„Problematično dijete Evrope - Hrvatska “

Evropska komisija predlaže da novac od EU-a dobiju samo članice koji poštuju evropsko pravo. Njemački Die Welt piše da bi nekoliko država u tom slučaju moglo ostati bez stotina miliona evra, a među njima i Hrvatska.

Region 15.08.2020 | 07:57
„Problematično dijete Evrope - Hrvatska “

„Kršenje zakona i korupcija su u EU-u mnogo češći nego što je to opšte poznato. I ta pojava se širi, bez obzira pripadaju li šefovi vlada konzervativnim, socijaldemokratskim ili liberalnim strankama", piše konzervativni list Die Welt u članku pod naslovom u kojem takve članice naziva „problematičnom djecom".

„Zvona za uzbunu zvone u Briseluu: Evropska komisija je predložila da se isplata iz fondova EU-a ubuduće poveže s poštovanjem njenih propisa. Ta tema će se na jesen vratiti na dnevni red. Mnoge države bi mogle ostati bez stotina miliona evra i zbog toga šanse da tako nešto prođe - nisu velike", piše Die Welt. Kao problematične države navodi Poljsku, Češku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku te Sloveniju i Hrvatsku.

„Popularna turistička destinacija s Andrejom Plenkovićem ima pametnog šefa vlade koji je dobro umrežen u konzervativnoj Evropskoj pučkoj stranci (EPP). Ali iza te fasade postoji i mračna strana. „Korupcija je ogroman problem u Hrvatskoj, i postoji na svim političkim razinama", kaže Robin-Ivan Capar, stručnjak za Hrvatsku u istraživačkom centru European Council on Foreign Relations (ECFR).

Capar tu ne isključuje ni sudove. U takozvanom indeksu percepcije korupcije Transparency International Hrvatska se sada spustila na 63. mjesto. Novi izvještaj EU-a o medijskoj raznolikosti donosi katastrofalnu ocjenu za Hrvatsku: „Novinari su predmet prljavih kampanja, poruka mržnje, prijetnji smrću, zastrašivanja, uznemiravanja od strane policije i prijava zbog klevete."

Sudeći po izvještajima organizacija za zaštitu ljudskih prava poput Amnesty Internationala, Hrvatska djelomice na granicama bez ikakve provjere odbija primiti ljude koji traže azil i time krši zakone EU-a. Osim toga se tvrdi da granična policija zlostavlja migrante. Vlada Hrvatske odbacuje te navode", piše Die Welt.

Slovenija: problematični Janša

O Sloveniji, koja je 2004. postala članica EU-a i NATO-a, a 2007. pristupila evrozoni, isti list piše sljedeće:

„U Sloveniji se trenutno događaju značajne promjene u politici koje evropska javnost jedva primjećuje: Janez Janša iz Slovenske demokratske stranke (SDS), koji je za premijera izabran tek u martu ove godine i koji je prijatelj mađarskog premijera Orbana, smatra se vatrenim nacionalistom. „Ima prvih znakova da se nezavisnost pravosuđa dovodi u pitanje. Korupcija je problem i u pravosuđu. Sudovi su dijelom politizovani ne rade u skladu sa standardima koje možemo očekivati u EU-u", kaže Marko Lovec, politolog sa Sveučilišta u Ljubljani", prenosi Die Welt.

„EU se takođe žali na nedostatak raznolikosti medija u Sloveniji. Prema Lovecu, „mađarski poslovni ljudi trenutno kupuju medije u Sloveniji". Janšin odnos prema slobodi izražavanja mišljenja je poremećen. Kada je bio vođa skupa, oklevetao je dvije novinarke kao prostitutke koje su svoje odslužile - a Vrhovni sud je to odobrio.

Evropska komisija trenutno sa zabrinutošću prati slučaj istraživačkog novinara Blaža Zgage, koji je detaljno izvještavao o haosu i korupciji prilikom nabavke respiratora i medicinskih maski, pa ga je Janša javno optužio kao lažova", završava njemački list navode o Sloveniji.

(Dojče vele)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ma

15.08.2020 08:30

Da je ta Unija iole normalna, hrvatska nikada nebi ni usla tamo.

ODGOVORITE
Name

Istina

15.08.2020 09:54

Ali je ipak svetski vice šampion u fudbalu😉

Name

Laki

15.08.2020 10:03

Hrvatskoj tamo nikad nije ni bilo mjesto,ali kao i uvijek Vatikan ih podržava kao što je spašavao i najveće ustaše posle 2 sv rata...

Name

Aha

15.08.2020 13:28

Da,da.A kome misliš da jeste?

Name

Boki

15.08.2020 08:59

O licemjerje...pa da, Janša nekog nazavao pogrdnim imenom i sada je citava zemlja problem, a sta oni preko Švedske i Britanije uradiše Asanžu zarad SAD, izmislili neko silovanje, pa jest pa nije jer je odao prljave američke radnje... Covjek vise mrtav nego živ, onako ni Dodik Davora nije proganjao, a kamo li nesto drugo... Svako u tuđe dvorište rado zaviruje u mudruje...

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

15.08.2020 11:06

Realno Hrvatska nije ni 1% zaslužila da uđe u EU. Ušla je zahvaljujući Njemačkoj. Hrvatska nema nikakvu demokratiju niti je zrelo društvo. Zato je sada problematična za EU.

ODGOVORITE