Званично: За БиХ и даље рампа за улазак у ЕУ

Савјет ЕУ објавио је ажурирану листу трећих земља чијим грађанима је дозвољено путовање у ЕУ од 1. августа, на којој се поново не налази ниједна земља са Западног Балкана, укључујући БиХ и Србију.

Босна и Херцеговина 30.07.2020 | 20:51
Званично: За БиХ и даље рампа за улазак у ЕУ

У односу на листу од прије двије недјеље уклоњен је и Алжир.

На листи земаља ван ЕУ чијим држављанима је дозвољено путовање су: Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина која је условљна принципом реципроцитета.

У Бриселу наводе да се критеријуми којима се одређује које ће земље бити на листи односе се првенствено на епидемиолошку ситуацију, мјере заштите, укључујући физичко дистанцирање као и социјалне и економске параметре.

Оно што је новост јесте да Европска унија вјероватно неће опет ревидирати списак све до почетка септембра иако је прво планирало да се он обавља сваких 14 дана. Узрок ове одлуке су годишњи одмори у институцијама ЕУ.

Ипак, у Савјету ЕУ наводе да ће се током летње паузе у августу сазвати ванредни састанак уколико дође до дратсичне промјене ситуације у некој од земаља.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ето

30.07.2020 23:30

БиХ политицари јесте ли задовољни сто сте на овај нацин спријецили одлив становниства, направили од нас бијело робље које у властитој дрзави нема посла а ни право одласка а који је циљ?! Васе богацење хуманитарним средствима које извлаците и на којим зарадјујете.наравно близе се и избори. Мислите ли да цете и ту профитирати??? Али границе це кад тад отворити и онда папаа, оде ко год мозе а ви владајте својим дупелисцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

31.07.2020 06:43

ЕУ се оградила од остатка.

ОДГОВОРИТЕ