Остаје на снази забрана окупљања у групи већој од 50 људи

- Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак којим се до 17. августа забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица с циљем превенције ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва.

Република Српска 03.08.2020 | 18:19
Остаје на снази забрана окупљања у групи  већој од 50 људи

"До 17. августа ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 6.00 до 23.00 часова. Пружање угоститељских услуга исхране и пића на начин регулисан овом тачком закључка односи се и на угоститељске објекте за смјештај", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се додаје да се до тог датума дозвољавају такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

"Субјекти којима је дозвољено обављање дјелатности дужни су је организовати уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења вируса корона на радном мјесту. Ови субјекти могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са упутством Института за јавно здравство", наводи се у Закључку о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе, те остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су да организују рад тако да ће на улазу у све службене просторије тих органа које пружају услуге грађанима, ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављења дужих редова у затвореном простору.

Обавезно је и одржавање растојања између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућавање рада шалтер-сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе, уз контролу броја корисника услуга зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе су дужне да своје акте усагласе са овим закључком, те да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији, донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској, примјењују се и након ступања на снагу овог закључка.

Након ступања на снагу закључка примјењују се и Наредба о обавезном обустављању рада у ђачким домовима ради превентивног дјеловања и спречавања појаве ширења новог вируса корона, Наредба о обавезном обустављању васпитно-образовног рада у основним и средњим школама ради превентивног дјеловања и спречавања појаве ширења новог вируса корона и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона у Републици Српској.

"Овим закључком ставља се ван снаге Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Српској од 23. јуна, Закључак о измјени Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Српској од 29. јуна, Закључак о измјени Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Српској од 6. јула, као и Закључак о измјени Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Српској од 20. јула", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о донацији прехрамбених производа и личне заштитне опреме и средстава за дезинфекцију Хуманитарном друштву "Добротвор" Мостар.

"Задужује се Црвени крст Републике Српске да из залиха прихваћених донација изврши расподјелу Хуманитарном друштву `Добротвор` Мостар - 5.000 килограма брашна, 1.000 килограма шећера и 1.000 литара уља", наведено је у закључку.

Институт за јавно здравство Републике Српске задужен је да овом хуманитарном друштву из својих средстава пружи помоћ у која се састоји од 800 комада трослојних заштитних маски, 800 комада једнократних заштитних рукавица те 200 литара медицинског алкохола.

Управа цивилне заштите Републике Српске задужена је да за потребе Хуманитарног друштва "Добротвор" Мостар преузме ове артикле из складишта Црвеног крста Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске, те обезбиједи њихов превоз и доставу до просторија овог друштва.

Сви досадашњи закључци Републичког штаба за ванредне ситуације доступни су на порталу Владе Републике Српске у секцији "Републички штаб за ванредне ситуације – Акти" хттпс://www.владарс.нет, као и на страници Коронавирус у Српској.

(Срна) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ДМ

03.08.2020 16:40

Остаце довијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.08.2020 18:33

Јел то вази и за секту, радојциц сваки дан окупи висе од 50 људи.

Name

Ех, насикира се ја

03.08.2020 19:48

Прогласите ви пандемију незапослености, неимастине, непотизма, идиократије итд. И свакако мјере за рјесавање тих проблема. У противном, не моземо вас схватати озбиљно.

Name

ММ

03.08.2020 20:22

Петнаест по петнаест дана и продје година.

Name

Тако

03.08.2020 20:41

Педесет људи је превише.Ту углавном буде музиле па се довикују преко столова и прште капљице из уста на све стране,а на столовима је храна по којој то пада.Максимум би требао бити 10 особа да би се озбиљно могли посветити заштити

Name

Мирко

03.08.2020 17:25

Тако је и на западу....ми смо шака јада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

03.08.2020 17:30

корона зна да броји само до 50 и после 23 сата исцезава ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покора их чека

03.08.2020 20:35

Много је паметан овај вирус...напада на металне кваке...то је од почетка било, да се подсјетимо...на прљаве руке, па купујмо тоалет папир ваљда да бришемо руке и брашно. Све по наредби нwо. Сад нема гдје га нема. Из фрижидера искаче, из шпорета, само на тв му је сигурно. Ту је право заштићен.

Name

Скептик

03.08.2020 17:30

На Аквани се сваки дан окупља 500 људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре црни

03.08.2020 19:34

Цорона се боји воде!

Name

Андриц

03.08.2020 21:20

Скептик,имас добрих коментара,али овдје ниси у праву.Ста те брига сто људи иду на базен.Па нек иду,нек се купају,ако неце ици у јулу и августу,кад це онда ици.Па гдје писе да цес се на базену заразити,а на улици,маркету,парку...нецес.

Name

Миркан

03.08.2020 17:44

Је ли нам се то вратио комадант и одмах се осјети да нам уводи реда.Били смо се мало распустили али ту је наш Вишко и ништа више није исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

03.08.2020 18:10

Републицки стаб, хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комесар

03.08.2020 18:54

Ови Бато полако и сигурно уводе Комунизам. Овакве мрцине су у њему нај боље живјеле а ништа нису радиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бунт

03.08.2020 20:35

Берлин прпа.

Name

РСПхантом

03.08.2020 20:23

По селима то не вази,свадбе и родјендани под саторима. Тамо нико не залази. То се само гања по граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

04.08.2020 07:53

Бања вруцица сваки дан 500 људи. Ко је овдје луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

04.08.2020 07:57

У бијељина једни раде до 23 једни до 1 све зависи колико си инспекцији дао пара. Узас

ОДГОВОРИТЕ