито је да ни из Еу, који су свим силама гурали и подржавали Мила, нису очекивали овај пораз. Свиће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

31.08.2020 12:03

изгубио је сто је диктатор а све диктаторе цеки исто један да кад тад зивјела слобода

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивбих

31.08.2020 12:09

По овоме,Срби це Црногорцие прогласити националном мањином.Није се гласало о Дјукановицу,он је и даље предсједник,а његова странка је добила највисе гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

31.08.2020 12:23

Имал ко да се калди да Мило остаје??? Онај Албанац це 100% у коалицију са Милом добице Премијерско мјесто и бас га брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

31.08.2020 12:29

Таквим грешницима једино преостаје да се покаје из дна душе па да се помонаши у једном од манастира ,наравно ако је крштен,Много јих је на његовој страни бојим се да и ако има много манастира у ЦГ да сви неби могли стати ,на жалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

31.08.2020 12:41

Свако може изгубити изборе, чак и Додик, само је потребан излазак апстинената који су по "дефаулту" незадовољни али не виде могућност промјене, када би код нас излазност била 75%, Додик одлази у историју (и на робију)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

31.08.2020 12:42

Зато је Лопов као и Додик и Додик це сада изгубити Бања Луку па за двије године и владу.Доста је висе народу пљацке и бахацења.Мило је културан и тих цовјек док нас мисли да је богом дат а у ствари је неотасана кукавица

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

31.08.2020 13:00

Зар је изгубио ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ко је рекао...

31.08.2020 13:12

Много хтео, много започео...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласац

31.08.2020 13:37

Додик се непредаје лако.Сигурна победа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

демо

31.08.2020 13:50

А дал је изгубио ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

како изгубио

31.08.2020 14:22

ЈОС НИЈЕ ГОТОВА СТВАР ПОЗУРИЛА ЈЕ ОПОЗИЦИЈА СА НЕКОМ СЛАВОМ И ПОБЕДОМ.ТРЕБА СЕ ТЕК ВЛАСТ ФОРМИРАТИ ДА СЕ ВИДИ КО ЦЕ ИМАТИ ВЕЦИНУ,ПАЗИТЕ ДА ОПОЗИЦИЈА НА КРАЈУ НЕБИ ПОНОВО СЛАВИЛА ПОРАЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

31.08.2020 14:28

Зато што је већини у Црној Гори хвала Богу дражи Св. Василије од Јосипа Броза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антилогика

31.08.2020 15:07

Не разумијем ове људе што коментаришу овдје. Веселе се побједи или поразу у туђој држави, а у њиховој држави или републици проблема колико хоћеш. "Рјешавање" туђих проблема је илустрација немоћи код рјешавања сопствених проблема. А сто се тиче коментара о некој евентуалној куповини посланика у ЦГ, замолио би ове свезналице да се мало едукују, да прочитају изборни закон ЦГ па да онда коментаришу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема скараднијег

31.08.2020 16:56

Од насег. 30 година се спрдају са гласацима у лазној демократији.

Name

Миркец

31.08.2020 17:23

Не знам чему толика еуфорија опозиције. ДПС је водећа странка,Мило предсједник и именује мандатара и фали му само један посланик. Човјек који влада 31 годину и да не нађе тог једног међу нама Србима,Црногорцима,Албанцима...ма дајте молим вас ко овде кога лазе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

31.08.2020 21:25

Нема гдје са парама висе па зато изгубијо изборе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.09.2020 07:56

Мило је творац неокомунизма у Црној Гори. Владао је приидном демократијом а дубоко је подијелио и опљачкао народ Црне Горе. Српски народ је маргинализовао као народ терћеег реда. Божја правда са св. Василијем је побиједила.

ОДГОВОРИТЕ