„Проблематично дијете Европе - Хрватска “

Европска комисија предлаже да новац од ЕУ-а добију само чланице који поштују европско право. Њемачки Дие Wелт пише да би неколико држава у том случају могло остати без стотина милиона евра, а међу њима и Хрватска.

Регион 15.08.2020 | 07:57
„Проблематично дијете Европе - Хрватска “

„Кршење закона и корупција су у ЕУ-у много чешц́и него што је то опште познато. И та појава се шири, без обзира припадају ли шефови влада конзервативним, социјалдемократским или либералним странкама", пише конзервативни лист Дие Wелт у чланку под насловом у којем такве чланице назива „проблематичном дјецом".

„Звона за узбуну звоне у Бриселуу: Европска комисија је предложила да се исплата из фондова ЕУ-а убудуц́е повеже с поштовањем њених прописа. Та тема ц́е се на јесен вратити на дневни ред. Многе државе би могле остати без стотина милиона евра и због тога шансе да тако нешто прође - нису велике", пише Дие Wелт. Као проблематичне државе наводи Пољску, Чешку, Мађарску, Румунију, Бугарску те Словенију и Хрватску.

„Популарна туристичка дестинација с Андрејом Пленковиц́ем има паметног шефа владе који је добро умрежен у конзервативној Европској пучкој странци (ЕПП). Али иза те фасаде постоји и мрачна страна. „Корупција је огроман проблем у Хрватској, и постоји на свим политичким разинама", каже Робин-Иван Цапар, стручњак за Хрватску у истраживачком центру Еуропеан Цоунцил он Фореигн Релатионс (ЕЦФР).

Цапар ту не искључује ни судове. У такозваном индексу перцепције корупције Транспаренцy Интернатионал Хрватска се сада спустила на 63. мјесто. Нови извјештај ЕУ-а о медијској разноликости доноси катастрофалну оцјену за Хрватску: „Новинари су предмет прљавих кампања, порука мржње, пријетњи смрц́у, застрашивања, узнемиравања од стране полиције и пријава због клевете."

Судећи по извјештајима организација за заштиту људских права попут Амнестy Интернатионала, Хрватска дјеломице на границама без икакве провјере одбија примити људе који траже азил и тиме крши законе ЕУ-а. Осим тога се тврди да гранична полиција злоставља мигранте. Влада Хрватске одбацује те наводе", пише Дие Wелт.

Словенија: проблематични Јанша

О Словенији, која је 2004. постала чланица ЕУ-а и НАТО-а, а 2007. приступила еврозони, исти лист пише сљедеће:

„У Словенији се тренутно догађају значајне промјене у политици које европска јавност једва примјец́ује: Јанез Јанша из Словенске демократске странке (СДС), који је за премијера изабран тек у марту ове године и који је пријатељ мађарског премијера Орбана, сматра се ватреним националистом. „Има првих знакова да се независност правосуђа доводи у питање. Корупција је проблем и у правосуђу. Судови су дијелом политизовани не раде у складу са стандардима које можемо очекивати у ЕУ-у", каже Марко Ловец, политолог са Свеучилишта у Љубљани", преноси Дие Wелт.

„ЕУ се такође жали на недостатак разноликости медија у Словенији. Према Ловецу, „мађарски пословни људи тренутно купују медије у Словенији". Јаншин однос према слободи изражавања мишљења је поремец́ен. Када је био вођа скупа, оклеветао је двије новинарке као проститутке које су своје одслужиле - а Врховни суд је то одобрио.

Европска комисија тренутно са забринутошц́у прати случај истраживачког новинара Блажа Згаге, који је детаљно извјештавао о хаосу и корупцији приликом набавке респиратора и медицинских маски, па га је Јанша јавно оптужио као лажова", завршава њемачки лист наводе о Словенији.

(Дојче веле)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ма

15.08.2020 06:30

Да је та Унија иоле нормална, хрватска никада неби ни усла тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.08.2020 07:54

Али је ипак светски вице шампион у фудбалу?

Name

Лаки

15.08.2020 08:03

Хрватској тамо никад није ни било мјесто,али као и увијек Ватикан их подржава као што је спашавао и највеће усташе после 2 св рата...

Name

Аха

15.08.2020 11:28

Да,да.А коме мислиш да јесте?

Name

Боки

15.08.2020 06:59

О лицемјерје...па да, Јанша неког назавао погрдним именом и сада је цитава земља проблем, а ста они преко Шведске и Британије урадише Асанжу зарад САД, измислили неко силовање, па јест па није јер је одао прљаве америчке радње... Цовјек висе мртав него жив, онако ни Додик Давора није прогањао, а камо ли несто друго... Свако у туђе двориште радо завирује у мудрује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

15.08.2020 09:06

Реално Хрватска није ни 1% заслужила да уђе у ЕУ. Ушла је захваљујући Њемачкој. Хрватска нема никакву демократију нити је зрело друштво. Зато је сада проблематична за ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ