Никада чуднији почетак: Како ће изгледати настава?

Прва смјена, међусмена, друга смјена - и у свакој од њих по двије групе ђака, тако ће од септембра настава изгледати у једној од већих бањалучких школа.

Република Српска 21.08.2020 | 10:47
Никада чуднији почетак: Како ће изгледати настава?

Основна школа „Бранко Ћопић“ у Борику, са чак 900 ђака, овако планира организовати наставу од 1. септембра како би испоштовали све препоруке надлежних институција и заштитили ђаке и наставнике током актуелне епдиемије.

Просвјетари у свим школама ужурбано се припремају ових дана за почетак никад чудније године у свом радном вијеку, уз заштитне маске, обавезну дезинфекцију и скраћене часове.

Одјељења ће се у већини школа дијелити на пола, тако у учионици не буде више од 15 ђака. 

Директорка школе у Борику Бранилсава Пејашиновић појаснила је за Српскаинфо како планирају да изгледа радни дан у овој установи, која иначе има три смјене ђака.

Настава почиње регуларно у 7.30 часова за прву групу разреда и завршава већ око десет часова, након чега наставници опет исте лекције предају другој половини одјељења која иду у прву смјену.

Паузе између група су 15 минута како би се обавила потребна дезинфекција.

Посљедња група ученика наставу завршава око 19 часова. 

– Школе са великим бројем одељења и ђака наћи ће се пред великим изазовом, пре свега у организационом смилу, али сигурна сам да ћемо организовати наставу на најбољи начин и спремно дочекати почетак школске године – поручује она.

Истиче да ће се настава физичког изводити напољу, колико год то временске прилике буду дозвољавале, а настојаће да у складу са просторним могућностима наставе ученицима држати секције и друге вананаставне активности.

– Продужени боравак је врло захтјевно организовати. Нажалост нећемо моћи примити све ученике чији су родитељи заинтерсовани, јер је на основу препорука максималан број ђака у групи 15, а до сада их је било тридесетак – прецизира Пејашиновић.

Из ОШ „Станко Ракита“ у Врбањи поручују да могу испоштовати већину мјера које је наложила Влада РС.

– Наша школа има 411 ђака, у централној школи имамо доста простора и сваки ученик може имати своју клупу. У подручној школи у Дебељацима и иначе има од 10 до 15 ђака у одјељењу, тако да ту неће бити много измена. Испоставило се да су у овој ситуацији школе са мање ученика у предности приликом организације – сматра директор Миленко Дујаковић.

Највећи проблем, истиче, биће уклопити часове за наставнике који раде у више школа како нико не би испаштао. 

– Наставница хемије часове држи у три школе, слично је и са предметом информатика, техничко, физика, треба организовати све тако да они могу стићи из једне школе у другу и одржати наставу. Свима нам је приоритет да настава напокон крене, па ћемо се успут сналазити јер нико до сада није био у оваквој ситуацији – додаје Дујаковић.

Прецизнији одговори очекују се и након данашње седнице Актива директора основних школа бањалучке регије на којој би руководиоци требали разрадити све недоумице које имају са овом календарском годином.

Предсједник Актива Мирослав Попржен истиче да школе треба да ускладе свој рад, уклопе распореде, те договоре начин одржавања хигијенских мјера који ће сви једнообразно спроводити, како ту не би било одступања.

Како истиче, све веће школе које раде у две смене не могу имати часове дуже од 20 минута.

– Већ би трајање од 25 минута значило да настава у задњој смени завршава у 20.15 часова – прецизира Поплашен. 

На сједници очекује и представнике Одељења за саобраћај како би се договорили поласци у јавном превозу који ће пратити нови начин наставе.

Поплашен напомиње да ће изазов бити и организација продуженог боравка.

У његовој школи „Свети Сава“ на Лаушу за продужени је пријављено чак 170 дјеце, а по новим смјерницама максимално ће моћи да приме шездесет ученика, тако да ће приоритет имати ђаци којима раде оба родитеља.

И предсједник актива средњих школа регије Бањалука Љубан Бајић напомиње да је најтеже ускладити наставу тако да професори који раде у више школа стигну одржати часове.

– Има доста просвјетара који из Бањалуке путују у Котор Варош, Мркоњић Град, Кнежево како би одржали норму и то је тешко организовати у овим условима. Прве седмице рада знаћемо гдје су нам критичне тачке, нарочито у вези тог путовања од којег зависи трећина радника – каже Бајић. 

Од превоза зависи и осамдесет одсто средњошколаца.

– Тражили смо од надлежних да се ускладе поласци како ђаци не би чекали дуго на аутобус након завршетка наставе. Мислим да градска насеља неће бити проблем, али је питање за приградске линије – закључује он.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ПОДКИВАЊЕ

21.08.2020 08:52

Глупост,подијелите дјеци СНСД књизице да се дзаба не пате. Ста це ици у скоку ако нису у Секти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пит

21.08.2020 08:54

Питајте их како је у вртицима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.08.2020 09:01

Поново школа Бранко Ћопић у вијестима. А још нема одговора шта се у фебруару догађало у тој школи. Подсјетимо, почетком фебруара о њој је откривен вирус Х1Н1 тј свињски грип да би почетком марта био откривен и први слузчај короне у БиХ. У међувремену, од почека фебруара до почетка марта, скоро сви ученици те школе али и наставници, су преболили тешки облик грипа. У том раздобљу на наставу је долазило и по 6-7 ученика из одјељења. Одговора и данас нема, шта се то догодило у тој школи. Али ево и данас, та школа је поново на насловним странама медија. Зашто баш Основна школа Бранко Ћопић?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре скептик

21.08.2020 17:47

У фебруару се десила корона, само се тада није тако звала. Једноставно.

Name

Просветар

21.08.2020 09:09

Ко год ради или је радио у сколи зна да је ова замисао фатаморгана. Дјеца из сколедоносе вирус куци...питање је само дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

21.08.2020 12:13

Ми је зао ове данасње дјеце и омладине,али искрено.Давно сам заврсио сколу,и тек сада видим колико су то била сретна времена.

Name

Одлазе....

21.08.2020 09:40

Скола једна од вецих 900 дјака.Кад сам ја исао у основну скоку 1998 у Зворнику било 3500 дјака.Ето докле смо стигли

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛМ

21.08.2020 12:00

900 ђака само у једној школи,насеље Борик.3500 у цијелом Зворнику.

Name

А

21.08.2020 15:27

Ех нажалост се поједине школе и затварају јер нема довољно ђака!

Name

Лаки

21.08.2020 09:57

Једина истина је да нико ништа не зна и незнају куд гоне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

4008

21.08.2020 10:08

У великој мјери проблем би био ријешен, ако би се настава држала седам, а не пет дана у седмици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

21.08.2020 10:44

Води се прича око тога како дјеца не требају бити изолована од друге дјеце а праве им забране окупљања. Немогуће је све у школи дезинфиковати за 15 минута да је не знам колико радника само за то. И сва остала правила су толико глупа. Дјеца која путују су поготово изложена а толико је дјеце која и пресједају на неколико бусева. Пуно је ту минуса. Образовање на првом мјесту али сада је тренутак када здравље треба да буде приоритет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марqуез

21.08.2020 12:04

Запослите јос наставника са бироа тако да Вам особље не трци из сколе у сколу

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

21.08.2020 17:20

Тако је! Али ајде да и то видимо. Реалан број дјеце у вртићким групама и разредима је баш овакав какав је у овој Корони, а не како су их пунили. Не може се радити од превише дјеце, дисциплине, нити се стигне обратити пажња дјеци коју заслужују.

Name

кес

21.08.2020 12:50

Свемиру се дигне коса на глави кад види са каквим будалама има посла

ОДГОВОРИТЕ