Анализа: Мале странке односе превагу у Црној Гори?

За седам дана Црногорци бирају нови сазив парламента. Истраживања показују да земљу чека најнеизвеснија трка до сада те да је власт Мила Ђукановића више изгубила него добила сукобом за Српском православном црквом.

Регион 24.08.2020 | 08:32
Анализа: Мале странке односе превагу у Црној Гори?

Финиш је кампање пред парламентарне изборе у Црној Гори 30. августа. Владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) јури једанаесту узастопну победу и продужење тридесетогодишње власти, док опозиција, која иде у више колона, верује да је коначно куцнуо час за промене.

Да би избори могли бити најнеизвеснији до сада, сугерише и једино јавно објављено истраживање јавног мнења Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ) из Подгорице пре неколико дана, према којем је ДПС на 35,3 посто подршке грађана, што им је један од најслабијих рејтинга икад.

Опозиција у збиру има подршку од укупно 52 одсто, у односу на ДПС и његове мање партнере, који заједно имају 48 процената.

Новина је што је истраживање ЦЕДЕМ-а, осим опозиције, оштро критиковао и ДПС тврдећи да се ради о „прљавој пропаганди против власти“, додајући да њихова страначка истраживања говоре да им је рејтинг знатно већи.

Мобилизација просрпских гласача

Аналитичар ЦЕДЕМ-а и истраживач јавног мњења Милош Бешић на ове критике се не обазире, поручујући да је пракса показала да су резултати њихових истраживања кредибилни. За ДW каже да је јасно да ће избори бити неизвеснији него претходни, и то првенствено због сукоба власти и Српске православне цркве (СПЦ) у око спорног Закона о слободи вероисповести.  

Други разлози су „економска стагнација, успоравање пута Црне Горе ка Европској унији, замор грађана чињеницом да власт није промењена 30 година... Међутим, кључни разлог је  Закон о слободи вероисповести којим је ДПС мобилисала и интегрисала просрпске гласаче и истовремено изгубила део својих бирача који су наклоњени СПЦ“, каже Бешић.

Он наводи да је ДПС још увијек у предности, али да исход може бити и другачији.

Бешић као добре потезе опозиције који јој дају шансу истиче то што је водећи опозициони Демократски фронт (ДФ) променио носиоца листе – то је сада универзитетски професор Здравко Кривокапић. Тиме је ДПС-у онемогућено да води лаку негативну кампању против традиционалних лидера ДФ.

Друго, каже аналитичар, две кључне листе са просрпским предзнаком – коалиције око ДФ и Демократа, од којих ови други кажу да су грађанска а не национална листа – окупљају различито демографско бирачко тело, а интегрисале су и мање партије, услед чега неће бити расутих гласова.

„На крају, и кључно, СПЦ ће водити активну кампању против ДПС, а у корист ДФ“, каже Бешић.

Иако се мало дуже чекало, варнице између власти и СПЦ севнуле су и у предизборној кампањи претходних дана након што је митрополит црногорско-приморски Амфилохије јавно позвао грађане да гласају на изборима и то против власти. На то му је лидер ДПС и председник Црне Горе Мило Ђукановић поручио да ће победити на изборима све структуре, па и оне које у свом саставу имају и цркву.   

Власт би могла зависити од грађанских партија

Бешић верује да ће две водеће опозиционе коалиције око ДФ и Демократа имати укупно више гласова од ДПС, што се до сада никад није десило. Каже да би нова власт могла зависити од грађанских партија УРЕ и СДП. УРА је у истраживању ЦЕДЕМ-а имала подршку од 6,6 посто, а СДП 4,2.

„Нисам изненађен рејтингом УРЕ. Традиционално, у бирачком телу Црне Горе имамо 12-15 одсто грађанских гласова, који су с једне стране усмерени против ДПС, а с друге против просрпских партија. Ово бирачко тело је данас доминантно код УРЕ и СДП-а, и нешто мање код Демократа. У неизвесном сценарију, заиста од броја посланика СДП и УРЕ, као и њиховог става након избора, може зависити коначни исход“, сматра Бешић.

А каква ће та одлука бити, ако од њих буде зависило, тешко је рећи, каже Бешић. Из СДП су поручили да су након избора спремни да разговарају са ДПС ако прихвате њихове програмске принципе, док је лидер УРЕ Дритан Абазовић искључио СДП из опозиције и наговестио да би правио коалицију са ДФ и Демократама.

Због тога су посљедњих дана провладини медији покренули лавину напада на УРУ оптужујући је за наводну издају јер ће након избора, како се наводи, „коалирати са четницима“ а и сам Абазовић се на друштвеним мрежама проглашава четником, иако је Албанац. Бешић у овоме види маневар ДПС да спусти рејтинг УРЕ и ту надокнади евентуални губитак бирачког тела.  

„Грађански опозициони гласачи би желели смену ДПС, али да просрпске партије не преузму власт. То је, међутим, у пракси немогуће. И ово је аналитички најинтересантније у постизборној комбинаторици. Не знам коме ће се ове две партије приклонити, али знам да је ова одлука јако тешка, и у сваком сценарију, непријатна за руководство и гласаче ових партија“, каже Бешић.

(ДW)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Бице рутаво

24.08.2020 06:58

Треба имати на уму да је Мило играц ЕУ и белосветских моника! А одскоро и НАТО алијансе! Дали це они пустити низ Морацу Мила... сумњам?! Дали це банкари ЕЦБ и ММФ дозволити пад свога масног клијента такодје сумњам. Мило се пуно не узбудјује и не даје вазност изборима сто такодје треба схватити да ради по дигтату јаке заледјине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕЦАНИ

24.08.2020 07:50

Једна логицна анализа властитог двориста није на одмет, Заболе ме за Милом и Амфилохијем Сад кад смо изгубили највеце вредности из насе културе на Косову. Анализа избора у БИХ ста це мо ми са насим Милом ко це њега да пусти низ Врбас.

Name

075

24.08.2020 08:10

@Бице рутаво Све је тачно како сте написали јер разлике нема између Мила и Лукашенка ОСИМ што је Мило на страни Запада!! И да, "опозиција" нема шансе у ЦГ јер Мило улази у "утакмицу" са 28% гласова Албанаца, Хрвата и Бошњака, плус Црногорци и зна се увијек ко је побједник у ЦГ, Мило!

Name

чупава глиста с равни табани

24.08.2020 09:17

Поп Амфилохије не може побиједити у Црна Гора

Name

Истина

27.08.2020 17:06

Мило до побједе !!!

Name

чупава глиста с равни табани

24.08.2020 07:00

Опет ће побиједити грађанска Црна Гора, странке које подржава Амфилохије неће бити на власти, то је зато што према странкама које подржава Србија и СПЦ постоји велики анимузитет међу Црногорцима и свим мањинама у ЦГ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.08.2020 09:12

Те мањине су бивси Срби, зато и мозе Мило да рацуна на њих.

Name

Тимски рад

24.08.2020 10:15

Па и Мило је досо на власт и стекао популарност тако сто је дизо три прста па онда повео народ у другом смијеру.Кренуо правит неку нову нацију био па и цркву.Медјутим сад су се та три прста вратила медју народ па они умишљају да иза свега стоји Србија Итд.Надајмо се да је народ научио нешто из овога па кад једном све продје да утврди шта је права истина.Да се зна ко је Србин а ко Србин Црногорац а ко етички Црногорац и на основу тога да граде државу и неће им се поновити ово сто их је снашло.А издрзаце сигурно и дочекати тај дан.

Name

Стаљин

24.08.2020 07:12

Да се кладимо да Мило побједјује. Није важно ко гласа вец ко броји гласове!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2020 11:10

Нико нормалан неце гласати за криминалца. Тај 30 година пљацка и дила и са дјаволом је у спрези. Црногорци сад имју прилику да показу цојство!

Name

Истина

27.08.2020 17:08

Мило сигурно побједјује

Name

Министар

24.08.2020 07:26

Мило Дјукановиц је слика Милокрада Додика у будуцности. Све изборе Мило покраде. Тацно је да око 35% гласаца подрзава Мила Дјукановица. Само се намјерно изостављају детаљи. Тај проценат 35% се односи на проценат оних који су до сада излазили на изборе. Посто на изборе излази 50% градјана знаци да Мило влада са око 15% подрске градјана. 35% гласаца је око 15% градјана. Тако и нас Милокрад влада. Друга ствар која се не помиње у свјетским медијима је избора крадја. Мило је све дрзавне институције претворио у огране своје партије. И Милокрад је на таквом путу. Према закону Црне Горе, бирацко право имају само градјани Црне Горе који заиста зиве у Црној Гори. Сваке изборе Мило доведе десетине хиљада дрзављана Црне Горе који не зиве у Црној Гори да гласају за њега. То се у Црној Гори висе и не крије. На овим изборима иду и корак даље. Поцели су да уписују сиптаре са Косова и Албаније који немају везе са Црном Гором, на гласацки списак. Када се све сабере подрска коју Мило има је пола од 35% а и то није никаква идеологија него су постигли уцјенама, пријетњама и поткупљивањем. Ако сада не падне са власти, Црногорци треба да организују свој 5. Октобар. Треба бити постен и реци да нико у Црној Гори висе не вјерује у угрозеност од Србије или илузије о угрозености од Велике Србије. А и прица о повратку у деведесете је невидјена лаз, јер је управо Мило владао и у току тих деведесетих. На западу лицемјерно пису како је Лукасенско последњи диктатор у Европи а цуте на Дјукановицеве крадје избора, сверц цигара и ко зна које јос злоупотребе јер ради у њиховом интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Министар

24.08.2020 08:40

Разлика међу њима је што Ђукановиц не вријеђа друге за разлику од нашег Додика који у свакој прилици вријеђа нас Бошњаке,тужно се човјек осјећа кад га његов предсједник јавно вријеђа и то на највулгарнији начин.Онај Мило је макар културнији.

Name

црногорац

24.08.2020 08:45

Засто Амфилохије није скинуо са себе ону мантију па се кандидирао За преседника ако вец уводи цркву у политику па да види колико це имати гласаца.Овако срамоти цркву,злоупотребљава веру и бога да је он верник никад се неби месао у политику.

Name

Ре Министар

24.08.2020 08:55

Како си дозволио да ти неко у толикој мјери испије мозак?Чиста математика:Ако 30 %посто Срба живи у Црној Гори и рецимо да сви гласају за опозицију која се залаже за савез са Србијом,осталих 70% је сигурно против те опције,тако да Милио нема потребе да било шта лажира јер је све мањине укључио у власт и дао им нека министарска мјеста,тако да не видим реалну могућност да освоје власт у Ц.Гори.Срби као народ су у свим државама у политичком смислу усамљени јер њихови циљеви се не подударају са циљевима других народа,осим у БиХ гдје имају исти циљ као Хрвати а то је разбијање државе.Мислим да поред савеза са Хрватима неће успјети пошто велике силе не стоје иза тог пројекта.

Name

ре ре министар

24.08.2020 09:04

Других народа??? Црногорци народ??? А ха ха ха...

Name

РЕ

24.08.2020 09:15

РЕ Ре Министар, Потписујем коментар, само бих "Министра" мало демантовао, трпати у исти кош Додига и Ђукановића није на мјесту, Додиг је окорјели националиста и XY пута је вријеђао бошњачки народ на најприземнији начин, то Ђунаковић никада није радио. СВЕ мањине у Ц.Гори ће гласати за црногорске стране, СПЦ и Србија нису сачували образа према несрпком народу и сада се то све враћа. СПЦ је добро инволвирана у политику, ту неманикакве сумње, и још нешто за Минситра, Министре, ситуација у Србији ти није сумњива..???

Name

За црногорац

24.08.2020 09:24

Па СПЦ је у служби политике од 90-их,за узврат су добили луксузни живот коме би позавидјели многи мултимилионери.Видиш колико се афера у цркви десило са педофилијом па нико не одговара и не осуди се ни један дан,не полажу рачуне за потрошени новац,питање је да ли плаћају порез,има тога још море.Да се разумјемо,,ни код осталих религија кад је у питању лоповлук и криминал,није ништа боље,сви они имају заштиту од власти.

Name

Директ

24.08.2020 07:53

Ово је рецепт који је нама већ одавно познат, за опстанак што дуже на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.08.2020 09:19

Само је проблем сто Срба има50% не 30%.Цистих Црбогораца нема ни 100 хиљада а питање је има ли их толико.Тамо имају и Срби и про Српски Црногорци који се не одричу стпства.У тих 45% Црногораца су урачунати сви па ови про Српски.Ал кад те подијелиш Црногорце на Србо Црногорце и Црногорце који тврде да нису Срби добијеш Српску већину и отуда подршка СПЦ- у.

Name

Ре Ја

24.08.2020 12:26

Тако је по уџбенику СПЦ,не бих се изненадио да кажеш да су и Јапанци Срби.

Name

5 октобар

24.08.2020 08:03

Ако је тако као сто пису ови коментари засто се не иде испред Мила и његових западних ментора!? Где је ту интерес православни браце? Пре свих Руса? Ако немају воље или снаге нема смисла правити пете и слицне октобра! Ако ми обицни коментатор видимо цијелу ситуацију запитајте се колико види Мило и његови западни НАТО сатрапи! Заборавили сте да је на просли изборима Мило из пимоц наравно иностраних њему наклоњени ментора похапсио просрпско оријентисане групе и оптузио исте за покуса дрзавног удара!? Оптузио је Русију да је она послала обуцене своје људе да направе преврат у ЦГ. Ти људи и данас чаме у затворима а браца!? Руси путе ко.. да не казем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

24.08.2020 08:07

На бирачком списку за парламентарне изборе у Црној Гори налази се 540.026 бирача а сама Црна Гора има укупно 631.219 (процјена) што значи да млађих од 18 година је 91.193 или 14.4%. Према подацима из Wикипедије (коју је вјероватно написала сама црногорска власт), проценат становништва само млађих од 15 година износи 19.2% (!!??) Ту треба додати и бар 7-8 процената становништва који имају изеђу 15 и 18 година. отприлике би то укупно било око 25%., што значи да се изгубило 10 5 становништва на бирачким списковима (или је додато 10%). Смијурија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

24.08.2020 08:26

Не вјерујем у промјене вецина која уцествује у протестима организованим од СПЦ нема право гласа у ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

београдјанин

24.08.2020 08:49

Напред Дјукановицу наравно да цес победити сељацине којма руководи Поп А.Легенда си Дјукановицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

24.08.2020 09:21

Без везе коментар. Јадан онај тко га пише.

Name

Рале

24.08.2020 10:26

Шта це бити ако црногорци у својој земљи буду незадовољни, сви це са литијама у Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно је сигурно

24.08.2020 12:36

Не постоји ни једна власт нигдје којој је могуце да порасте рејтинг након посасти.... Сви избори су намјестени....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.08.2020 17:15

Ако у Црној Гори дође до промјене то ће такав ефекат имати на Српски народ да ће доћи до демократских промјена у читавој нацији..Лажне демократе у РС ,Србији ,ЦГ требају бити збачене са власти а СПЦ мора остварити јединство српског народа и подићи посрнулу нацију и помирити нас са комшијама друге националности истински на хришћанским принципима ..С вјером у Бога за спас нације до коначне побједе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бољу будуцност

24.08.2020 23:54

Хвала богу и један нормалан вјерник.

Name

Кели

25.08.2020 07:09

Тај исход ће се десити ако не сада онда падом Дјукановица и пуцањем његове партије,Кад стане машинерија ДПС а пловина ДПС - а су Срби које је Дјукановиц превео жедне преко воде и преводи дан данас,онда ће настат темељне промјене у ЦГ.Он ради све по налогу нечијем и зато је сад пожурио не би ли довршио започето ал народни фронт одбране је много јачи и издржљивији него сто мисле многи,

Name

КИКИ

25.08.2020 00:52

АЈ САД ДА НЕ ЦЈЕПИДЛАЧИМО . СРБА ИМА МАЊЕ ОД 30% У ЦРНОЈ ГОРИ (ТАЧНИЈЕ ОКО 28%) . ОНАЈ КО ИМА ИМАЛО МОЗГА У ГЛАВИ МОЖЕ ЗАМИСЛИТ КАКАВ ЋЕ БИТ ПРОЦЕНАТ НА ИЗБОРИМА ЗА ЦРНУ ГОРУ

ОДГОВОРИТЕ