Заражени преносе корону и прије појаве симтома

Иако су људи најзаразнији када имају симптоме, постоје назнаке да неки људи могу пренијети вирус иако немају симптоме или чак пре него што се симптоми појаве што није неуобичајено и код других вирусних инфекција, пише Блиц.

Здравље 25.07.2020 | 08:44
Заражени преносе корону и прије појаве симтома

Када се инфицирате короном, просјечан период инкубације је 5 до 6 дана, са максималним периодом до 14 дана, али се показало да болест може трајати знатно дуже, односно да неко буде заразан чак четири недјеље.

Иако су људи најзаразнији када имају симптоме (налик на симптоме сезонског грипа – повишена температура, кијање, кашљање), постоје назнаке да неки људи могу пренијети вирус иако немају симптоме или чак пре него што се симптоми појаве што није неуобичајено и код других вирусних инфекција, пише Блиц.

Међутим, оно што забрињава неке који су већ прележали корону је, то што су дуго позитивни, чак по мјесец дана и дуже.

Одговор су из свог искуства дали наши лекари, који објашњавају да разлог за позитиван тест овако дуго може бити велика присутност вируса у тијелу, или су у питању остаци вируса који дају позитиван тест.

Проф. др Горан Станојевић, љекар са искуством у лијечењу вирусом корона и један од коориднатора Ковид болница у Нишу, објашњава за Блиц да вирус траје најчешће двије недјеље, али да је у својој пракси сретао случајеве када су пацијенти били заражени дуже од тог периода, и то са лакшом или асимптомастком клиничком сликом.

– Различити су разлози, али најчешће је то посљедица одговора самог организма, да је он у такозваном суживоту са вирусом. Пацијент прође са одређеном симптоматологијиом, буде све у реду, то се санира након 14 дана, али и послије тог периода тест је и даље позитиван. Дакле, човјек се осјећа излијеченим, али он је и даље потенцијални клицоноша – објашњава др Станојевић.

И када прође 14 дана вирус се и даље може налазити у грлу и ждријелу одакле се и узима брис, те је понекад потребно вријеме да се он изгуби у потпуности.

Иако нема правила, неки показатељи сугеришу нам да је код оних особа које су имале лакшу клиничку позитивност трајала дуже.

– Када пацијент има лакшу клиничку слику, или чак нема симптоме, он пије поливитаминску терапију и потребно је да остане изолован све док не добије негативан тест. Код мене у Хали Чаир у Нишу, гдје смо имали пацијенте са лакшом клиничком сликом или чак људе без икаквих симптома, приметили смо да су некада тек из петог пута добијали негативан тест. То је својевремено уносило нервозу код људи јер се они осјећају добро, али опет имају вирус у себи. Зато је јако важно сачекати да он у потпуности нестане. Читајући резултете студија из других земаља, не дешава се ово само код нас, има примјера из других земаља гдје су пацијенти дуже позитивни – каже др Станојевић.

Управо због дужине позитивности, некима се чини да болест сада дуже траје, али и због тежих клиничких слика код појединих пацијената.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић објаснио је за Блиц да је разлог тај што постоји више извора инфекције, односно да има више вирусоноша, па је и количина унетог вируса већа.

– Кад имате више извора инфекције, много више вирусоноша, постоји већа могућност узимања веће количине вируса. Није свеједно да ли сте узели мању или већу количину вируса, значи да ће увек када је много вируса присутно у организму, изазвати не само обољење респираторног тракта, него и системско обољење – објашњава професор Тиодоровић.

Ова болест се, каже, од респираторне претвара у системску болест а то се углавном односи на оне људе који већ имају неку болест, а затим пред собом имате болесника са много тежом сликом, а самим тим и лијечење траје дуже. 

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скептик

25.07.2020 07:01

ОНИ нас полако стежу, синдром куване жабе! Сад је најновија тврдња СТРУКЕ: Заражени короном иако су излијечени могу и по мјесец дана бити клицоноше и ширити вирус (?!) Значи, ускоро је за оцејивати да ће они који буду проглашени позитивни на корону, бити изоловани и по мјесец два дана! Шта је следеће???? Овом лудилу нема краја, народи по читавом свијету хитно се морају супроставити овом сулудом безумљу.

ОДГОВОРИТЕ