Умјесто да робијају, осуђеници би могли да пуне буџет

У Кривични законик Републике Српске требало би вратити могућност да лица која буду осуђена на краћу робију могу затворску казну да отплате, чиме би, умјесто да буду на трошку државе, пунила буџет. Сматрају то правници с којима смо разговарали, а који тврде да је у питању иницијатива за коју се, уз њих, залаже и дио судија и тужилаца.

Република Српска 01.08.2020 | 08:17
Умјесто да робијају, осуђеници би могли да пуне буџет

Приједлози су различити па тако адвокати сматрају да би оваква могућност требало да се уведе за оне који буду правоснажно осуђени до годину затвора, док судије с којима смо контактирали, са друге стране, мисле да то треба да буде период до шест мјесеци.

Могућност замјене краће затворске казне новчаном је, по ријечима наших саговорника, отворена у ФБиХ и на нивоу БиХ, али и у земљама окружења.

"То значи да су грађани Српске у лошијем положају и више им одговара да им се суди у ФБиХ него у РС. Шта то у пракси значи? Неко буде осуђен на казну до годину дана, 'одлежи' седам или осам мјесеци, односно двије трећине, те изађе. Само је био на терету државе. Овако би се краткорочне казне затвора плаћале, како је то пракса била раније, у старом закону", истичу наши саговорници.

Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, истиче да је Кривичним закоником РС који је тренутно на снази укинута дотадашња законска могућност замјене изречене казне затвора новчаном казном.

"Сматрамо да је то лоше рјешење, јер је пред Судом БиХ, али и у ФБиХ, дозвољена могућност да се изречена правоснажна казна затвора до годину дана замијени новчаном казном на начин да се за један дан плаћа 100 КМ, те се за годину дана уплати у буџет 36.000 КМ", рекао је Петковић, који је по струци правник.

Према његовим ријечима, пракса је показала да краткотрајне затворске казне, оне до годину дана, немају ефекте ни генералне ни специјалне превенције, односно да иду само на штету државе, која има трошкове и финансира боравак тих лица у затвору.

"На овај начин би лица која имају финансијску могућност могла да уплате та средства и да не иду на издржавање казне затвора, а на другој страни, лица која нису у таквој финансијској могућности, имају могућност замјене изречене казне затвора радом за опште добро на слободи, такозваним друштвено корисним радом", каже Петковић.

Дарко Кременовић, предсједник Адвокатске коморе Бањалука, истиче да је казну затвора могуће отплатити у земљама у окружењу.

"Сва стручна јавност је за то да се и код нас ово уведе. И код нас је, прије доношења Кривичног законика који је сада на снази, била отворена могућност откупа затворских казни у трајању до шест мјесеци. Ми тражимо да се Кривични законик усклади са праксом каква је у Србији, Црној Гори, Хрватској, ФБиХ те на нивоу БиХ", рекао је Кременовић.

Извор "Независних" из Основног суда у Бањалуци истиче да је став Кривичног одјељења тог суда да је потребно вратити могућност замјене казне затвора у новчану казну, у случајевима када је лице осуђено на казну до шест мјесеци.

"Такву праксу имали смо раније. Става смо да је то потребно поново вратити у Кривични законик РС. Те краткотрајне казне затвора су такве да лице које издржава казну ступи у контакт са лицима која су раније осуђивана и дође до ефекта контаминације, односно криминалног загађења. Иначе, наш приједлог је да онај који је раније осуђиван нема права замјене затворске казне новчаном", каже извор "Независних", образлажући став Кривичног одјељења Основног суда у Бањалуци.

У Министарству правде Српске, са друге стране, истичу да је њихов став у вези с овим питањем изнесен још 2017. године, током доношења Кривичног законика РС.

Подсјећају да Врховни суд РС, у складу са Уставом, те Законом о судовима РС, има надлежност да обезбјеђује јединствену примјену закона у Српској, односно да сви грађани буду једнаки пред законом.

"Имали смо ранију одредбу гдје се казна затвора, која је изречена осуђеном лицу у трајању до шест мјесеци, могла, на захтјев осуђеног, претворити у новчану казну. Тад је судија, уважавајући тежину и околности дјела, дозвољавао или није дозвољавао да се казна затвора претвори у новчану казну", наводи у изјави за "Независне новине" Слободан Зец, помоћник министра правде РС.

Међутим, по његовим ријечима, у таквим околностима је онај ко је већег или средњег имовног стања имао могућност да плати новчану казну, док су они слабијег имовног стања морали да иду на издржавање затворске казне.

"Видите да грађани нису били једнаки пред законом. Осим тога, постојале су и ситуације да се казна затвора претварала у новчану казну с тим што сте имали дневне износе, који су обрачунавани у односу на примања људи. Ако је неко незапослен, он је имао најмањи дневни износ. И ту смо имали неједнакост грађана пред законом, јер је неко плаћао 100 КМ за дан, а неко мање", истиче Зец.

На питање хоће ли онда иницијатива, која потиче од дијела адвоката и носилаца правосудних функција, заживјети у пракси, Зец истиче да је на радној групи да то оцијени.

"Једнакост свих грађана пред законом не смије бити упитна", нагласио је Зец.

(Незавине)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

С9

01.08.2020 06:28

Ако сам добро разумио затвори су за сиротињу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лосе си разумио

01.08.2020 06:38

Затвори су за криминалце, нико не саље људе у затвор насумицним одабиром.

Name

Ре

01.08.2020 06:47

Одлицно си схватио.

Name

Правда

01.08.2020 06:49

Добро си схватио Бахатост сад тек ступа на снагу Има се купи ће се.......

Name

Некада били

01.08.2020 07:08

Оцито насумицни одабир је у тренду, данас највеци криминалци се јос ките и ордењем,разним наградама гдје могу зграбити јос висе и висе...

Name

ре

01.08.2020 07:45

Плаћање казне не долази у обзир, може плаћање али кроз рад, рецимо туцање камена на траси коридора Вц. Кримоси који имају паре ће одмах платити казну, то је понижавање правде и пи*ање по поштеној сиротињи.

Name

Андриц

01.08.2020 06:33

Па то мозес у богатим земљама,а код нас народ због неимастине пристаје да новцану казну замијени затвором,а не обрнуто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

01.08.2020 09:23

Овдје на балкану сви који имају новац могу потплатити потковати покрасти бахатити сеее изнад закона!!једино сиротиња иде у затворе! Е сад не разумијем селекцију!алибезвезнооо је то све!!!супље !!за глупи народ!сто реце један тип!

Name

Рале

01.08.2020 06:41

Па лаксе је одма увести новцане казне него плацати и ове лесинаре у суду. Једним ударцем две мухе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

01.08.2020 07:06

Ради тих лешинара је и направљена ова могућност.

Name

Тужно, претужно

01.08.2020 06:49

Тиме би господа недодирљивих судија добила још једно дугме на инструмент табли корупције коју несебично чувају и његују као дијете. Ако би дошло до тога, онда би се, гле чуда, негло повећао број изречених казни до 12 мјесеци како би ови, што су се већ добро напасли, могли неометано бавити криминалом и за то плаћати, условно речено, рату кредита... А све због буџета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

банда

01.08.2020 06:55

затвор слузи за преваспитање, ане за пуњење будзета. Краду пет година и кад их полиција конацно ухвати, тузиоци се нагоде годину са њима и они то плате и не виде дана затвора. А народ онда прица како ниста не ради полиција, како се исплати бити лопов. Кога брига за права лопова, нек труну уста их ј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

банда

01.08.2020 06:57

привреда земље и порези пуне будзет, а не осудјеници. Они кримоси сто имају највисе пара, немају ниста од имови и пријављених примања, не би изненадило да њима дан буде 30КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

01.08.2020 07:16

Па ваљда то обрацунавају по минималној плати или потросацкој корпи.Поцели да савремено размицсљају,бице несто.За стогодина ,док се не усвоји,па се промјене две три партије на власти.Ах гдје це нам бити краја ?

Name

Пензионер

01.08.2020 07:59

Овдје треба увести само прексајне пријаве замјенити новцаном а кривицне затвором примјера ради особа проњевери милијон км неце га осдити висе од годину плати 36 хилиада км останему 960 хилиада

Name

Имт

01.08.2020 07:06

поробљавање народа спомињат цемо ми турке И прицати како су наси преци добро зивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микица

01.08.2020 07:13

Само нека дан буде 1000КМ. Односно пропорционално богатству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

01.08.2020 07:32

Најбоље бити криминалац и лопов, а како предлазу пљацкај и полови са дрзавом и све супер. Јебем те законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

01.08.2020 07:45

Само прекшајни поступци а никако кривични. Додик и елита би платила колико год да је па би то из биђета покрио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

01.08.2020 08:52

Најбоље да робијасе распореде у ПРОИНТЕР. Своји медју својима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демобилисани борац

01.08.2020 08:53

намјестају себи законе јер виде да би дјавао могао да додје по своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лик

01.08.2020 08:57

Шта је све на терету Џаве, зашто не би били Лопови и Криминалци, нису они нај гори, има горих од њих колико хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ситни криминалци

01.08.2020 09:00

Да пуне будјет туцањем камена, а крупни одузимањем стецене имовине пљацком будјета, плус туцањем камена. Правда задовољена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.08.2020 10:50

Исли би они мени на радне акције и тако плацали :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћопрка

01.08.2020 11:30

Није добар приједлог, опет би сиротиња висила по затворима. Политичари најчешће добију условне казне. Треба да сви пресуђени иду у затвор и нека тамо раде и ПУНЕ БУЏЕТ и нека осјете затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робили

01.08.2020 13:58

Треба њих на принудни рад да тако отплате свпј дуг друству и наравно затвор , а не да лезе дзаба о троску дрзаве или јос горе плате и буду слободни. Принудни рад од 8 до 10 сати дневно ,остатак дана затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

01.08.2020 14:49

Данас ако немају тв, климу и остале погодности у затвору одмах дизу страјк. Само присилни рад, тег око ноге , крамп у руке и то је то, па ко воли нека изволи. Какво црно плаћање казни које опет иде у прилог вишој класи.

ОДГОВОРИТЕ