Мањак стручњака, вишак администрације у јавном сектору

Сви нивои власти у БиХ годинама имају озбиљан мањак стручних кадрова у јавним службама, а недостају информатичари, судије, тужиоци, безбједњаци, здравствени радници и бројне друге области.

Босна и Херцеговина 27.07.2020 | 07:22
Мањак стручњака, вишак администрације у јавном сектору

С друге, пак, стране, у готово свим јавним службама превелик је број опште администрације, односно људи без стручних квалификација у потребним областима. 

У прегледу докумената и извјештаја који се баве БиХ налази се више стотина упозорења или налаза у којима се истиче да су бројне агенције и стручне службе недовољно попуњене кадровима за које су потребне квалификације којих нема довољно на тржишту рада.

О овом упозоравају и извјештаји ЕУ, Организације за европску безбједност и сарадњу, Стејт департмента, Свјетске банке, Међународног монетарног фонда и бројних других организација. 

Само у Аналитичком извјештају ЕУ за БиХ недостатак кадрова или недовољна попуњеност инстититуција спомиње се више од 50 пута.

Примјера ради, недостатак стручних кадрова ЕУ стручњаци су уочили у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, Државној агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА), Агенцији за статистику, Канцеларији омбудсмана, Служби за послове са странцима и у бројним другим агенцијама и институцијама.

"Служба за послове с странцима је надлежна за менаџмент миграција у зони границе, а на основу званичних података значајан је мањак особља за 22 одсто и неадекватно је опремљена. Сектор за имиграције такође има мањак запослених", кажу они. 

Мањак особља у кључним областима, попут прања новца, како кажу у извјештају, доводи до значајних изазова у функционисању институција.

"Оспособљеност да се истражују кривична дјела из области економије, финансија и јавних набавки требало би да буде значајно повећана повећањем броја запослених, набавком опреме и већим степеном аутономије", наглашено је. 

У Свјетској банци, на примјер, упозоравају и на проблем мањка здравственог особља. Овај проблем се, како истичу, значајно показао и у кризи корона вируса у БиХ. 

"Колико год је важно сузбити краткорочне посљедице кризе, важно је обратити пажњу на мањак запослених, али и константно смањивање људског капитала", упозорили су у Свјетској банци.

У најновијем извјештају Стејт департмента, на примјер, упозоравају на мањак особља у области безбједности и борбе против тероризма. 

"Нема политичке воље да се повећа број припадника у Антитерористичкој јединици СИПА, упркос нацрту закона који у државном парламенту стоји од 2017. године", кажу у Стејт департменту. 

И у недавно усвојеној Оквирној стратегији за реформу јавне управе БиХ је на много мјеста споменут недостатак стручних кадрова, али је индиректно назначено и да постоји вишак кадрова у многим областима које не захтијевају посебне квалификације. 

Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ, за "Независне" каже да су у тој институцији запослена 2.443 службеника, а да је предвиђено 2.879.  "Имамо значајно мање запослених у односу на број систематизованих радних мјеста, али радимо све што је у нашој могућности да се сви пословни процеси одвијају потпуно несметано. Мањак запослених је и у Сједишту УИО, али и по регионалним центрима у оперативи", каже Ковачевић.

Истиче да не само УИО, већ све јавне институције имају проблеме да нађу стручњаке из области информационих технологија, а као разлог види мале плате.

"Област индиректних пореза је заиста широка, порез на додану вриједност, акцизе, царине, путарине. Потребно је да се све слободне позиције попуне у УИО и након тога да се ти кадрови добро стручно усаврше", нагласио је он. Посебно је упозорио што је више од 50 посто запослених у тој институцији има између 51 и 60 годину.

"То је изразито негативна старосна структура, а у наредних пет година више од 15 одсто од укупно запослена 2.443 службеника испуниће услове за пензију", рекао је он и упозорио да овакво стање захтијева озбиљно бављење овом проблематиком у циљу благовременог обезбјеђивања стручних кадрова.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ностромо

27.07.2020 05:33

Тај висак су све рудоњини гласаци.они га дрзе на власти.купе рудоњине мрвице узивају,ниста не раде имају регрес,13 плате,зимнице итд.рудоња задузује код ммф ,пола подијели њима пола украде себи а ми борци скапајемо и гледамо како пропада оно сто смо крвљу стварали а бурле нам се смије у фацу и глуми патриоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.07.2020 07:02

Ово је све вец пропало. У сваком смислу.

Name

Рум плоцица

27.07.2020 08:27

Сваки дан гледам и посмарам нераднике,продаваце магле када бих знали ста раде по иституцијама 50 посто нема ста радити..само су на платној листи..сами ухљеби..везе о послу немају

Name

Qx

27.07.2020 06:00

ТО ЈЕ РАЗЛОГ СТРАНАЦКОГ ЗАПОСЉАВАЊА ОД 1995 ГОДИНЕ ОД КАД ЈЕ ВАЗНО ИМАТИ СТРАНАЦКУ КЊИЗИЦУ А НЕ ЗНАЊЕ.МЛАДИ СУ ПРЕСТАЛИ ДА СЕ УСАВРСАВАЈУ ЗА СТРУЦНА ЗВАЊА.,ЈЕР У ПРАКСИ ТЕСКО СУ МОГЛИ ДОБИТИ ПОСАО АКО НИСУ ПАРТИЈСКИ ПОСЛУСНИЦИ.СА ДИПЛОМАМА ВИСОКЕ СТРУЦНЕ СПРЕМЕ БИЛИ СУ ПРИНУДЈЕНИ ДА ОДУ У ИНОСТРАНСТВО ТАМО СУ НАСЛИ ПОСАО БЕЗ ПРОБЛЕМА.САД СТИЗЕ НЕЗНАЊЕ НА НАПЛАТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

27.07.2020 07:12

Све је то преписано из Србије, она је пуна таквих ,,стручњака,,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХОБОТНИЦЕ

27.07.2020 07:24

НОРМАЛНО.ВЛАСТ ПОСТСВЉАЛА СТРАНАЦКЕ ПОСЛУСНЕ И НЕРТРУЦНЕ ВОЛОВЕ. ИЗВИЊАВАМ СЕ...ЛОПОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бубулеја

27.07.2020 08:33

ја са заврсеним занатом главни у електропривреди рс, управљам, а ви са дрзавним факултетима цекајте да вас лука позове..............

Name

Ре

27.07.2020 20:55

То бубулеја, и ја за мале паре купијо онај факултет, а бабо ми у партији први до првог, па ми насао посао директора, а не знам ни ста треба да радим. Одем до посла сваки други дан око један, прије кафе у граду, устинем ону сељанцуру сто ми је секретарица, потписем сто газда казе и добијем 5.400КМ за то. Добро ми је, а ови сто су уцили за диплому, нека иду у њемацку или да раде за 600КМ и суте, док им нисам послао лукацеве псе да их изуједају.

Name

Ее

27.07.2020 10:07

То је гласацкааа масинеријаааа!! Због гласацке масинерије многи радници су остајали без посла!и тако сад је остала само гласацка масинеријаа у јавним предузецима институцијама све на дрзавним јаслама партијско тајкунска хоботница харааа!!!

ОДГОВОРИТЕ