"Imamo pravo znati gdje su posmrtni ostaci"

Nezadovoljni procesom traženja nestalih, tokom kojeg su  vrlo često bili opstruisani, članovi Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, poručili su, povodom Međunarodnog dana nestalih, da imaju pravo znati  gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih. U RS još uvjek se traga za 1.652 nestala lica, a  od toga je  59 nestalih osoba sa područja Semberije i Majevice.    

Vijesti 30.08.2020 | 17:18
"Imamo pravo znati gdje su posmrtni ostaci"

 

Dragan Mitrović imao je 20 godina kada mu se tokom borbi na području Krajine gubi svaki trag, njegova porodica uporno već četvrt vijeka traži posmrtne ostatke sina jedinca, ne gubeći nadu, sa namjerom da ponovo pokrenu proces istrage. 

 “Јa imam neke informacije da je mogao biti zarobljen, da je ubijen ili sakriven, da je bio jedno vrijeme u bolnici u Travniku, gdje je potom  ubijen”, priča Smilja Mitrović, majka nestalog vojnika i dodaje da je nedavno sa Tužilaštvom i sa istražiocima iz Instituta za nestala lica pokrenula proces istrage sa poslednjim informacijama sa kojima raspolaže i na taj način da se jednom otkrije da li je riječ o pogrešnim informacijama ili je tijelo njenog sina još uvjek na terenu.

Koliko je vrijeme od presudnog značaja  u procesu traženja nestalih, najbolje pokazuje  slučaj Zorana Pikulića, za čijim  ubijenim roditeljima – Vojislavom i Maricom,  odmah je pokrenuta istraga, na osnovu nekoliko tragova,  ali se nakon par iskopavanja ubrzo odustalo, jer su  u međuvremenu  svi  tragovi izmiješteni.

“Razmišljo sam u početku da će poslijeratni period biti pravedan i da će se  sačiniti tročlana komisija koja će objektivno tražiti nestale, međutim, ispostavilo se nakon rata da ima puno opstrukcija, što ukazuje da će sve teže i teže  biti  tražiti nestala lica”, tvrdi  Zoran Pikulić, sin nestalih roditelja.

Za Vinku Šakotić, u  godinama traganja  za nestalim bratom Mlađenom Tomićem iz Korenite, koji je poslednji put viđen živ  na početku rata u borbama na Majevici,  najviše boli ignorisanje  nadležnih da se proces  traženja  privede kraju.

“Kako koja  godina odmiče, čini mi se, sve je manje zainteresovanosti za tu našu braću, sinove i muževe, a koji su dali život za Republiku Srpsku”, poručila je  Vinka Šakotić, sestra nestalog borca.

Krivicu  za nemar i prikrivanje istine treba da snose svi odgovorni, tvrde u Udruženju nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, ističući da oni zaslužuju odgovore – gdje su posmrtni ostaci njihovih najmilijih. Dok čekaju istinu, ostaje im nada da će svi nestali biti jednog dana na dostojanstven način sahranjeni. 

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ćamil

30.08.2020 16:01

Smjeniti Mašovića pod hitno.Lik je polirički nastrojen i nije mu u unteresu istina i pravda !

ODGOVORITE
Name

Srboljub Vlahović-Ciganović

30.08.2020 16:19

Mašović radi od kraja rata i radi pošteno!

ODGOVORITE