Zašto je Đukanović izgubio!?

Iako su i teorija i praksa višedecenijskih režima sugerisali da crnogorski Truhiljo ne može izgubiti izbore koje sam organizuje - desilo se čudo. Gotov je!

Region 31.08.2020 | 11:52
Zašto je Đukanović izgubio!?

Posljednji soft diktator demokratskog i prozapadnog dijela Evrope, posljednji od svih ratnih vođa i zločinaca s prostora bivše Jugoslavije, postao je istorijska ličnost jer će ostati upisan kao prvi crnogorski vladar i despot kojeg nije oborila neka zavjerenička grupa već olovka!

Ipak je imalo smisla!

Prije svega, vjerovati da će doći i taj dan kada će u malenom crnogorskom društvu, gospodarske tradicije i sluganskog mentaliteta, sazreti demokratska većina za izbornu smjenu tri decenije duge vlasti jedne partije, to jest jednog čovjeka. Ništa nakon tog iskustva neće biti isto i teško je zamisliti da bi, ne samo u bližoj budućnosti Crne Gore, bilo koji pojedinac ili partija mogli da uspostave takav monopol i sazidaju takvu moć kao što su to za protekle tri decenije učinili Milo i njegov DPS.

Đukanović je vladao Crnom Gorom beskrupulozno i autokratski, izuzimajući par godina nakon raskida sa zločinačkom politikom Miloševića i srpske elite kada se od jastreba prerušio u goluba tražeći oprost i podršku da pređe na drugu, zapadnu obalu.

Ali, kao i svaki despot, čim je pustio korijene, zagospodario novcem i ljudima, okupio u Partiji klimoglavce, u propagandi neznalice, u intelektualnim krugovima poslugu i plaćenike, promovišući sistem vrijednosti utemeljen na Pink kulturi i sicilijanskoj omerti - Đukanović je pomislio da je sami Bog koji po svojoj mjeri kroji svijet.

Milo je izgubio mnogo prije 30. avgusta 2020.

Još onog 22. maja 2006. dan nakon referenduma, kada je umjesto odlaska u političku penziju ostao da vlada, silom i novcem, birajući da umjesto građenja demokratskog društva sklepa privatnu državu. Umjesto da ode u u istoriju, odlučio se na avanturu koja je završena sinoć na izborima.

Iako je znao da se pohvali koliko je žrtvovao 1997. kada se suprotstavio Miloševiću ili 1999. kada je okrenuo leđa Vojsci i Sedmom bataljonu ili 2002. kada je rekao NE Solani, svi ti istorijski momenti koji su mu mogli donijeti pristojno mjesto u crnogorskoj memoriji, bili su malo za njega i njegovu familiju, biološku i onu drugu.

Ostao je nakon referenduma da pokaže kako se nije borio za nezavisnu državu zbog njene emancipacije već zbog njene pohare.

Đukanović je izgubio onog dana kada je 2008. dopustio javnu sramotu da kao premijer natjera ministra finansija da spasava privatnu banku njegove familije novcem građana Crne Gore, a onda jedan milion vrti 11 puta da bi pokrio čitav iznos zadužene i bankrotirane Prve banke. Umjesto da on i ministar (Lukšić) tada podnesu ostavke, smijenjen je guverner Centralne banke (Krgović), jedine nezavisne institucije u malom Montenegru.

To je bio ogledni primjer za sve druge.

Đukanović je, dakle, izgubio onda kada je zarobio sve institucije i kada je od tužilaštva, sudstva, policije, regulatornih agencija, napravio puki servis za zaštitu privatnih interesa Prve familije. Što se Đukanovićeva kasta više bogatila, to je Crna Gora više siromašila, dok je konto njegove rodbine, prijatelja i partnera rastao istom brzinom kao i javni dug zemlje koju je tako nemilosrdno vodio.

Đukanović je izgubio još 2012. kada je odlučio da obriše Lukšića i ponovo se vrati u premijersko sedlo kako bi nam pokazao da može još bolje da (nas) jaše. Doveo je zloglasnog spin doktora Bebu Popovića koji je za nepune četiri godine napravio od Crne Gore brlog sličan Srbiji, sa Pinkom, Informerom, Pobjedom i RTCG je zapišao Montenegro, izazvao omraze, podjele, pocijepao društvo uzduž i poprijeko, samo zato da bi glavnog neprijatelja, medijsku mafiju iz Vijesti, bacio na koljena.

Ono što dotad nijesu uspjeli lokalni izvođači radova, Đukanović je povjerovao da može da mu završi Beba jer ako je zakrvio toliku Srbiju, što je na kraju dovelo i do atentata na premijera, valjda će lagano završiti posao u maloj bari od Montenegra.

Đukanović je izgubio 2018. kada je odlučio da se vrati u državnu politiku i kandiduje se na predsjedničkim izborima, iako su vodeće NATO zemlje slale jasne signale da nakon prijema Crne Gore u Alijansu ne žele više da vide povratnika Đukanovića na javnoj sceni.

Opet su prevagnuli privatni interesi Prve familije, radovi na vili pod Goricom su ulazili u završnu fazu, a faraonsko zdanje je bilo spremno da prihvati domaćina da posao nije pokvario višedecenijski Đukanovićev blagajnik Duško Knežević koji se sada sprema za povratak u domovinu.

Đukanović je gubio svih prethodnih godina sa svakim novim izvještajem EU o napretku Crne Gore jer je u njima, umjesto da se iz godine u godinu smanjuje, u stvari rastao broj domaćih zadataka koje je Đukanovićev režim trebalo da odradi. Na evropske primjedbe i kritike da je pravosuđe zarobljeno, da ne postoji jasna linija između politike i mafije, da su nezavisni mediji pod brojnim brutalnim pritiscima uključujući i fizičke napade, da su tenderi namješteni a korupcija raširena do bola, Đukanović je odgovarao ignorancijom i samoljubljem vjerujući da njegova formula “stabilokratija a ne demokratija” može još dugo da ga drži kao favorita kod zapadnih partnera.

Čak je negdje 2017. nakon što je EU uvela novi mehanizam kontrole u radu sa zemljama kandidatima a to je klauzla balansa, Đukanović, ljut i crven u licu rekao kako su pregovori sa EU “dvosmjeran proces” i da ako EU može da nas blokira, možemo i mi nju!

Bili su to prvi znaci da je Vođa pogubio konce i sa zemlje odskočio ka oblacima. Vrhunac tog autizma i samoljublja bio je Kongres DPS 2019. i odluka da Partija proglasi borbu za CPC kao pitanje svih pitanja! Šef je rekao a Pažin odmah sproveo - u decembru smo dobili kontorverzni i sa stanovišta prava više nego upitni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je digao na noge Crkvu i vjernike.

Ali i brojne nezadovoljne. U svim sličnim višedecenijskim diktaturama uvijek dođe momenat kada Vođa povuče samoubilački potez. Obično to biva na vrhuncu slave i moći, onda kada se najmanje nadamo, i On i Mi. Đukanović je vjerovao da će i sa Crkvom proći kao mnogo puta ranije - svaka bruka za dva dana ali se pokazalo da se većina građana, bili vjernici ili ne, manje boji Mila nego Boga.

Đukanović je izgubio nakon tri decenije, a da se nije pogubio u samovolji i pohlepi ne bismo toliko dugo čekali ovaj trenutak već bi on sam pravovremeno spremio teren za promjenu i svoj odlazak, još onda kada mu je njegov mlađani gradonačelnik Ivan Vuković pisao kako jake liderske ličnosti predstavljaju prepreku razvoju institucija i demokratije.

Umjesto da razmisli zašto američki Ustav propisuje dva mandata i osam godina vlasti kao primjeren rok da odgovorni političar učini nešto za svoje društvo a da s druge strane ne padne u ralje zavodljive vlasti, Đukanović je izabrao društvo sa Lukašenkom, Putinom, Alijevim i sličnim tiranima iz bivših sovjetskih republika. I zato je izgubio.

Što ne znači da nema šansu za “popravak”. Dockan, ali bolje da sada na odlasku makar učini nešto pozitivno za Crnu Goru.

Tranzicija vlasti je u svakoj sličnoj situaciji osjetljiv i rizičan proces. Đukanović sada ima priliku da sa pozicije izabranog predsjednika učini sve kako bi Crna Gora što bezbolnije prošla period uspostavljanja nove vlasti i kako bi bili sačuvani mir, zapadni kurs zemlje i ekonomija. Nek je vječna.

(Vijesti.me)

Komentari / 65

Ostavite komentar
Name

Ccccc

31.08.2020 09:58

Meni ovaj tekst kao da je o Mili sročen ,a ne o Djukanoviću ;)

ODGOVORITE
Name

Milo

31.08.2020 11:18

Baš tako...Dodo se ućutao,zuba ne bijeli...čeka ga ista...još gora sudbina...

Name

Milidrag

31.08.2020 11:23

A brat blizanac, isti su

Name

Opet Ja

31.08.2020 11:49

Baš tako

Name

Chris

31.08.2020 12:00

Nadajte se nadajte, ako Mile nije u stanju kupiti kojeg poslanika... preletaca... pa onda nek i propadne...

Name

"EUFORIJA"

31.08.2020 13:39

Ne kuzim ovu euforiju, po stampi kako sam ja skonto, Dps je dobio da formira vladu, e kad DPS kaze da da onaj Dritan nece sa njima a hoce sa ovima e tad je kraj za DPS ako se odluci za DPS tada ovi sa Krivokapicem mogu da se puse pametnije je sacekati

Name

A JELI

31.08.2020 14:25

Zasto izostaviste dodika iz toga izabranog drustva on je demokrata jeli,hahahaha.

Name

Luna

31.08.2020 10:01

Ko je ovde lud? Kako izgu io. E svasta.

ODGOVORITE
Name

Djura

31.08.2020 11:20

A sad je burle na redu, pad sa vlast pa malo duze u Focu, gdje ga ocekuju.

Name

Re

31.08.2020 11:34

I kad pobjedis proglase te gubitkom. Valjda zbog korektnosti

Name

Re

31.08.2020 14:22

Srbi su takvi,sve ratove izgubili i opet kazu da su pobedili a oni sve manji i manji.

Name

re

03.09.2020 14:21

Ali gdje su nama Krivokapići,Bečić i Abazović,jeli iko čuo za njih prije izbora.Nema kod nas novih likova.

Name

Radojica

31.08.2020 10:14

Da je narod pametan u R Srpskoj pa i Milokrada skinuti s vlasti kao i Milu..

ODGOVORITE
Name

Joja

31.08.2020 11:41

Ja jesi glup ....

Name

Mare Kontra Obaveštajac

31.08.2020 13:24

Joja ti glasaš za za gajbu nektra od Dodika.

Name

P

31.08.2020 10:14

Naši političari slave "poraz" Đukanovića kao svoju pobjedu. A još se ništa ne zna i sve je moguće, kao prvo. Kao drugo, bilo bi im bolje da gledaju u svoje dvorište i naprave nešto dobro za ovaj narod ovdje, a narod u CG treba pustiti da sam odlučuje o sebi.

ODGOVORITE
Name

Veteran Ba

31.08.2020 12:38

Bas tako, nas narod vise zanimaju izbori u Crnoj gori nago stanje u BiH. Mislio sam dati glas onom Drasku, ali kad je presao granicu i počeo srbovati na tuđem terenu takav ni ne treba, hvala...treba da gleda svoja posla.

Name

Rs

31.08.2020 10:15

Kako gotov ako je dobio najvise glasova?

ODGOVORITE
Name

Nije ni svaki diktator

31.08.2020 10:16

ISTI. Neki su vratili zivot gradjanima u zemlji, a neki su je poharali uzduz i poprijeko.

ODGOVORITE
Name

Papci time

31.08.2020 10:16

Rano slavite sad ce biti pijaca kupovina papaka zna se to vec kako ide Milo ce dobiti vecinu...

ODGOVORITE
Name

mix

31.08.2020 10:18

A papci?Daleko je do sigurne pobjede jos ...

ODGOVORITE
Name

D

31.08.2020 11:41

Nema kupovine, mandat pripda stranci

Name

Savjet

31.08.2020 12:00

Bilo bi dobro za Đukanovića, da se oko pijace za kupovinu papaka posavjetuje sa bratom Milom i sestrom Biserkom. Ne treba izmišljati toplu vodu, kada recept u RS već postoji i ima veoma visok učinak.

Name

Xxl

31.08.2020 12:31

Kuhani papci nisu sam naš specijalitet.

Name

Re D

31.08.2020 13:49

Opet najjača stranka sa najviše glasova je milina stranka. Tako da pričaš glupost i da je izgubio a još se ništa nezna ima tu puno papaka. Jegovoj stranci ili ćo jeku opet njegovom mora imati dužnost bat premijera tako da tek sad počinje šiz.

Name

BB

31.08.2020 10:27

A sada pravo u Spuz.

ODGOVORITE
Name

dare

31.08.2020 10:27

Način vladavine Đukanović- Dodik je identičan i svodi se na sistem da se kupe izbori jer je mali broj glasača i lako je izvesti izborni inžinjering, to je bio princip koji je do sad možda i mogao ali su zaboravili stručnjaci iz marketinga koje angažuje ovaj dvojac da dolazi novi talas glasača koji funkcioniše na drugom osnovu i da su baš oni odnjeli prevagu na ovim izborima. Pobjedili su bez novca i bez ovih režimskih medija koje više niko i ne gleda.

ODGOVORITE
Name

SRETNA RADA

31.08.2020 10:29

SVAČIJE BUDE I PROĐE ...

ODGOVORITE
Name

Nije Milo

31.08.2020 10:30

Ovo su bili parlamentarni izbori. Milo je i dalje preshednik. Iako su izbori zavrseni,borba za vecinu u parlamentu nije. O tome ce,izgleda,odlucivati stranka URA koju vodi Albanac. Imal’ i kod njih papaka?

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

31.08.2020 10:48

Milorade Dodiku mesaru i kasapinu Republike Srpske spavaš li mirno???

ODGOVORITE
Name

HDA

31.08.2020 12:26

nediraj mi milu on vise nespava.

Name

Anica Perkovic

31.08.2020 10:48

Milo i Dodik su na zalost dva potpuno ista profila: samovolja despotovska uz podrsku osiljenih tajkuna, upitan pravni sistem u funkciji vlastele, demokratija po stranom diktatu.. Pad Mila je veliki dan za oslobadjanje naroda od ropstva!

ODGOVORITE
Name

Re

31.08.2020 11:29

Ima razlike, recimo kada je Đukanović neku naciju ili narod vrijeđao ili omalovažavao, nikad, a Dodig je to radio bezbroj puta.

Name

Da

31.08.2020 16:43

I lazno se drzi crkve, sve je kod njega lazno, a Milo javno kaze da je ateista.

Name

Papak tri komada

31.08.2020 10:52

Dodik bi ovo riješio tako da kupi tri poslanika.E to se desilo kod nas,Dodik izgubi ali kupi poslanike da namakne većinu i zato je kod nas tiranija i diktatura!

ODGOVORITE
Name

Loki

31.08.2020 10:53

Izgubio je i dodik 2012 ali kupise 2 papka i vladaju i dan danas.

ODGOVORITE
Name

No coment

31.08.2020 10:56

I kod nas će u novembru ako bog da. GOTOV JE

ODGOVORITE
Name

cinjenice

31.08.2020 10:57

rezultat sad no mile se vraca., razlozi 1. nema para, korona i nema turista., 2. udarijo na sporni zakon., i pod 3. prvi put da je najslabije ljude, tj reciklirane stavio da upravljaju izborima. Mudar je djukanovic, nece to tek tako proc,.... a i jednog odbornika lako je kupit

ODGOVORITE
Name

Zole

31.08.2020 11:03

Milo je jopet pobjedio,kao što sam pretpostavio juče.

ODGOVORITE
Name

Lana

31.08.2020 11:05

Samo da nebude kupovine papaka kao u Republici srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

31.08.2020 11:09

Dabogda nam nas diktator u RS prođe ako bog da gore nego milo.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

31.08.2020 11:11

Pao je jedan diktator, neka ide redom. Lukašenko, Đukanović..., neka se pripremi Dodikčina. Studio...

ODGOVORITE
Name

Đorđe

31.08.2020 11:15

Milo Đukanoviću, ako nemaš gdje spavati u Crnoj Gori, dođi pitaj prijatelja u Bakincima, ima mjesta za takve likove, nadam se kratko još. Pozdrav dobrim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje...

ODGOVORITE
Name

Radovan

31.08.2020 11:18

Luna ti ćeš shvatiti tek kad ti bog napiše da je gotovo sekta radi na tom principu.Šta kaže ona sektašica iz Doboja jel joj išta bog javio.

ODGOVORITE
Name

Oa ona

31.08.2020 16:47

Vjeruje u politicara, a narod u Boga. Njoj se sve to pomjesalo, nepismenoj funkcija udarila u mozak....

Name

Tiito

31.08.2020 11:30

Moj savjet : požurite sa blokadom računa ove mafijaške zvijeri i njegove klike .inače nećete lako stati na noge.

ODGOVORITE
Name

D

31.08.2020 11:50

Kakvo pitanje ,zasto je izgubijo ?Pa ko moze protiv boga i crkve,niko, ali nažalost to još mnogi nemogu da svate,misle da je njihova sila naj jača,pa nije

ODGOVORITE
Name

Znalac

31.08.2020 12:00

Milo ke izgubio onog trenutka kad je odlučio da postane Bog(da naprabi svoju crkbu). Da tog nije bilo, na osnovu rezultata, jasno je da bi on i dalje vladao. Tako da ova priča o Eu koja se bori protiv Mila, ali jadna ne može tobož da ga sruši je jadna i smješna. Očito je da ni iz Eu, koji su svim silama gurali i podržavali Mila, nisu očekivali ovaj poraz. Sviće!

ODGOVORITE
Name

zakon

31.08.2020 12:03

izgubio je sto je diktator a sve diktatore ceki isto jedan da kad tad zivjela sloboda

ODGOVORITE
Name

zivbih

31.08.2020 12:09

Po ovome,Srbi ce Crnogorcie proglasiti nacionalnom manjinom.Nije se glasalo o Djukanovicu,on je i dalje predsjednik,a njegova stranka je dobila najvise glasova

ODGOVORITE
Name

Maxo

31.08.2020 12:23

Imal ko da se kaldi da Milo ostaje??? Onaj Albanac ce 100% u koaliciju sa Milom dobice Premijersko mjesto i bas ga briga.

ODGOVORITE
Name

D

31.08.2020 12:29

Takvim grešnicima jedino preostaje da se pokaje iz dna duše pa da se pomonaši u jednom od manastira ,naravno ako je kršten,Mnogo jih je na njegovoj strani bojim se da i ako ima mnogo manastira u CG da svi nebi mogli stati ,na žalost

ODGOVORITE
Name

Neso

31.08.2020 12:41

Svako može izgubiti izbore, čak i Dodik, samo je potreban izlazak apstinenata koji su po "defaultu" nezadovoljni ali ne vide mogućnost promjene, kada bi kod nas izlaznost bila 75%, Dodik odlazi u istoriju (i na robiju)!!!

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

31.08.2020 12:42

Zato je Lopov kao i Dodik i Dodik ce sada izgubiti Banja Luku pa za dvije godine i vladu.Dosta je vise narodu pljacke i bahacenja.Milo je kulturan i tih covjek dok nas misli da je bogom dat a u stvari je neotasana kukavica

ODGOVORITE
Name

XYZ

31.08.2020 13:00

Zar je izgubio ?!

ODGOVORITE
Name

Šta ko je rekao...

31.08.2020 13:12

Mnogo hteo, mnogo započeo...

ODGOVORITE
Name

Glasac

31.08.2020 13:37

Dodik se nepredaje lako.Sigurna pobeda .

ODGOVORITE
Name

demo

31.08.2020 13:50

A dal je izgubio ??

ODGOVORITE
Name

kako izgubio

31.08.2020 14:22

JOS NIJE GOTOVA STVAR POZURILA JE OPOZICIJA SA NEKOM SLAVOM I POBEDOM.TREBA SE TEK VLAST FORMIRATI DA SE VIDI KO CE IMATI VECINU,PAZITE DA OPOZICIJA NA KRAJU NEBI PONOVO SLAVILA PORAZ.

ODGOVORITE
Name

Mirko

31.08.2020 14:28

Zato što je većini u Crnoj Gori hvala Bogu draži Sv. Vasilije od Josipa Broza.

ODGOVORITE
Name

Antilogika

31.08.2020 15:07

Ne razumijem ove ljude što komentarišu ovdje. Vesele se pobjedi ili porazu u tuđoj državi, a u njihovoj državi ili republici problema koliko hoćeš. "Rješavanje" tuđih problema je ilustracija nemoći kod rješavanja sopstvenih problema. A sto se tiče komentara o nekoj eventualnoj kupovini poslanika u CG, zamolio bi ove sveznalice da se malo edukuju, da pročitaju izborni zakon CG pa da onda komentarišu.

ODGOVORITE
Name

Nema skaradnijeg

31.08.2020 16:56

Od naseg. 30 godina se sprdaju sa glasacima u laznoj demokratiji.

Name

Mirkec

31.08.2020 17:23

Ne znam čemu tolika euforija opozicije. DPS je vodeća stranka,Milo predsjednik i imenuje mandatara i fali mu samo jedan poslanik. Čovjek koji vlada 31 godinu i da ne nađe tog jednog među nama Srbima,Crnogorcima,Albancima...ma dajte molim vas ko ovde koga laze?

ODGOVORITE
Name

Mile

31.08.2020 21:25

Nema gdje sa parama vise pa zato izgubijo izbore?

ODGOVORITE
Name

Василије

02.09.2020 07:56

Мило је творац неокомунизма у Црној Гори. Владао је приидном демократијом а дубоко је подијелио и опљачкао народ Црне Горе. Српски народ је маргинализовао као народ терћеег реда. Божја правда са св. Василијем је побиједила.

ODGOVORITE