У привреди откази, у јавном сектору Српске стабилно

Само у посљедњих неколико мјесеци, без обзира на тешку ситуацију у привреди, службеници су се примали шаком и капом по министарствима и различитим управама, а поједини огласи су и даље отворени.

Република Српска 22.08.2020 | 19:49
У привреди откази, у јавном сектору Српске стабилно

Према последњим званично доступним подацима, закључно са 2019. годином, у администрацији Републике Српске је радило 5 662 државна службеника и намјештеника.

За разлику од 2017. године, када је тај број био 5500, сада их је за 162 више.

По свему судећи, тај број ће бити и већи, с обзиром да јавних огласа за нове послове не мањка ни у доба кризе због епидемије вируса корона.

Само у посљедњих неколико мјесеци, без обзира на тешку ситуацију у привреди, службеници су се примали шаком и капом по министарствима и различитим управама, а поједини огласи су и даље отворени.

"У управу и администрацију могу да се примају само неопходни људи, уколико је неко отишао у пензију и слично. У свакој другој ситуацији, ако има злоупотреба, ја ћу се побринути за то", поручио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Јавни сектор, поред министарсатва, управа и агенција, подразумијева и запослене у државним предузећима.

Према незваничним подацима, у четири највећа предузећа, Електропривреди, Жељезницама, Поштама и Шумама ради више од 20 хиљада људи. Из опозиције напомињу да се у изборној години сигурно неће резати плате у јавном сектору, а отпуштања се непојмљива.

"Наравно да се јавни сектор не дира, јер је то гласачка машинерија. Они нису смјели да осјете корону, они се не дирају, па макар и на уштрб оних који уопште не раде", наводи посланик СДС у НСРС Давор Шешић.

"Ако томе додамо и чињеницу да ће кредити узети због кризе са вирусом корона, почети да се враћају 2022. и 2023. године, доћи ће у питање ликвидност буџета. Али они о томе не размишљају, њима је битно да прође ово сад, ови избори", наглашава потпредсјендица ПДП Јелена Тривић.

Економисти кажу да је државни апарат заједно са јавним предузећима, која су неликвидна, гушио привреду и прије епидемије вируса корона, те да оваква привреда, након "коронског" удара неће издржати годишња издвајања од скоро милијарду марака за јавни сектор.

„Свуда се у привреди прави рационализација трошкова. Само јавни сектор то не ради", каже Зоран Павловић.

Према подацима Завода за запошљавање у Републици Српској, од 15. марта до 10. августа, када је био најјачи удар на економију због вируса корона, без посла је остало 10.440 радника.

Иако је у истом периоду запослено 9.199 људи, највише су настрадале гране попут угоститељства, трговине и прерађевичке индустрије које никада нису почеле да раде пуним капацитетом. Према ријечима предсједнице РС, у овом тренутку, с одржавањем овог нивоа плата и запослених, јавни сектор је чак и спас за привреду.

"Једини начин да некако пребродимо ову кризу и никада нисмо ни били опредијељени да смањујемо плате у јавном сектору, јер покушавамо да одржимо с њима неки ниво потрошње", поручила је предсјендица Жељка Цвијановић.

Додатни проблем прави то што Република Српска и даље нема регистар запослених, а Радован Вишковић је најавио његову израду до краја прошле године. Регистар запослених у РС најављивала је и Жељка Цвијановић, али тај документ никада није угледао свјетлост дана, барем не званично.

БН ТВ

 

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

приједор

22.08.2020 18:27

Само трпај има кредита а кад пукне глодат че се ситна раја између себеГлавоње су пуни ко бродови отпловит че даље.....Шпирич стан у Бечу Додо вила у БГ и још покоју стан да се нађе .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

22.08.2020 19:12

БРАВО ЗА ПРБЕДОР ХВАЛА БОГУ ДА СВИ НИСУ ПРОДАНЕ ДУСЕ И ДА НОРМАЛНО РАЗМИСЉАЈУ А НИСУ И ДУСУ И ВЈЕРУ ПРОДАЛИ КРИМИНАЛНИМ ИДИОТИМА КОЈИ СУ УМИСЛИЛИ ДА СУ ВЕЦИ И ОД БОГА.

Name

Ре браво

22.08.2020 22:26

А ти наиван па вјерујес у бога. Зивот це ти проци нецес се опаметити

Name

Баја велики

23.08.2020 08:03

.ебес доплому ако ниси цлан секте

Name

Јаффа

22.08.2020 19:00

Сигурни гласови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

22.08.2020 20:04

Дјубрад,,,,,,некада је хиљаду људи радило са поносом у фабрикама,,,,,а данас хиљаде њих трља дупе у јавном сектору,,,,срам вас било,дозовите се памети ,,,неце овако моци бесконацно,мора доци крај ,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зико

22.08.2020 22:53

Само будзет треба гањати. Назалост, ста да се ради. У нашем друштву ако си у приватној фирми, чак и ако је добра и здрава фирма ти си будала, а ако си на измишљеном радном мјесту у општини или министарству ти си геније. Тузна слика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

22.08.2020 23:12

Може још,док је год буџет РС-а колетерал или гарант бице задуживања,само што народ на велику жалост не конта да кад дође да висе нема кредита,то је то,знаци нема висе вриједности у РС-у која може покрити нови кредит,а банке вец "стружу" са дна ћасе приходе и то по масној камати,јер је већ близу крај,са овим начином управљања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

23.08.2020 02:50

Чим није нико на улици да се буни и протестује,знаци да је ОК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Лука

23.08.2020 04:47

Ја у читавом тексту само неразумијем шта је председница рекла.... Питам се, разумије ли њу ико?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мариборцан1970

23.08.2020 06:04

Нису нормални!!! Казе "да задрже неки ниво потрошње", па што нису онда дигнули пензије? Па те паре којима се пуни буџет су из приватног сектора. То је политика "ајмо сви у јавни сектор" па ћемо се поново задуживати. Додикова политика свих ових година је да ће на крају пензионери поцркавати, а млади и способни се иселити на запад. То је пут у пропаст, али то је све што знају "велики Срби"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

23.08.2020 06:37

Дал цемо доцекати да нас поцну водити домацини сколовани патриоте.људи који нас неце водити у пропаст.људи који це сносити одговорност за своје послове.неко на кога це ова дјеца моци да се угледају.да буду примјер успјесности.код нас у крају сва дјеца хоце да будуфудбалери,а због цега.унасу сколу су исли много познати фудбалери,саво милосевиц драган мициц и наравно сада најпознатији лука јовиц.бојим се да је мало људи ван спорта на кога би се могли угледати,ми старији а камоли дјеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПОВО

23.08.2020 09:06

Ја и даље цекам дрзавни посао, мени је Ердоган обецао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.08.2020 09:32

Срам те било да тако говориш јер ти си први који сједи на државним јаслама и не знаш ни бекнути како треба а приговараш другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

23.08.2020 10:33

Мора се цувати гласацка масинеријаааа!!!! Пљацка дрзаве од партија на власти аизнад закона!!!! Плус лоповска приватизацијаааа фујјјјјјјјј баграа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.08.2020 10:44

Примају се будзетски ухљеби, дизу се кредити за њихове плате а терет отплате тих кредита иде на терет свих грађана РС. Устаљена пракса снсд-а, тако побјеђују задњих пар изборних циклуса... Новцем свих грађана купују власт. Тужно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

23.08.2020 22:56

На западу млади,паметни,амбициозни људи гледају да се запосле у добру приватну фирму да би се изградили и напредовали у каријери код нас само да се узјасе на дрзавне јасле и да дријемас ко медо брундо до пензије,успут да отрацас кога стигнес испијес десет кафа дневно и сто мање урадис. Брзо це овај балон пуци .

ОДГОВОРИТЕ