Umjesto da robijaju, osuđenici bi mogli da pune budžet

U Krivični zakonik Republike Srpske trebalo bi vratiti mogućnost da lica koja budu osuđena na kraću robiju mogu zatvorsku kaznu da otplate, čime bi, umjesto da budu na trošku države, punila budžet. Smatraju to pravnici s kojima smo razgovarali, a koji tvrde da je u pitanju inicijativa za koju se, uz njih, zalaže i dio sudija i tužilaca.

Republika Srpska 01.08.2020 | 08:17
Umjesto da robijaju, osuđenici bi mogli da pune budžet

Prijedlozi su različiti pa tako advokati smatraju da bi ovakva mogućnost trebalo da se uvede za one koji budu pravosnažno osuđeni do godinu zatvora, dok sudije s kojima smo kontaktirali, sa druge strane, misle da to treba da bude period do šest mjeseci.

Mogućnost zamjene kraće zatvorske kazne novčanom je, po riječima naših sagovornika, otvorena u FBiH i na nivou BiH, ali i u zemljama okruženja.

"To znači da su građani Srpske u lošijem položaju i više im odgovara da im se sudi u FBiH nego u RS. Šta to u praksi znači? Neko bude osuđen na kaznu do godinu dana, 'odleži' sedam ili osam mjeseci, odnosno dvije trećine, te izađe. Samo je bio na teretu države. Ovako bi se kratkoročne kazne zatvora plaćale, kako je to praksa bila ranije, u starom zakonu", ističu naši sagovornici.

Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, ističe da je Krivičnim zakonikom RS koji je trenutno na snazi ukinuta dotadašnja zakonska mogućnost zamjene izrečene kazne zatvora novčanom kaznom.

"Smatramo da je to loše rješenje, jer je pred Sudom BiH, ali i u FBiH, dozvoljena mogućnost da se izrečena pravosnažna kazna zatvora do godinu dana zamijeni novčanom kaznom na način da se za jedan dan plaća 100 KM, te se za godinu dana uplati u budžet 36.000 KM", rekao je Petković, koji je po struci pravnik.

Prema njegovim riječima, praksa je pokazala da kratkotrajne zatvorske kazne, one do godinu dana, nemaju efekte ni generalne ni specijalne prevencije, odnosno da idu samo na štetu države, koja ima troškove i finansira boravak tih lica u zatvoru.

"Na ovaj način bi lica koja imaju finansijsku mogućnost mogla da uplate ta sredstva i da ne idu na izdržavanje kazne zatvora, a na drugoj strani, lica koja nisu u takvoj finansijskoj mogućnosti, imaju mogućnost zamjene izrečene kazne zatvora radom za opšte dobro na slobodi, takozvanim društveno korisnim radom", kaže Petković.

Darko Kremenović, predsjednik Advokatske komore Banjaluka, ističe da je kaznu zatvora moguće otplatiti u zemljama u okruženju.

"Sva stručna javnost je za to da se i kod nas ovo uvede. I kod nas je, prije donošenja Krivičnog zakonika koji je sada na snazi, bila otvorena mogućnost otkupa zatvorskih kazni u trajanju do šest mjeseci. Mi tražimo da se Krivični zakonik uskladi sa praksom kakva je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, FBiH te na nivou BiH", rekao je Kremenović.

Izvor "Nezavisnih" iz Osnovnog suda u Banjaluci ističe da je stav Krivičnog odjeljenja tog suda da je potrebno vratiti mogućnost zamjene kazne zatvora u novčanu kaznu, u slučajevima kada je lice osuđeno na kaznu do šest mjeseci.

"Takvu praksu imali smo ranije. Stava smo da je to potrebno ponovo vratiti u Krivični zakonik RS. Te kratkotrajne kazne zatvora su takve da lice koje izdržava kaznu stupi u kontakt sa licima koja su ranije osuđivana i dođe do efekta kontaminacije, odnosno kriminalnog zagađenja. Inače, naš prijedlog je da onaj koji je ranije osuđivan nema prava zamjene zatvorske kazne novčanom", kaže izvor "Nezavisnih", obrazlažući stav Krivičnog odjeljenja Osnovnog suda u Banjaluci.

U Ministarstvu pravde Srpske, sa druge strane, ističu da je njihov stav u vezi s ovim pitanjem iznesen još 2017. godine, tokom donošenja Krivičnog zakonika RS.

Podsjećaju da Vrhovni sud RS, u skladu sa Ustavom, te Zakonom o sudovima RS, ima nadležnost da obezbjeđuje jedinstvenu primjenu zakona u Srpskoj, odnosno da svi građani budu jednaki pred zakonom.

"Imali smo raniju odredbu gdje se kazna zatvora, koja je izrečena osuđenom licu u trajanju do šest mjeseci, mogla, na zahtjev osuđenog, pretvoriti u novčanu kaznu. Tad je sudija, uvažavajući težinu i okolnosti djela, dozvoljavao ili nije dozvoljavao da se kazna zatvora pretvori u novčanu kaznu", navodi u izjavi za "Nezavisne novine" Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS.

Međutim, po njegovim riječima, u takvim okolnostima je onaj ko je većeg ili srednjeg imovnog stanja imao mogućnost da plati novčanu kaznu, dok su oni slabijeg imovnog stanja morali da idu na izdržavanje zatvorske kazne.

"Vidite da građani nisu bili jednaki pred zakonom. Osim toga, postojale su i situacije da se kazna zatvora pretvarala u novčanu kaznu s tim što ste imali dnevne iznose, koji su obračunavani u odnosu na primanja ljudi. Ako je neko nezaposlen, on je imao najmanji dnevni iznos. I tu smo imali nejednakost građana pred zakonom, jer je neko plaćao 100 KM za dan, a neko manje", ističe Zec.

Na pitanje hoće li onda inicijativa, koja potiče od dijela advokata i nosilaca pravosudnih funkcija, zaživjeti u praksi, Zec ističe da je na radnoj grupi da to ocijeni.

"Jednakost svih građana pred zakonom ne smije biti upitna", naglasio je Zec.

(Nezavine)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

S9

01.08.2020 08:28

Ako sam dobro razumio zatvori su za sirotinju

ODGOVORITE
Name

Lose si razumio

01.08.2020 08:38

Zatvori su za kriminalce, niko ne salje ljude u zatvor nasumicnim odabirom.

Name

Re

01.08.2020 08:47

Odlicno si shvatio.

Name

Pravda

01.08.2020 08:49

Dobro si shvatio Bahatost sad tek stupa na snagu Ima se kupi će se.......

Name

Nekada bili

01.08.2020 09:08

Ocito nasumicni odabir je u trendu, danas najveci kriminalci se jos kite i ordenjem,raznim nagradama gdje mogu zgrabiti jos vise i vise...

Name

re

01.08.2020 09:45

Plaćanje kazne ne dolazi u obzir, može plaćanje ali kroz rad, recimo tucanje kamena na trasi koridora Vc. Krimosi koji imaju pare će odmah platiti kaznu, to je ponižavanje pravde i pi*anje po poštenoj sirotinji.

Name

Andric

01.08.2020 08:33

Pa to mozes u bogatim zemljama,a kod nas narod zbog neimastine pristaje da novcanu kaznu zamijeni zatvorom,a ne obrnuto...

ODGOVORITE
Name

Pa

01.08.2020 11:23

Ovdje na balkanu svi koji imaju novac mogu potplatiti potkovati pokrasti bahatiti seee iznad zakona!!jedino sirotinja ide u zatvore! E sad ne razumijem selekciju!alibezveznooo je to sve!!!suplje !!za glupi narod!sto rece jedan tip!

Name

Rale

01.08.2020 08:41

Pa lakse je odma uvesti novcane kazne nego placati i ove lesinare u sudu. Jednim udarcem dve muhe.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

01.08.2020 09:06

Radi tih lešinara je i napravljena ova mogućnost.

Name

Tužno, pretužno

01.08.2020 08:49

Time bi gospoda nedodirljivih sudija dobila još jedno dugme na instrument tabli korupcije koju nesebično čuvaju i njeguju kao dijete. Ako bi došlo do toga, onda bi se, gle čuda, neglo povećao broj izrečenih kazni do 12 mjeseci kako bi ovi, što su se već dobro napasli, mogli neometano baviti kriminalom i za to plaćati, uslovno rečeno, ratu kredita... A sve zbog budžeta...

ODGOVORITE
Name

banda

01.08.2020 08:55

zatvor sluzi za prevaspitanje, ane za punjenje budzeta. Kradu pet godina i kad ih policija konacno uhvati, tuzioci se nagode godinu sa njima i oni to plate i ne vide dana zatvora. A narod onda prica kako nista ne radi policija, kako se isplati biti lopov. Koga briga za prava lopova, nek trunu usta ih j...

ODGOVORITE
Name

banda

01.08.2020 08:57

privreda zemlje i porezi pune budzet, a ne osudjenici. Oni krimosi sto imaju najvise para, nemaju nista od imovi i prijavljenih primanja, ne bi iznenadilo da njima dan bude 30KM

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

01.08.2020 09:16

Pa valjda to obracunavaju po minimalnoj plati ili potrosackoj korpi.Poceli da savremeno razmicsljaju,bice nesto.Za stogodina ,dok se ne usvoji,pa se promjene dve tri partije na vlasti.Ah gdje ce nam biti kraja ?

Name

Penzioner

01.08.2020 09:59

Ovdje treba uvesti samo preksajne prijave zamjeniti novcanom a krivicne zatvorom primjera radi osoba pronjeveri milijon km nece ga osditi vise od godinu plati 36 hiliada km ostanemu 960 hiliada

Name

Imt

01.08.2020 09:06

porobljavanje naroda spominjat cemo mi turke I pricati kako su nasi preci dobro zivjeli.

ODGOVORITE
Name

Микица

01.08.2020 09:13

Само нека дан буде 1000КМ. Односно пропорционално богатству.

ODGOVORITE
Name

doboj

01.08.2020 09:32

Najbolje biti kriminalac i lopov, a kako predlazu pljackaj i polovi sa drzavom i sve super. Jebem te zakone.

ODGOVORITE
Name

Miromo

01.08.2020 09:45

Samo prekšajni postupci a nikako krivični. Dodik i elita bi platila koliko god da je pa bi to iz biđeta pokrio

ODGOVORITE
Name

Logika

01.08.2020 10:52

Najbolje da robijase rasporede u PROINTER. Svoji medju svojima.

ODGOVORITE
Name

demobilisani borac

01.08.2020 10:53

namjestaju sebi zakone jer vide da bi djavao mogao da dodje po svoje

ODGOVORITE
Name

Lik

01.08.2020 10:57

Šta je sve na teretu Džave, zašto ne bi bili Lopovi i Kriminalci, nisu oni naj gori, ima gorih od njih koliko hoćeš.

ODGOVORITE
Name

Sitni kriminalci

01.08.2020 11:00

Da pune budjet tucanjem kamena, a krupni oduzimanjem stecene imovine pljackom budjeta, plus tucanjem kamena. Pravda zadovoljena.

ODGOVORITE
Name

re

01.08.2020 12:50

Isli bi oni meni na radne akcije i tako placali :)

ODGOVORITE
Name

Ćoprka

01.08.2020 13:30

Nije dobar prijedlog, opet bi sirotinja visila po zatvorima. Političari najčešće dobiju uslovne kazne. Treba da svi presuđeni idu u zatvor i neka tamo rade i PUNE BUDŽET i neka osjete zatvor.

ODGOVORITE
Name

Robili

01.08.2020 15:58

Treba njih na prinudni rad da tako otplate svpj dug drustvu i naravno zatvor , a ne da leze dzaba o trosku drzave ili jos gore plate i budu slobodni. Prinudni rad od 8 do 10 sati dnevno ,ostatak dana zatvor.

ODGOVORITE
Name

Biljana

01.08.2020 16:49

Danas ako nemaju tv, klimu i ostale pogodnosti u zatvoru odmah dizu strajk. Samo prisilni rad, teg oko noge , kramp u ruke i to je to, pa ko voli neka izvoli. Kakvo crno plaćanje kazni koje opet ide u prilog višoj klasi.

ODGOVORITE