ФБиХ: Дозвољено окупљање 50 људи у затвореном

Кризни штаб Федералног министарства здравства сагледао је комплетну епидемиолошку ситуацију Цовид-19 у Федерацији Босне и Херцеговине и донио нове Наредбе и Препоруке које ће се примјењивати од суботе, 25. јула, те их доставио кризним штабовима кантоналних министарстава здравства на даљње поступање, саоштено је данас из Штаба.

Босна и Херцеговина 24.07.2020 | 18:52
ФБиХ: Дозвољено окупљање 50 људи у затвореном

Између осталог, Наредбом је обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору уз поштивање дистанце од минимално један метар, као и у отвореном простору, уколико на отвореном простору није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра између особа. Дозвољено је окупљање не више од 50 људи у затвореном простору и не више од 100 на отвореном простору, преноси Аваз.

Сва окупљања унутар наведених ограничења морају се одвијати у простору који омогућава обавезну физичку дистанцу од најмање два метра између особа, осим чланова истог кућанства.

Дозвољено је пружање услуга у угоститељским објектима у отвореном и затвореном простору (само сједећа мјеста), уз обавезно придржавање препорука, а кризним штабовима кантоналних министарстава здравства наложено је да осигурају рад угоститељских објеката на подручју кантона не дуже од 23 сата.

Управама за инспекцијске послове наложено је да континуирано контролишу провођење Наредбе, док се од управа полиције и тужитељстава тражи хитно поступање по поднијетим казненим пријавама из тачке 5. ове Наредбе, складно њиховим овлаштењима.

Рад пословних субјеката дозвољен је уз примјену опћих и специфичних препорука ради сигурности особља и клијената у контексту Цовид-19 болести. Кантоналним штабовима дозвољава се увођење рестриктивнијих и другачијих мјера спрам процјене епидемиолошке ситуације у кантону или општини уз редовно обавјештавање Федералног кризног штаба.

Становништву на подручју Федерације БиХ препоручује се да због епидемиолошке ситуације са корона вирусом, која се погоршава, избјегавају јавна окупљања и ограниче своја кретања. У случају појаве неких од симптома респираторне инфекције (повишена температура, кашаљ, губитак мириса или окуса), препоручује се особама са симптомима, као и члановима њиховог кућанства да остану кући, те се телефонски јаве надлежном љекару како би добили даљње упуте.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Маја

24.07.2020 17:39

Каква глупост,чуј 50.Или пустити све или забранити окупљања.Ста це полиција доци на свадбу и бројати сватове,глупост невиђена..

ОДГОВОРИТЕ