"Имамо право знати гдје су посмртни остаци"

Незадовољни процесом тражења несталих, током којег су  врло често били опструисани, чланови Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице, поручили су, поводом Међународног дана несталих, да имају право знати  гдје се налазе посмртни остаци њихових најмилијих. У РС још увјек се трага за 1.652 нестала лица, а  од тога је  59 несталих особа са подручја Семберије и Мајевице.    

Вијести 30.08.2020 | 17:18
"Имамо право знати гдје су посмртни остаци"

 

Драган Митровић имао је 20 година када му се током борби на подручју Крајине губи сваки траг, његова породица упорно већ четврт вијека тражи посмртне остатке сина јединца, не губећи наду, са намјером да поново покрену процес истраге. 

 “Ја имам неке информације да је могао бити заробљен, да је убијен или сакривен, да је био једно вријеме у болници у Травнику, гдје је потом  убијен”, прича Смиља Митровић, мајка несталог војника и додаје да је недавно са Тужилаштвом и са истражиоцима из Института за нестала лица покренула процес истраге са последњим информацијама са којима располаже и на тај начин да се једном открије да ли је ријеч о погрешним информацијама или је тијело њеног сина још увјек на терену.

Колико је вријеме од пресудног значаја  у процесу тражења несталих, најбоље показује  случај Зорана Пикулића, за чијим  убијеним родитељима – Војиславом и Марицом,  одмах је покренута истрага, на основу неколико трагова,  али се након пар ископавања убрзо одустало, јер су  у међувремену  сви  трагови измијештени.

“Размишљо сам у почетку да ће послијератни период бити праведан и да ће се  сачинити трочлана комисија која ће објективно тражити нестале, међутим, испоставило се након рата да има пуно опструкција, што указује да ће све теже и теже  бити  тражити нестала лица”, тврди  Зоран Пикулић, син несталих родитеља.

За Винку Шакотић, у  годинама трагања  за несталим братом Млађеном Томићем из Корените, који је последњи пут виђен жив  на почетку рата у борбама на Мајевици,  највише боли игнорисање  надлежних да се процес  тражења  приведе крају.

“Како која  година одмиче, чини ми се, све је мање заинтересованости за ту нашу браћу, синове и мужеве, а који су дали живот за Републику Српску”, поручила је  Винка Шакотић, сестра несталог борца.

Кривицу  за немар и прикривање истине треба да сносе сви одговорни, тврде у Удружењу несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице, истичући да они заслужују одговоре – гдје су посмртни остаци њихових најмилијих. Док чекају истину, остаје им нада да ће сви нестали бити једног дана на достојанствен начин сахрањени. 

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ћамил

30.08.2020 16:01

Смјенити Машовића под хитно.Лик је полирички настројен и није му у унтересу истина и правда !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић-Цигановић

30.08.2020 16:19

Машовић ради од краја рата и ради поштено!

ОДГОВОРИТЕ