Почело суђење: Инспектори негирали да су узимали мито

Инспектори Полицијске управе Бањалука Ненад Грујић и Јелена Флоријан јуче су у Окружном суду у Бањалуци негирали кривицу за узимање мита од 20.000 марака, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 31.07.2020 | 18:00
Почело суђење: Инспектори негирали да су узимали мито

Почетком јула Окружни суд у Бањалуци – Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала потврдило је оптужницу против инспектора Грујића и Флоријанове.

Према новодима оптужнице, полицијски службеници се терете да су у фебруару ове године од директора ЈУ “Средњошколски дом” Бањалука захтијевали 30.000 марака, али су на крају узели 20.000 марака мита.

Наиме, од траженог износа како се наводи у оптужници, Грујић је 18. фебруара примио 20.000 марака да у оквиру својих службених овлашћења обави службену радњу коју не би смио извршити.

Службена овлашћења

Остатак новчаног износа у висини од 10.000 марака осумњиченима је требао бити предат након што тужилаштво донесе одлуку повољну за директора наведене установе.

 

– Поступајући у оквиру својих службених овлашћења у наведеном предмету, акценат својих радњи оптужени нису ставили на потпуно и правилно утврђивање чињеничног стања у вези с наводима кривичне пријаве против директора Средњошколског дома и евентуално утврђивање постојања кривичног дјела и кривичне одговорности, већ су наведене активности подредили личној користи односно намјери да за себе прибаве имовинску користу у великом износу – навели су из Републичког јавног тужилаштва.

Оптужени инспектори радили су у “Тиму 1” на борби против привредног криминала у Полицијској управи Бањалука, а ухапшени су у акцији кодног назива “Сирано” након што је директор Средњошколског дома предао оптуженом Грујићу 20.000 марака.

Одбрана са слободе

Након једномјесечног притвора оптужени инспектори пуштени су да се бране са слободе, иако је Републичко тужилаштво истицало у више наврата да им је неопходно продужити притвор због утицаја на свједоке.

Главни свједок у поступку против инспектора биће актуелни директор Средњошколског дома у Бањалуци Бранислав Видић.

Видић је био на мети инспектора Полицијске управе Бањалука Ненада Грујића и Јелене Флоријан од 2017. године, а током овог периода ухапшени инспектори су константно понављали да раде у тиму с начелницима и тужиоцем, чије идентитете нису откривали.

– Ухапшени су долазили на радно мјесто директора у Средњошколски дом, заједно и одвојено током тог периода, и константно вршили притисак, говорећи да се спроводе одређене провјере и истраге. Очигледно је да нису журили са узимањем новца, већ су жељели направити терен како се ради о великој истрази, коју они могу спријечити уз одговарајући новчани износ – открио је раније наш извор из Републичког јавног тужилаштва.

Страховали од најгорег

У којој мјери је двоје инспектора вршило притисак на Видића, открио је и податак да су Видићева породица, али и он лично страховали од оног најгорег.

– Након вишемјесечног и систематског притиска он се за помоћ обратио и једном од начелника у Полицијској управи Бањалука. Ни том начелнику није било јасно због чега је директор школе под лупом инспектора био дужи временски период, али ни чињеница да је један од начелника интервенисао није омела ни Грујића ни Флорјанову у њиховој намјери – испричао је раније извор из истраге.

Почетком ове године услиједила је коначна реализација плана од стране двоје инспектора када су Видићу понудили да за “већи новчани износ” заврше дугогодишње пријетње и уцјене.

– Тражили су 20.000 марака плус још 10.000 марака. Говорили су како је то новац за начелнике и тужиоца, који ће бити исплаћен када званично обустави истрагу, која се наводно односила на незаконито запошљавање. Никада нису откривали ко су начелници, ни ко је тужилац. Могуће је да су на тај начин покривали себе, али то ће утврдити даља истрага у овом случају – објаснио је поменути извор.

Саучесници

Извор Српскаинфо открива да је Тужилаштво раније планирало проширити истрагу у предмету „Сирано“ како би се провјерило да ли су Грујић и Флорјан имали саучеснике.

Претпостављало се да су можда сараднике имали у полицију и Тужилаштву, али до сада нико није ухапшен.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

забринута

31.07.2020 16:22

Цитаво друство је корумпирано, јад и цемер И нема се ту ста посебно прицати,јесу криминалци и лопови,смеце од зивотиња у људском олицењу.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

стока инспекторска

31.07.2020 17:26

нису они никад криви. као имају дјецу. а ми остали који исто имамо дјецу смо стока од које треба узети све

Name

лаура

01.08.2020 15:14

Треба МУП РС поново отворити истрагу коју је ово двоје инспектора водило у слуцају АУРА,Осигурање, да се види како је то урадјено.

Name

Бели

31.07.2020 16:28

Неком засметали,скоро сви узимају мито у Бл.уци. Ухапсите Вуцетица и Каргановица кад сте власт и постени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ралеа

31.07.2020 16:39

Корупција је свуда око нас, сви то знамо, кад нас неко пита бојимо се реци, ми смо карактер нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

агент

31.07.2020 17:37

углавном је организована државна мафија у свим областима и неће се разбити све док режим не падне и почне хапс од врха, па ће требати затвора као за корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

31.07.2020 17:45

Ослободит це их опет це бити пропусра у истрази.Ова Дрзава има темелхе стецене Коропцијом и Криминалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кратко и јасно

01.08.2020 19:42

Ако их ослободе то це бити потврда да требамо да се селимо из ове дрзаве. Најмање по 4 године затвора.

Name

Шоне

31.07.2020 18:50

Истина је да сигурно нико у овом случају није чист. Тај директор не би ни давао мито да је поштен а нити би се инспектори на њега накачили да му нису нешто нашли. Па крените само од најнижих полицајаца у саобраћају коју узимају мито само од прекршиоца а не од исправних. То знају сви возачи било гдје у РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

31.07.2020 21:16

Браво,нит је цист директор нити ово двоје...

Name

Ре реално

01.08.2020 15:09

Тај директор, да није био цист по мени неби их ни пријавио, јер колико сам ја цитао у досадасњим текстовима да су му они намјестали да га препласе те да му узму новац на препад. Но не знам.

Name

ре рере

01.08.2020 15:19

Којег директора или предузетника у данасње вријеме не рекетирају овакви и слицни њима. Само сто сви цуте.То је јавна тајна.

Name

Браво

01.08.2020 19:37

Свака цаст за овог директора имао је петљу па их пријавио. Какав год да је свака му цаст, капа до пода. Ви сви добро знате да је оваквих висе, мање би било корупције. Колико ли директора,директора разних дјелатности муце муке с корумпираним инспекторима попут ово двоје. Нека се јави директор који не плаца оваквима.

Name

Василије

31.07.2020 19:30

Колико је међународна заједница "уложила пара" за сузбијање криминала - како се они хвале. Нису урадили ништа. Њима то одговара. Дио међународне помоћи (више од 50%) се враћа у државе донаторке и то у приватне џепове њихових представника. Финска која се хвали да нема корупције, сву своју војну опрему продају уз баснословне провизије (у приватне џепове) одговорним у државама које купују ту скупу опрему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.08.2020 05:45

Највеце зло за нас је секта која је на власти и која је и увела мито и корупцију као стил зивљења

ОДГОВОРИТЕ