Analiza: Male stranke odnose prevagu u Crnoj Gori?

Za sedam dana Crnogorci biraju novi saziv parlamenta. Istraživanja pokazuju da zemlju čeka najneizvesnija trka do sada te da je vlast Mila Đukanovića više izgubila nego dobila sukobom za Srpskom pravoslavnom crkvom.

Region 24.08.2020 | 08:32
Analiza: Male stranke odnose prevagu u Crnoj Gori?

Finiš je kampanje pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori 30. avgusta. Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) juri jedanaestu uzastopnu pobedu i produženje tridesetogodišnje vlasti, dok opozicija, koja ide u više kolona, veruje da je konačno kucnuo čas za promene.

Da bi izbori mogli biti najneizvesniji do sada, sugeriše i jedino javno objavljeno istraživanje javnog mnenja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) iz Podgorice pre nekoliko dana, prema kojem je DPS na 35,3 posto podrške građana, što im je jedan od najslabijih rejtinga ikad.

Opozicija u zbiru ima podršku od ukupno 52 odsto, u odnosu na DPS i njegove manje partnere, koji zajedno imaju 48 procenata.

Novina je što je istraživanje CEDEM-a, osim opozicije, oštro kritikovao i DPS tvrdeći da se radi o „prljavoj propagandi protiv vlasti“, dodajući da njihova stranačka istraživanja govore da im je rejting znatno veći.

Mobilizacija prosrpskih glasača

Analitičar CEDEM-a i istraživač javnog mnjenja Miloš Bešić na ove kritike se ne obazire, poručujući da je praksa pokazala da su rezultati njihovih istraživanja kredibilni. Za DW kaže da je jasno da će izbori biti neizvesniji nego prethodni, i to prvenstveno zbog sukoba vlasti i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u oko spornog Zakona o slobodi veroispovesti.  

Drugi razlozi su „ekonomska stagnacija, usporavanje puta Crne Gore ka Evropskoj uniji, zamor građana činjenicom da vlast nije promenjena 30 godina... Međutim, ključni razlog je  Zakon o slobodi veroispovesti kojim je DPS mobilisala i integrisala prosrpske glasače i istovremeno izgubila deo svojih birača koji su naklonjeni SPC“, kaže Bešić.

On navodi da je DPS još uvijek u prednosti, ali da ishod može biti i drugačiji.

Bešić kao dobre poteze opozicije koji joj daju šansu ističe to što je vodeći opozicioni Demokratski front (DF) promenio nosioca liste – to je sada univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić. Time je DPS-u onemogućeno da vodi laku negativnu kampanju protiv tradicionalnih lidera DF.

Drugo, kaže analitičar, dve ključne liste sa prosrpskim predznakom – koalicije oko DF i Demokrata, od kojih ovi drugi kažu da su građanska a ne nacionalna lista – okupljaju različito demografsko biračko telo, a integrisale su i manje partije, usled čega neće biti rasutih glasova.

„Na kraju, i ključno, SPC će voditi aktivnu kampanju protiv DPS, a u korist DF“, kaže Bešić.

Iako se malo duže čekalo, varnice između vlasti i SPC sevnule su i u predizbornoj kampanji prethodnih dana nakon što je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije javno pozvao građane da glasaju na izborima i to protiv vlasti. Na to mu je lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio da će pobediti na izborima sve strukture, pa i one koje u svom sastavu imaju i crkvu.   

Vlast bi mogla zavisiti od građanskih partija

Bešić veruje da će dve vodeće opozicione koalicije oko DF i Demokrata imati ukupno više glasova od DPS, što se do sada nikad nije desilo. Kaže da bi nova vlast mogla zavisiti od građanskih partija URE i SDP. URA je u istraživanju CEDEM-a imala podršku od 6,6 posto, a SDP 4,2.

„Nisam iznenađen rejtingom URE. Tradicionalno, u biračkom telu Crne Gore imamo 12-15 odsto građanskih glasova, koji su s jedne strane usmereni protiv DPS, a s druge protiv prosrpskih partija. Ovo biračko telo je danas dominantno kod URE i SDP-a, i nešto manje kod Demokrata. U neizvesnom scenariju, zaista od broja poslanika SDP i URE, kao i njihovog stava nakon izbora, može zavisiti konačni ishod“, smatra Bešić.

A kakva će ta odluka biti, ako od njih bude zavisilo, teško je reći, kaže Bešić. Iz SDP su poručili da su nakon izbora spremni da razgovaraju sa DPS ako prihvate njihove programske principe, dok je lider URE Dritan Abazović isključio SDP iz opozicije i nagovestio da bi pravio koaliciju sa DF i Demokratama.

Zbog toga su posljednjih dana provladini mediji pokrenuli lavinu napada na URU optužujući je za navodnu izdaju jer će nakon izbora, kako se navodi, „koalirati sa četnicima“ a i sam Abazović se na društvenim mrežama proglašava četnikom, iako je Albanac. Bešić u ovome vidi manevar DPS da spusti rejting URE i tu nadoknadi eventualni gubitak biračkog tela.  

„Građanski opozicioni glasači bi želeli smenu DPS, ali da prosrpske partije ne preuzmu vlast. To je, međutim, u praksi nemoguće. I ovo je analitički najinteresantnije u postizbornoj kombinatorici. Ne znam kome će se ove dve partije prikloniti, ali znam da je ova odluka jako teška, i u svakom scenariju, neprijatna za rukovodstvo i glasače ovih partija“, kaže Bešić.

(DW)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Bice rutavo

24.08.2020 06:58

Treba imati na umu da je Milo igrac EU i belosvetskih monika! A odskoro i NATO alijanse! Dali ce oni pustiti niz Moracu Mila... sumnjam?! Dali ce bankari ECB i MMF dozvoliti pad svoga masnog klijenta takodje sumnjam. Milo se puno ne uzbudjuje i ne daje vaznost izborima sto takodje treba shvatiti da radi po digtatu jake zaledjine.

ODGOVORITE
Name

DECANI

24.08.2020 07:50

Jedna logicna analiza vlastitog dvorista nije na odmet, Zabole me za Milom i Amfilohijem Sad kad smo izgubili najvece vrednosti iz nase kulture na Kosovu. Analiza izbora u BIH sta ce mo mi sa nasim Milom ko ce njega da pusti niz Vrbas.

Name

075

24.08.2020 08:10

@Bice rutavo Sve je tačno kako ste napisali jer razlike nema između Mila i Lukašenka OSIM što je Milo na strani Zapada!! I da, "opozicija" nema šanse u CG jer Milo ulazi u "utakmicu" sa 28% glasova Albanaca, Hrvata i Bošnjaka, plus Crnogorci i zna se uvijek ko je pobjednik u CG, Milo!

Name

čupava glista s ravni tabani

24.08.2020 09:17

Pop Amfilohije ne može pobijediti u Crna Gora

Name

Istina

27.08.2020 17:06

Milo do pobjede !!!

Name

čupava glista s ravni tabani

24.08.2020 07:00

Opet će pobijediti građanska Crna Gora, stranke koje podržava Amfilohije neće biti na vlasti, to je zato što prema strankama koje podržava Srbija i SPC postoji veliki animuzitet među Crnogorcima i svim manjinama u CG .

ODGOVORITE
Name

re

24.08.2020 09:12

Te manjine su bivsi Srbi, zato i moze Milo da racuna na njih.

Name

Timski rad

24.08.2020 10:15

Pa i Milo je doso na vlast i stekao popularnost tako sto je dizo tri prsta pa onda poveo narod u drugom smijeru.Krenuo pravit neku novu naciju bio pa i crkvu.Medjutim sad su se ta tri prsta vratila medju narod pa oni umišljaju da iza svega stoji Srbija Itd.Nadajmo se da je narod naučio nešto iz ovoga pa kad jednom sve prodje da utvrdi šta je prava istina.Da se zna ko je Srbin a ko Srbin Crnogorac a ko etički Crnogorac i na osnovu toga da grade državu i neće im se ponoviti ovo sto ih je snašlo.A izdrzace sigurno i dočekati taj dan.

Name

Staljin

24.08.2020 07:12

Da se kladimo da Milo pobjedjuje. Nije važno ko glasa vec ko broji glasove!!!

ODGOVORITE
Name

Re

24.08.2020 11:10

Niko normalan nece glasati za kriminalca. Taj 30 godina pljacka i dila i sa djavolom je u sprezi. Crnogorci sad imju priliku da pokazu cojstvo!

Name

Istina

27.08.2020 17:08

Milo sigurno pobjedjuje

Name

Ministar

24.08.2020 07:26

Milo Djukanovic je slika Milokrada Dodika u buducnosti. Sve izbore Milo pokrade. Tacno je da oko 35% glasaca podrzava Mila Djukanovica. Samo se namjerno izostavljaju detalji. Taj procenat 35% se odnosi na procenat onih koji su do sada izlazili na izbore. Posto na izbore izlazi 50% gradjana znaci da Milo vlada sa oko 15% podrske gradjana. 35% glasaca je oko 15% gradjana. Tako i nas Milokrad vlada. Druga stvar koja se ne pominje u svjetskim medijima je izbora kradja. Milo je sve drzavne institucije pretvorio u ograne svoje partije. I Milokrad je na takvom putu. Prema zakonu Crne Gore, biracko pravo imaju samo gradjani Crne Gore koji zaista zive u Crnoj Gori. Svake izbore Milo dovede desetine hiljada drzavljana Crne Gore koji ne zive u Crnoj Gori da glasaju za njega. To se u Crnoj Gori vise i ne krije. Na ovim izborima idu i korak dalje. Poceli su da upisuju siptare sa Kosova i Albanije koji nemaju veze sa Crnom Gorom, na glasacki spisak. Kada se sve sabere podrska koju Milo ima je pola od 35% a i to nije nikakva ideologija nego su postigli ucjenama, prijetnjama i potkupljivanjem. Ako sada ne padne sa vlasti, Crnogorci treba da organizuju svoj 5. Oktobar. Treba biti posten i reci da niko u Crnoj Gori vise ne vjeruje u ugrozenost od Srbije ili iluzije o ugrozenosti od Velike Srbije. A i prica o povratku u devedesete je nevidjena laz, jer je upravo Milo vladao i u toku tih devedesetih. Na zapadu licemjerno pisu kako je Lukasensko poslednji diktator u Evropi a cute na Djukanoviceve kradje izbora, sverc cigara i ko zna koje jos zloupotrebe jer radi u njihovom interesu.

ODGOVORITE
Name

Re Ministar

24.08.2020 08:40

Razlika među njima je što Đukanovic ne vrijeđa druge za razliku od našeg Dodika koji u svakoj prilici vrijeđa nas Bošnjake,tužno se čovjek osjeća kad ga njegov predsjednik javno vrijeđa i to na najvulgarniji način.Onaj Milo je makar kulturniji.

Name

crnogorac

24.08.2020 08:45

Zasto Amfilohije nije skinuo sa sebe onu mantiju pa se kandidirao Za presednika ako vec uvodi crkvu u politiku pa da vidi koliko ce imati glasaca.Ovako sramoti crkvu,zloupotrebljava veru i boga da je on vernik nikad se nebi mesao u politiku.

Name

Re Ministar

24.08.2020 08:55

Kako si dozvolio da ti neko u tolikoj mjeri ispije mozak?Čista matematika:Ako 30 %posto Srba živi u Crnoj Gori i recimo da svi glasaju za opoziciju koja se zalaže za savez sa Srbijom,ostalih 70% je sigurno protiv te opcije,tako da Milio nema potrebe da bilo šta lažira jer je sve manjine uključio u vlast i dao im neka ministarska mjesta,tako da ne vidim realnu mogućnost da osvoje vlast u C.Gori.Srbi kao narod su u svim državama u političkom smislu usamljeni jer njihovi ciljevi se ne podudaraju sa ciljevima drugih naroda,osim u BiH gdje imaju isti cilj kao Hrvati a to je razbijanje države.Mislim da pored saveza sa Hrvatima neće uspjeti pošto velike sile ne stoje iza tog projekta.

Name

re re ministar

24.08.2020 09:04

Drugih naroda??? Crnogorci narod??? A ha ha ha...

Name

RE

24.08.2020 09:15

RE Re Ministar, Potpisujem komentar, samo bih "Ministra" malo demantovao, trpati u isti koš Dodiga i Đukanovića nije na mjestu, Dodig je okorjeli nacionalista i XY puta je vrijeđao bošnjački narod na najprizemniji način, to Đunaković nikada nije radio. SVE manjine u C.Gori će glasati za crnogorske strane, SPC i Srbija nisu sačuvali obraza prema nesrpkom narodu i sada se to sve vraća. SPC je dobro involvirana u politiku, tu nemanikakve sumnje, i još nešto za Minsitra, Ministre, situacija u Srbiji ti nije sumnjiva..???

Name

Za crnogorac

24.08.2020 09:24

Pa SPC je u službi politike od 90-ih,za uzvrat su dobili luksuzni život kome bi pozavidjeli mnogi multimilioneri.Vidiš koliko se afera u crkvi desilo sa pedofilijom pa niko ne odgovara i ne osudi se ni jedan dan,ne polažu račune za potrošeni novac,pitanje je da li plaćaju porez,ima toga još more.Da se razumjemo,,ni kod ostalih religija kad je u pitanju lopovluk i kriminal,nije ništa bolje,svi oni imaju zaštitu od vlasti.

Name

Direkt

24.08.2020 07:53

Ovo je recept koji je nama već odavno poznat, za opstanak što duže na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Ja

24.08.2020 09:19

Samo je problem sto Srba ima50% ne 30%.Cistih Crbogoraca nema ni 100 hiljada a pitanje je ima li ih toliko.Tamo imaju i Srbi i pro Srpski Crnogorci koji se ne odriču stpstva.U tih 45% Crnogoraca su uračunati svi pa ovi pro Srpski.Al kad te podijeliš Crnogorce na Srbo Crnogorce i Crnogorce koji tvrde da nisu Srbi dobiješ Srpsku većinu i otuda podrška SPC- u.

Name

Re Ja

24.08.2020 12:26

Tako je po udžbeniku SPC,ne bih se iznenadio da kažeš da su i Japanci Srbi.

Name

5 oktobar

24.08.2020 08:03

Ako je tako kao sto pisu ovi komentari zasto se ne ide ispred Mila i njegovih zapadnih mentora!? Gde je tu interes pravoslavni brace? Pre svih Rusa? Ako nemaju volje ili snage nema smisla praviti pete i slicne oktobra! Ako mi obicni komentator vidimo cijelu situaciju zapitajte se koliko vidi Milo i njegovi zapadni NATO satrapi! Zaboravili ste da je na prosli izborima Milo iz pimoc naravno inostranih njemu naklonjeni mentora pohapsio prosrpsko orijentisane grupe i optuzio iste za pokusa drzavnog udara!? Optuzio je Rusiju da je ona poslala obucene svoje ljude da naprave prevrat u CG. Ti ljudi i danas čame u zatvorima a braca!? Rusi pute ko.. da ne kazem!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

24.08.2020 08:07

Na biračkom spisku za parlamentarne izbore u Crnoj Gori nalazi se 540.026 birača a sama Crna Gora ima ukupno 631.219 (procjena) što znači da mlađih od 18 godina je 91.193 ili 14.4%. Prema podacima iz Wikipedije (koju je vjerovatno napisala sama crnogorska vlast), procenat stanovništva samo mlađih od 15 godina iznosi 19.2% (!!??) Tu treba dodati i bar 7-8 procenata stanovništva koji imaju izeđu 15 i 18 godina. otprilike bi to ukupno bilo oko 25%., što znači da se izgubilo 10 5 stanovništva na biračkim spiskovima (ili je dodato 10%). Smijurija.

ODGOVORITE
Name

borac

24.08.2020 08:26

Ne vjerujem u promjene vecina koja ucestvuje u protestima organizovanim od SPC nema pravo glasa u CG.

ODGOVORITE
Name

beogradjanin

24.08.2020 08:49

Napred Djukanovicu naravno da ces pobediti seljacine kojma rukovodi Pop A.Legenda si Djukanovicu.

ODGOVORITE
Name

Nada

24.08.2020 09:21

Bez veze komentar. Jadan onaj tko ga piše.

Name

Rale

24.08.2020 10:26

Šta ce biti ako crnogorci u svojoj zemlji budu nezadovoljni, svi ce sa litijama u Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Jedno je sigurno

24.08.2020 12:36

Ne postoji ni jedna vlast nigdje kojoj je moguce da poraste rejting nakon posasti.... Svi izbori su namjesteni....

ODGOVORITE
Name

Драган

24.08.2020 17:15

Ако у Црној Гори дође до промјене то ће такав ефекат имати на Српски народ да ће доћи до демократских промјена у читавој нацији..Лажне демократе у РС ,Србији ,ЦГ требају бити збачене са власти а СПЦ мора остварити јединство српског народа и подићи посрнулу нацију и помирити нас са комшијама друге националности истински на хришћанским принципима ..С вјером у Бога за спас нације до коначне побједе..

ODGOVORITE
Name

Za bolju buducnost

24.08.2020 23:54

Hvala bogu i jedan normalan vjernik.

Name

Keli

25.08.2020 07:09

Taj ishod će se desiti ako ne sada onda padom Djukanovica i pucanjem njegove partije,Kad stane mašinerija DPS a plovina DPS - a su Srbi koje je Djukanovic preveo žedne preko vode i prevodi dan danas,onda će nastat temeljne promjene u CG.On radi sve po nalogu nečijem i zato je sad požurio ne bi li dovršio započeto al narodni front odbrane je mnogo jači i izdržljiviji nego sto misle mnogi,

Name

KIKI

25.08.2020 00:52

AJ SAD DA NE CJEPIDLAČIMO . SRBA IMA MANJE OD 30% U CRNOJ GORI (TAČNIJE OKO 28%) . ONAJ KO IMA IMALO MOZGA U GLAVI MOŽE ZAMISLIT KAKAV ĆE BIT PROCENAT NA IZBORIMA ZA CRNU GORU

ODGOVORITE