Дијалог Приштине и Београда у САД: Биће "дај и узми"

Пол Мекарти, регионални директор за Европу Међународног републиканског института оцјењује да ће за обје стране у преговорима бити ситуација “дај и узми” и да је, да би то успјело, потребно да за обје стране постоје добробити које ће их одобровољити.

Србија 30.08.2020 | 12:58
Дијалог Приштине и Београда у САД: Биће "дај и узми"

Иако је тешко разматрати економска питања ван политичког контекста, приступ дијалогу Београда и Приштине са економског становишта је веома значајан, изјавио је Пол Мекарти, регионални директор за Европу Међународног републиканског института.

Он је за Глас Америке, поводом предстојећег састанка представника Београда и Приштине заказаног за 4. септембар у Бијелој кући, рекао да економска сарадња можда може да олакша пут, наравно не толико брзо, ка политичком помирењу.

Мекарти је указао да је крајња позиција Приштине захтјев Београду да призна независност Косова и да је све што се тражи повезано са тим захтјевом.

Он је навео да, с друге стране, постоји низ питања за која Београд жели да буду ријешена – питање несталих особа, некретнине које су биле у власништву Срба на КиМ, споразум о Заједници српских општина, проблем у вези са манастиром Дечани и изградњом пута у заштићеној зони.

Мекарти оцјењује да ће за обје стране у преговорима бити ситуација “дај и узми” и да је, да би то успјело, потребно да за обје стране постоје добробити које ће их одобровољити.

На питање какав би могао бити исход сусрета у Вашингтону, Мекарти је одговорио да не би требало бити превише оптимистичан, пошто је ријеч о првом кораку у дугом процесу дијалога двије стране.

Он оцјењује да је важно што је Вашингтон, у координацији са Европском унијом, укључен у процес, који би у политичком смислу требало да предводи Европска унија.

Мекарти мисли да је проблем на страни Европске уније у томе што понекад не наступа јединствено, јер различите националне владе унутар ЕУ имају различита мишљења о тој теми.

Мекарти оцјењује да је да су Албанци изразито проамерички оријентисани, али то не значи да Вашингтон не би требало да обрати пажњу на то шта су потребе Београда. Он такође сматра да актуелна америчка администрација узима у обзир и ставове Београда у разговорима.

Мекарти оцјењује да је сусрет у Бијелој кући, који се одржава неколико дана прије састанка представника Београда и Приштине у Бриселу, може помоћи дијалог и додаје да се чини да је од јуна комуникација између Вашингтона и Брисела побољшања.

На питање да ли су Сједињене Државе и Европска унија у потпуности усклађене у том процесу, Мекарти је одговорио да је тренутно стање много боље него што је било.

– Никада то није савршено, али мислим да су односи у том смислу прилично побољшани – каже Мекарти.

Он истиче да је дијалог Београда и Приштине изузетно важан и да на то указује и вишегодишња усредређеност Сједињених Држава и Европске уније на разговоре.

– Мислим да је у прошлости Вашингтон био задовољан тиме што је Брисел у потпуности водио процес. И не желим да кажем да Брисел тренутно не води процес. Али мислим да је било важно да Вашингтон подстакне процес и сарађује са Бриселом у смислу његовог напретка – рекао је Мекарти.

На питање када би Београд и Приштина могли да постигну споразум, Мекарти је одгвоорио да споразум не би требало очекивати ове године, али да су могући појединачни споразуми о неким од значајних питања.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лемац

30.08.2020 11:35

Пет или 6 земаља Еу нису признале Косово а Србија мора сад под притиском Америке.Није лако Вуцицу кад пуно обецава,мало или ниста добије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лемац

30.08.2020 12:23

Србија неце признати Косово без референдума. Вуциц никад ниста за Косово није обецао, цак ста висе рекао је да су нам слабе сансе и да су направљене велике греске. Вуциц је реалан политицар и у односу на Косово и у односу на Републику Српску и постује Дејтонски споразум. Једина мана је сто не провјерава куд иде новац који даје Републици Српској, јер народу не иде него властели.

Name

Горан

30.08.2020 12:39

Ако мило изгуби данас мислим да це се компетна политика у региону промјенити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин, рођени

30.08.2020 13:36

ГОТОВ ЈЕ!

Name

Асоцијација

30.08.2020 13:35

Неко помену да нема ништа без референдума. Мисли ли се на референдум у границама Косова или на референдум у границама Србије цјеловите и цијеле, укључујући наравно и срце. А то већ подсјећа на Додик Милорадове референдуме. Он их замишља само у границама РС-е као ентитета, а никако у границама БХ-а државе. Па може ли се овдје повући нека паралела, равна и правна или да се иде на некаква прескакала, на којима паралела није равна и правна, већ се ломи у разним варијантама. Па се поставља питање - како до циља, као испунити силна обећања извараном, опљачканом, осиромашеном, резигнираном и онемоћалом народу.

ОДГОВОРИТЕ