Zvanično: Za BiH i dalje rampa za ulazak u EU

Savjet EU objavio je ažuriranu listu trećih zemlja čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU od 1. avgusta, na kojoj se ponovo ne nalazi nijedna zemlja sa Zapadnog Balkana, uključujući BiH i Srbiju.

Bosna i Hercegovina 30.07.2020 | 20:51
Zvanično: Za BiH i dalje rampa za ulazak u EU

U odnosu na listu od prije dvije nedjelje uklonjen je i Alžir.

Na listi zemalja van EU čijim državljanima je dozvoljeno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina koja je uslovljna principom reciprociteta.

U Briselu navode da se kriterijumi kojima se određuje koje će zemlje biti na listi odnose se prvenstveno na epidemiološku situaciju, mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje kao i socijalne i ekonomske parametre.

Ono što je novost jeste da Evropska unija vjerovatno neće opet revidirati spisak sve do početka septembra iako je prvo planiralo da se on obavlja svakih 14 dana. Uzrok ove odluke su godišnji odmori u institucijama EU.

Ipak, u Savjetu EU navode da će se tokom letnje pauze u avgustu sazvati vanredni sastanak ukoliko dođe do dratsične promjene situacije u nekoj od zemalja.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eto

31.07.2020 01:30

BiH politicari jeste li zadovoljni sto ste na ovaj nacin sprijecili odliv stanovnistva, napravili od nas bijelo roblje koje u vlastitoj drzavi nema posla a ni pravo odlaska a koji je cilj?! Vase bogacenje humanitarnim sredstvima koje izvlacite i na kojim zaradjujete.naravno blize se i izbori. Mislite li da cete i tu profitirati??? Ali granice ce kad tad otvoriti i onda papaa, ode ko god moze a vi vladajte svojim dupeliscima.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

31.07.2020 08:43

EU se ogradila od ostatka.

ODGOVORITE