Šta čeka đake u Srpskoj od nove školske godine?

Da li će školstvo biti u online ili u offline okvirima, niko još sa sigurnošću ne zna. Nadležni  priželjkuju učionice, ali misle o planu B.

Republika Srpska 24.07.2020 | 16:12
Šta čeka đake u Srpskoj od nove školske godine?

Nastava u Republici Srpskoj počinje 1. septembra. Da li će školarci i njihovi roditelji koristiti olovke i sveske ili tablete, laptope i računare zavisiće samo od jedne situacije – epidemiološke.

Zvanična i konačna odluka biće donesena sredinom avgusta. Kombinovana nastava jedan je od najizvjesnijih modela u slučaju loše epidemiološke slike.

''Gdje će đaci jedno vrijeme provoditi u svojim školskim klupama, a drugo vrijeme će provoditi kod kuće u kontaktu sa svojim učiteljima, nastavnicima i profesorima. Prijedlog Odbora za obrazovanje u odnosu na tri modela jeste upravo u kombinovanoj nastavi gdje ćemo provoditi nastavu u klupama dijelom. Kvalitetno obrazovanje ne može da bude isključivost'' – kaže ministar prosvjete i kulture  RS Natalija Trivić.

Koliko god djelovalo da je online nastava lišena suštine, pokazalo se da je pokrenula nekoliko važnih i suštinskih pitanja – kaže struka. Ipak, kontakt učenika sa učiteljima i nastavnicima je najvažniji.

''Ako situacija bude komplikovana da i dalje nastavimo druge oblike samostalnog rada uključujući i online zajedno sa TV. Tragamo, nemamo potpuno rješenje, ali iznaćemo'' – kaže član Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u RS Drago Branković.

Aktivacija vajber učionice ili školsko zvono?

Ako pitate roditelje većina je za školsko zvono i klupu. Goran Ćojanović otac je dva osnovca. Nada se da će primarni model obrazovanja biti ipak onaj klasični. Nastav preko interneta kaže ne pruža djeci sve što je potrebno, aškola ima.

Mislim da njeno trajanje od pola sata nije dovoljno da djeca dobiju dovoljno informacija da savladaju gradivo, jer nastavnici i učitelji mogu da daju za to vrijeme samo instrukcije šta da rade, to nije dovoljno posebno za mlađu djecu da savladaju gradivo '' – kaže Goran Ćojanović iz Banjaluke.

O kombinovanom modelu uveliko se razmišlja i u Srbiji. To podrazumjeva da đaci svake druge nedelje dolaze u školu da vježbaju, konsultuju se i odgovaraju. U školu bi, primera radi, jedne nedelje išao prvi i treći, a druge drugi i četvrti razred.

Ono što je sigurno jeste da su đaci pred neobičnom školskom godinom i pred navikavanjem na novo normalno.

BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Rob

24.07.2020 14:29

Koja onlajn škola naj veća glupost to se radi da se prosveti da plata da glasaju za snsd

ODGOVORITE
Name

Miso

24.07.2020 14:41

To najvise odgovara prosvjetnim radnicima,ambulantama porodicne medicine ,radnicima pozorista,dvoranama itd ti radnici nerade od marta viska nije ni jedan plata redovna ali zato u DI VRBAS NOVA tvornica namjestaja od gosp Cubica radnici rade i nedjeljom a subota je sasvim redovan radni dan.Tim istima odgovara dozivotna korana.Dokle ce takvi radnici na budzetu dobijati redovnu platu a nista ne raditi pitanje dokle ce MMF davati kredit i dokle ce se moci zaduzivati Trezorskim Zapisima.

Name

Suprug od prosvjetnog radnika

24.07.2020 15:32

Svi vi koji ne znate šta i koliko su radili prosvjetni radnici za vrijeme nastave na daljinu, pitajte nas koji živimo sa istim. Kompletna porodica, stan, kuća, 24h dnevno, naša djeca, internet resursi, računari, tableti, telefoni (a kupljeni su iz kućnog budžeta) su bila podrđena školi, i Vašoj djeci. Vjerujte, prosvjetni radnici i njihovi ukućani će slaviti da se škola vrati u učionice. Ja sam radio svo vrijeme, a kad dođem kući i treba da se odmorim, ne mogu jer je škola u mojoj kući. Zato ne jedite gov..., i razmišljajte da se trudite na svom poslu maksimalno i ne gurajte svoje smrdljive noseve tami gdje vam nije mjesto.

ODGOVORITE
Name

Re

24.07.2020 17:41

Toliko ogorcenosti smo culi prema prosvjetarima. Vidjeli smo i koliko su pismeni kriticari istih. Hoce platu i u tom slucaju vise nije vazno" sto ce djeca ostati nepismena". Nije ni to dovoljno pa traze, kad se djeca vrate u ucionice, da im se smanji gradivo. Vecina roditelja kriticara uopste nije ni imala uvid u ono sto se radilo. Sreca pa nastavnici posjeduju sve zadace koje su ucenici radili. Dokaz svacijeg truda. Ko je bio dobar u ucionici, bio je i na on line nastavi. Nastavnici prozeljkuju rad u ucionici jer je laksi od ovoga. Plate su itekako zasluzene. A oni koji rade u skoli a nisu predavaci , dobro su zaradili i odmorili.

Name

Re

24.07.2020 18:11

U pravu ste.Ja sam baba sa duplim radnim vremenom u stanu cerke prosvjetnog radnika.Njenih dvoje ucenika,pa njeni ucenici....a vi roditelji bi im platu ukinuli.Duplo im treba dati.Sramota.

Name

Uciteljica

24.07.2020 19:25

E svaka cast,svaka ti je na mjestu.

Name

martina

20.08.2020 08:28

Svaka Vam cast. Tako je i meni bilo. Roditelji salju domace zadatke u bilo koje doba dana i noci, dal je vikend il praznik to njih nije briga oni imaju posla a prosvetni radnici nemaju, kao da nemaju porodicu, decu...

Name

Re rob

24.07.2020 16:04

Pojasni nam to malo.Prosvjetni radnik sam,al eto ne razumijem te.

ODGOVORITE
Name

Realna

24.07.2020 20:14

Mnogi od zaposlenih rade u nepovoljnijim okolnostima od prosvjetnih radnika, osmocasovno radno vrijeme i za manju platu, pa ih kod kuce cekaju njihova djeca sa nezavrsenim zadacama jer im je mnogo tog ostalo nejasno od TV skole...Dragi prosvjetari , mislim da vam nije bas toliko lose koliko kukate...Sretan pocetak nove skolske godine svima nama!

Name

Re Realna

25.07.2020 12:08

Kakva moras biti persona pa za sebe reci da si realan!? Gospodjo, sreca je pa vi ne odredjujete koeficijen plate prosvjetnih radnika. Digli ste revoluciju jer ne znate pomoci ucenicima nizih razreda zadacu, a smatrate da ste kompetentni da se mijesate u sistem obrazovanja. U moru zahtjeva, ne vidjeh nijedan da neku roditelj zeli odrzati cas umjesto nastavnika. Rado cu vam prepustitu cijelu svoju platu, ukoliko to uradite.

Name

Modričanin

24.07.2020 16:43

Pitajte Dodika biće kako on kaže

ODGOVORITE
Name

Re re

25.07.2020 15:04

.Kao sto ni jedan prosvjetni radnik ne bi znao da radi moj posao , tako ni ja ne umijem da radim njihov, Svi mi pomazemo svojoj djeci i kad skola tece redovno.Jasno je Vama sta sam jzeljela reci....manite se malicioznosti...

Name

PROTEST

24.07.2020 17:12

Protest nastavnika, ucenika i njihovih roditelja je jedino rjesenje. Ako treba potpisacu da nas zaraze koronom i do septembra imamo imunitet. Pazi, zaraze koronom ne VAKCINISU, zaraze na dobrovoljnoj bazi.

ODGOVORITE
Name

re

24.07.2020 19:50

ne komentariši ono što ne znaš…...prosvjetni radnici mole Boga da se vrate u učionicu,jer je online nastava pakao za sviju

ODGOVORITE
Name

Tesko njima

25.07.2020 07:54

Tesko je biti djak u ovim poganim vremenima.

ODGOVORITE
Name

Učitelj

26.07.2020 12:54

Pitate li se vi_koji tako nešto predlažete, da li djeca ili samo jedno dijete, u toku redovne nastave može da zarazi učitelja nastavnika, peofesora? Može! Znam, pošaljete zamjenu, pa i se i ona razboli, pa se razboli zamjena zamjene i lanac puca. Ko da predaje djeci? Stanje sljedeće, učitelji bolesni, traje on lajn nastava, ko to da prati, daje instrukcije? Neka roditelji , pošto su opterećeni on lajn nastavom,jer oni rade, a ne djeca, lijepo svojoj djeci daju sve petice, jer je ocjena , da se ne lažemo, jedino važna.Uz dužno poštovanje, malog broja roditelja, izuzetaka, kojima je važno znanje. Razmislite!