Počelo suđenje: Inspektori negirali da su uzimali mito

Inspektori Policijske uprave Banjaluka Nenad Grujić i Jelena Florijan juče su u Okružnom sudu u Banjaluci negirali krivicu za uzimanje mita od 20.000 maraka, saznaje Srpskainfo.

Republika Srpska 31.07.2020 | 18:00
Počelo suđenje: Inspektori negirali da su uzimali mito

Početkom jula Okružni sud u Banjaluci – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala potvrdilo je optužnicu protiv inspektora Grujića i Florijanove.

Prema novodima optužnice, policijski službenici se terete da su u februaru ove godine od direktora JU “Srednjoškolski dom” Banjaluka zahtijevali 30.000 maraka, ali su na kraju uzeli 20.000 maraka mita.

Naime, od traženog iznosa kako se navodi u optužnici, Grujić je 18. februara primio 20.000 maraka da u okviru svojih službenih ovlašćenja obavi službenu radnju koju ne bi smio izvršiti.

Službena ovlašćenja

Ostatak novčanog iznosa u visini od 10.000 maraka osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora navedene ustanove.

 

– Postupajući u okviru svojih službenih ovlašćenja u navedenom predmetu, akcenat svojih radnji optuženi nisu stavili na potpuno i pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi s navodima krivične prijave protiv direktora Srednjoškolskog doma i eventualno utvrđivanje postojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti, već su navedene aktivnosti podredili ličnoj koristi odnosno namjeri da za sebe pribave imovinsku koristu u velikom iznosu – naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva.

Optuženi inspektori radili su u “Timu 1” na borbi protiv privrednog kriminala u Policijskoj upravi Banjaluka, a uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je direktor Srednjoškolskog doma predao optuženom Grujiću 20.000 maraka.

Odbrana sa slobode

Nakon jednomjesečnog pritvora optuženi inspektori pušteni su da se brane sa slobode, iako je Republičko tužilaštvo isticalo u više navrata da im je neophodno produžiti pritvor zbog uticaja na svjedoke.

Glavni svjedok u postupku protiv inspektora biće aktuelni direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić.

Vidić je bio na meti inspektora Policijske uprave Banjaluka Nenada Grujića i Jelene Florijan od 2017. godine, a tokom ovog perioda uhapšeni inspektori su konstantno ponavljali da rade u timu s načelnicima i tužiocem, čije identitete nisu otkrivali.

– Uhapšeni su dolazili na radno mjesto direktora u Srednjoškolski dom, zajedno i odvojeno tokom tog perioda, i konstantno vršili pritisak, govoreći da se sprovode određene provjere i istrage. Očigledno je da nisu žurili sa uzimanjem novca, već su željeli napraviti teren kako se radi o velikoj istrazi, koju oni mogu spriječiti uz odgovarajući novčani iznos – otkrio je ranije naš izvor iz Republičkog javnog tužilaštva.

Strahovali od najgoreg

U kojoj mjeri je dvoje inspektora vršilo pritisak na Vidića, otkrio je i podatak da su Vidićeva porodica, ali i on lično strahovali od onog najgoreg.

– Nakon višemjesečnog i sistematskog pritiska on se za pomoć obratio i jednom od načelnika u Policijskoj upravi Banjaluka. Ni tom načelniku nije bilo jasno zbog čega je direktor škole pod lupom inspektora bio duži vremenski period, ali ni činjenica da je jedan od načelnika intervenisao nije omela ni Grujića ni Florjanovu u njihovoj namjeri – ispričao je ranije izvor iz istrage.

Početkom ove godine uslijedila je konačna realizacija plana od strane dvoje inspektora kada su Vidiću ponudili da za “veći novčani iznos” završe dugogodišnje prijetnje i ucjene.

– Tražili su 20.000 maraka plus još 10.000 maraka. Govorili su kako je to novac za načelnike i tužioca, koji će biti isplaćen kada zvanično obustavi istragu, koja se navodno odnosila na nezakonito zapošljavanje. Nikada nisu otkrivali ko su načelnici, ni ko je tužilac. Moguće je da su na taj način pokrivali sebe, ali to će utvrditi dalja istraga u ovom slučaju – objasnio je pomenuti izvor.

Saučesnici

Izvor Srpskainfo otkriva da je Tužilaštvo ranije planiralo proširiti istragu u predmetu „Sirano“ kako bi se provjerilo da li su Grujić i Florjan imali saučesnike.

Pretpostavljalo se da su možda saradnike imali u policiju i Tužilaštvu, ali do sada niko nije uhapšen.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

zabrinuta

31.07.2020 18:22

Citavo drustvo je korumpirano, jad i cemer I nema se tu sta posebno pricati,jesu kriminalci i lopovi,smece od zivotinja u ljudskom olicenju.🙁

ODGOVORITE
Name

stoka inspektorska

31.07.2020 19:26

nisu oni nikad krivi. kao imaju djecu. a mi ostali koji isto imamo djecu smo stoka od koje treba uzeti sve

Name

laura

01.08.2020 17:14

Treba MUP RS ponovo otvoriti istragu koju je ovo dvoje inspektora vodilo u slucaju AURA,Osiguranje, da se vidi kako je to uradjeno.

Name

Beli

31.07.2020 18:28

Nekom zasmetali,skoro svi uzimaju mito u Bl.uci. Uhapsite Vucetica i Karganovica kad ste vlast i posteni.

ODGOVORITE
Name

Ralea

31.07.2020 18:39

Korupcija je svuda oko nas, svi to znamo, kad nas neko pita bojimo se reci, mi smo karakter nula.

ODGOVORITE
Name

agent

31.07.2020 19:37

uglavnom je organizovana državna mafija u svim oblastima i neće se razbiti sve dok režim ne padne i počne haps od vrha, pa će trebati zatvora kao za koronu.

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

31.07.2020 19:45

Oslobodit ce ih opet ce biti propusra u istrazi.Ova Drzava ima temelhe stecene Koropcijom i Kriminalom.

ODGOVORITE
Name

Re kratko i jasno

01.08.2020 21:42

Ako ih oslobode to ce biti potvrda da trebamo da se selimo iz ove drzave. Najmanje po 4 godine zatvora.

Name

Šone

31.07.2020 20:50

Istina je da sigurno niko u ovom slučaju nije čist. Taj direktor ne bi ni davao mito da je pošten a niti bi se inspektori na njega nakačili da mu nisu nešto našli. Pa krenite samo od najnižih policajaca u saobraćaju koju uzimaju mito samo od prekršioca a ne od ispravnih. To znaju svi vozači bilo gdje u RS...

ODGOVORITE
Name

Andric

31.07.2020 23:16

Bravo,nit je cist direktor niti ovo dvoje...

Name

Re realno

01.08.2020 17:09

Taj direktor, da nije bio cist po meni nebi ih ni prijavio, jer koliko sam ja citao u dosadasnjim tekstovima da su mu oni namjestali da ga preplase te da mu uzmu novac na prepad. No ne znam.

Name

re rere

01.08.2020 17:19

Kojeg direktora ili preduzetnika u danasnje vrijeme ne reketiraju ovakvi i slicni njima. Samo sto svi cute.To je javna tajna.

Name

Bravo

01.08.2020 21:37

Svaka cast za ovog direktora imao je petlju pa ih prijavio. Kakav god da je svaka mu cast, kapa do poda. Vi svi dobro znate da je ovakvih vise, manje bi bilo korupcije. Koliko li direktora,direktora raznih djelatnosti muce muke s korumpiranim inspektorima poput ovo dvoje. Neka se javi direktor koji ne placa ovakvima.

Name

Василије

31.07.2020 21:30

Колико је међународна заједница "уложила пара" за сузбијање криминала - како се они хвале. Нису урадили ништа. Њима то одговара. Дио међународне помоћи (више од 50%) се враћа у државе донаторке и то у приватне џепове њихових представника. Финска која се хвали да нема корупције, сву своју војну опрему продају уз баснословне провизије (у приватне џепове) одговорним у државама које купују ту скупу опрему.

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.08.2020 07:45

Najvece zlo za nas je sekta koja je na vlasti i koja je i uvela mito i korupciju kao stil zivljenja

ODGOVORITE