Dijalog Prištine i Beograda u SAD: Biće "daj i uzmi"

Pol Mekarti, regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta ocjenjuje da će za obje strane u pregovorima biti situacija “daj i uzmi” i da je, da bi to uspjelo, potrebno da za obje strane postoje dobrobiti koje će ih odobrovoljiti.

Srbija 30.08.2020 | 12:58
Dijalog Prištine i Beograda u SAD: Biće "daj i uzmi"

Iako je teško razmatrati ekonomska pitanja van političkog konteksta, pristup dijalogu Beograda i Prištine sa ekonomskog stanovišta je veoma značajan, izjavio je Pol Mekarti, regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta.

On je za Glas Amerike, povodom predstojećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine zakazanog za 4. septembar u Bijeloj kući, rekao da ekonomska saradnja možda može da olakša put, naravno ne toliko brzo, ka političkom pomirenju.

Mekarti je ukazao da je krajnja pozicija Prištine zahtjev Beogradu da prizna nezavisnost Kosova i da je sve što se traži povezano sa tim zahtjevom.

On je naveo da, s druge strane, postoji niz pitanja za koja Beograd želi da budu riješena – pitanje nestalih osoba, nekretnine koje su bile u vlasništvu Srba na KiM, sporazum o Zajednici srpskih opština, problem u vezi sa manastirom Dečani i izgradnjom puta u zaštićenoj zoni.

Mekarti ocjenjuje da će za obje strane u pregovorima biti situacija “daj i uzmi” i da je, da bi to uspjelo, potrebno da za obje strane postoje dobrobiti koje će ih odobrovoljiti.

Na pitanje kakav bi mogao biti ishod susreta u Vašingtonu, Mekarti je odgovorio da ne bi trebalo biti previše optimističan, pošto je riječ o prvom koraku u dugom procesu dijaloga dvije strane.

On ocjenjuje da je važno što je Vašington, u koordinaciji sa Evropskom unijom, uključen u proces, koji bi u političkom smislu trebalo da predvodi Evropska unija.

Mekarti misli da je problem na strani Evropske unije u tome što ponekad ne nastupa jedinstveno, jer različite nacionalne vlade unutar EU imaju različita mišljenja o toj temi.

Mekarti ocjenjuje da je da su Albanci izrazito proamerički orijentisani, ali to ne znači da Vašington ne bi trebalo da obrati pažnju na to šta su potrebe Beograda. On takođe smatra da aktuelna američka administracija uzima u obzir i stavove Beograda u razgovorima.

Mekarti ocjenjuje da je susret u Bijeloj kući, koji se održava nekoliko dana prije sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, može pomoći dijalog i dodaje da se čini da je od juna komunikacija između Vašingtona i Brisela poboljšanja.

Na pitanje da li su Sjedinjene Države i Evropska unija u potpunosti usklađene u tom procesu, Mekarti je odgovorio da je trenutno stanje mnogo bolje nego što je bilo.

– Nikada to nije savršeno, ali mislim da su odnosi u tom smislu prilično poboljšani – kaže Mekarti.

On ističe da je dijalog Beograda i Prištine izuzetno važan i da na to ukazuje i višegodišnja usredređenost Sjedinjenih Država i Evropske unije na razgovore.

– Mislim da je u prošlosti Vašington bio zadovoljan time što je Brisel u potpunosti vodio proces. I ne želim da kažem da Brisel trenutno ne vodi proces. Ali mislim da je bilo važno da Vašington podstakne proces i sarađuje sa Briselom u smislu njegovog napretka – rekao je Mekarti.

Na pitanje kada bi Beograd i Priština mogli da postignu sporazum, Mekarti je odgvoorio da sporazum ne bi trebalo očekivati ove godine, ali da su mogući pojedinačni sporazumi o nekim od značajnih pitanja.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Lemac

30.08.2020 11:35

Pet ili 6 zemalja Eu nisu priznale Kosovo a Srbija mora sad pod pritiskom Amerike.Nije lako Vucicu kad puno obecava,malo ili nista dobije.

ODGOVORITE
Name

Re Lemac

30.08.2020 12:23

Srbija nece priznati Kosovo bez referenduma. Vucic nikad nista za Kosovo nije obecao, cak sta vise rekao je da su nam slabe sanse i da su napravljene velike greske. Vucic je realan politicar i u odnosu na Kosovo i u odnosu na Republiku Srpsku i postuje Dejtonski sporazum. Jedina mana je sto ne provjerava kud ide novac koji daje Republici Srpskoj, jer narodu ne ide nego vlasteli.

Name

Goran

30.08.2020 12:39

Ako milo izgubi danas mislim da ce se kompetna politika u regionu promjeniti

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin, rođeni

30.08.2020 13:36

GOTOV JE!

Name

Asocijacija

30.08.2020 13:35

Neko pomenu da nema ništa bez referenduma. Misli li se na referendum u granicama Kosova ili na referendum u granicama Srbije cjelovite i cijele, uključujući naravno i srce. A to već podsjeća na Dodik Miloradove referendume. On ih zamišlja samo u granicama RS-e kao entiteta, a nikako u granicama BH-a države. Pa može li se ovdje povući neka paralela, ravna i pravna ili da se ide na nekakva preskakala, na kojima paralela nije ravna i pravna, već se lomi u raznim varijantama. Pa se postavlja pitanje - kako do cilja, kao ispuniti silna obećanja izvaranom, opljačkanom, osiromašenom, rezigniranom i onemoćalom narodu.

ODGOVORITE