КЦУС вратио у Зеницу вишак брисева, ограничено тестирање

Кризни штаб Зеничко-добојског кантона данас је одржао конференцију за медије на којој је јавност информисао да је Клинички центар у Сарајеву ограничио тестирање брисева на вирус корона на максимално 50 брисева у 24 сата.

Босна и Херцеговина 24.07.2020 | 21:45
КЦУС вратио у Зеницу вишак брисева, ограничено тестирање

Министар здравства Зеничко-добојског кантона Аднан Јупић је казао да тестова на вирус корона у ЗДК има још за неко одређено вријеме, али да брисеве шаљу и у Сарајево како би могли обавити већи број тестирања јер лабораторије у Тешњу и Зеници не посједују екстракторе који могу тестирати већи број брисева у току 24 сата. Нагласио је и да је УКЦ Сарајево вратио одређен број брисева у Зеницу.

"Отежавајућа је околност, а то хоћу да припишем епидемиолошкој ситуацији, је и та да су неки узорци из ЗДК враћени са УКЦ Сарајево. Раније смо имали полузваничне најаве да би се то могло десити, односно, да ће ограничити тестирање из ЗДК на 50 брисева, а разлог је примарно везан за тренутну епидемиолошку ситуацију у кантонима гдје је стање сложеније него код нас", казао је Јупић, пренио је Клиx.ба.

Додао је да су тражили објашњење од Федералног кризног штаба, али и с УКЦ Сарајево за ове поступке с обзиром да је ангажман УКЦ Сарајево у тестирању брисева из ЗДК на вирус корона од великог значаја.

"Лабораторије у Зеници и Тешњу не могу покрити све брисеве и већ неко вријеме разматрамо набавку екстрактора којим би се повећао капацитет тестирања. Ако ријешимо један од два екстрактора, мислим да бисмо могли одговорити потребама ЗДК за тестирањем", додао је Јупић.

У Кантоналној болници у Зеници синоћ је преминуо још један пацијент који је био позитиван на вирус корона, а ради се о 62-годишњем мушкарцу из Вареша који је боловао од хроничних болести.

Директор Кантоналне болнице Зеница је казао да сада имају 55 хоспитализованих пацијената те да је стање пуно горе него раније.

"У овом тренутку имамо 55 хоспитализираних пацијената и погоршање јер је доста њих у веома тешком стању. Јучер смо имали пет особа на респиратору, а данас четири, једна особа је преминула. Погоршана је ситуација и сви захтијевају већи ангажман љекара, већи број лијекова и све то додатно кошта. Такођер, велики је терет и на љекарском особљу. Лијекова имамо довољно, опреме имамо довољно, али немамо довољно кадра који би радио с том опремом", казао је Скоморац.

Додао је да су у априлу и мају имали већи број хоспитализованих особа, али су имали доста лакшу клиничку слику.

"Оптерећеност је од почетка била велика. Ми радимо са шест инфектолога и имамо 15 анестезиолога који и поред редовног програма и интензивне његе опслужују и интензивну његу с корона вирус пацијентима. Мораћемо се вратити на укидање хладног оперативног програма. Имамо расписан конкурс за пријем љекара, али немамо људи на тржишту", додаје Скоморац.

На крају је истакао да ће упркос свим проблемима настојати дати свој максимум у пружању здравствене његе како пацијентима позитивним на вирус корона, тако и пацијентима који се налазе на редовном лијечењу у овој установи.

Директор Института за здравље и сигурност хране Зеница Сенад Хусеинагић је још једном нагласио да грађани морају бити опрезни и придржавати се мјера које су издале здравствене институције.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар