Шта чека ђаке у Српској од нове школске године?

Да ли ће школство бити у онлине или у оффлине оквирима, нико још са сигурношћу не зна. Надлежни  прижељкују учионице, али мисле о плану Б.

Република Српска 24.07.2020 | 16:12
Шта чека ђаке у Српској од нове школске године?

Настава у Републици Српској почиње 1. септембра. Да ли ће школарци и њихови родитељи користити оловке и свеске или таблете, лаптопе и рачунаре зависиће само од једне ситуације – епидемиолошке.

Званична и коначна одлука биће донесена средином августа. Комбинована настава један је од најизвјеснијих модела у случају лоше епидемиолошке слике.

''Гдје ће ђаци једно вријеме проводити у својим школским клупама, а друго вријеме ће проводити код куће у контакту са својим учитељима, наставницима и професорима. Приједлог Одбора за образовање у односу на три модела јесте управо у комбинованој настави гдје ћемо проводити наставу у клупама дијелом. Квалитетно образовање не може да буде искључивост'' – каже министар просвјете и културе  РС Наталија Тривић.

Колико год дјеловало да је онлине настава лишена суштине, показало се да је покренула неколико важних и суштинских питања – каже струка. Ипак, контакт ученика са учитељима и наставницима је најважнији.

''Ако ситуација буде компликована да и даље наставимо друге облике самосталног рада укључујући и онлине заједно са ТВ. Трагамо, немамо потпуно рјешење, али изнаћемо'' – каже члан Одбора за реформу предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у РС Драго Бранковић.

Активација вајбер учионице или школско звоно?

Ако питате родитеље већина је за школско звоно и клупу. Горан Ћојановић отац је два основца. Нада се да ће примарни модел образовања бити ипак онај класични. Настав преко интернета каже не пружа дјеци све што је потребно, ашкола има.

Мислим да њено трајање од пола сата није довољно да дјеца добију довољно информација да савладају градиво, јер наставници и учитељи могу да дају за то вријеме само инструкције шта да раде, то није довољно посебно за млађу дјецу да савладају градиво '' – каже Горан Ћојановић из Бањалуке.

О комбинованом моделу увелико се размишља и у Србији. То подразумјева да ђаци сваке друге недеље долазе у школу да вјежбају, консултују се и одговарају. У школу би, примера ради, једне недеље ишао први и трећи, а друге други и четврти разред.

Оно што је сигурно јесте да су ђаци пред необичном школском годином и пред навикавањем на ново нормално.

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Роб

24.07.2020 14:29

Која онлајн школа нај већа глупост то се ради да се просвети да плата да гласају за снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

24.07.2020 14:41

То највисе одговара просвјетним радницима,амбулантама породицне медицине ,радницима позориста,дворанама итд ти радници нераде од марта виска није ни један плата редовна али зато у ДИ ВРБАС НОВА творница намјестаја од госп Цубица радници раде и недјељом а субота је сасвим редован радни дан.Тим истима одговара дозивотна корана.Докле це такви радници на будзету добијати редовну плату а ниста не радити питање докле це ММФ давати кредит и докле це се моци задузивати Трезорским Записима.

Name

Супруг од просвјетног радника

24.07.2020 15:32

Сви ви који не знате шта и колико су радили просвјетни радници за вријеме наставе на даљину, питајте нас који живимо са истим. Комплетна породица, стан, кућа, 24х дневно, наша дјеца, интернет ресурси, рачунари, таблети, телефони (а купљени су из кућног буџета) су била подрђена школи, и Вашој дјеци. Вјерујте, просвјетни радници и њихови укућани ће славити да се школа врати у учионице. Ја сам радио сво вријеме, а кад дођем кући и треба да се одморим, не могу јер је школа у мојој кући. Зато не једите гов..., и размишљајте да се трудите на свом послу максимално и не гурајте своје смрдљиве носеве тами гдје вам није мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2020 17:41

Толико огорцености смо цули према просвјетарима. Видјели смо и колико су писмени критицари истих. Хоце плату и у том слуцају висе није вазно" сто це дјеца остати неписмена". Није ни то довољно па тразе, кад се дјеца врате у уционице, да им се смањи градиво. Вецина родитеља критицара уопсте није ни имала увид у оно сто се радило. Среца па наставници посједују све задаце које су уценици радили. Доказ свацијег труда. Ко је био добар у уционици, био је и на он лине настави. Наставници прозељкују рад у уционици јер је лакси од овога. Плате су итекако заслузене. А они који раде у сколи а нису предаваци , добро су зарадили и одморили.

Name

Ре

24.07.2020 18:11

У праву сте.Ја сам баба са дуплим радним временом у стану церке просвјетног радника.Њених двоје уценика,па њени уценици....а ви родитељи би им плату укинули.Дупло им треба дати.Срамота.

Name

Уцитељица

24.07.2020 19:25

Е свака цаст,свака ти је на мјесту.

Name

мартина

20.08.2020 08:28

Свака Вам цаст. Тако је и мени било. Родитељи саљу домаце задатке у било које доба дана и ноци, дал је викенд ил празник то њих није брига они имају посла а просветни радници немају, као да немају породицу, децу...

Name

Ре роб

24.07.2020 16:04

Појасни нам то мало.Просвјетни радник сам,ал ето не разумијем те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реална

24.07.2020 20:14

Многи од запослених раде у неповољнијим околностима од просвјетних радника, осмоцасовно радно вријеме и за мању плату, па их код куце цекају њихова дјеца са незаврсеним задацама јер им је много тог остало нејасно од ТВ сколе...Драги просвјетари , мислим да вам није бас толико лосе колико кукате...Сретан поцетак нове сколске године свима нама!

Name

Ре Реална

25.07.2020 12:08

Каква морас бити персона па за себе реци да си реалан!? Господјо, среца је па ви не одредјујете коефицијен плате просвјетних радника. Дигли сте револуцију јер не знате помоци уценицима низих разреда задацу, а сматрате да сте компетентни да се мијесате у систем образовања. У мору захтјева, не видјех ниједан да неку родитељ зели одрзати цас умјесто наставника. Радо цу вам препуститу цијелу своју плату, уколико то урадите.

Name

Модричанин

24.07.2020 16:43

Питајте Додика биће како он каже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

25.07.2020 15:04

.Као сто ни један просвјетни радник не би знао да ради мој посао , тако ни ја не умијем да радим њихов, Сви ми помаземо својој дјеци и кад скола теце редовно.Јасно је Вама ста сам јзељела реци....маните се малициозности...

Name

ПРОТЕСТ

24.07.2020 17:12

Протест наставника, уценика и њихових родитеља је једино рјесење. Ако треба потписацу да нас заразе короном и до септембра имамо имунитет. Пази, заразе короном не ВАКЦИНИСУ, заразе на добровољној бази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.07.2020 19:50

не коментариши оно што не знаш…...просвјетни радници моле Бога да се врате у учионицу,јер је онлине настава пакао за свију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско њима

25.07.2020 07:54

Теско је бити дјак у овим поганим временима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Учитељ

26.07.2020 12:54

Питате ли се ви_који тако нешто предлажете, да ли дјеца или само једно дијете, у току редовне наставе може да зарази учитеља наставника, пеофесора? Може! Знам, пошаљете замјену, па и се и она разболи, па се разболи замјена замјене и ланац пуца. Ко да предаје дјеци? Стање сљедеће, учитељи болесни, траје он лајн настава, ко то да прати, даје инструкције? Нека родитељи , пошто су оптерећени он лајн наставом,јер они раде, а не дјеца, лијепо својој дјеци дају све петице, јер је оцјена , да се не лажемо, једино важна.Уз дужно поштовање, малог броја родитеља, изузетака, којима је важно знање. Размислите!