Британија обуставља објављивање црног биланса вируса

 Надлежни у Великој Британији саопштили су данас да привремено обустављају свакодневно објављивање најновијих података о смртном билансу пандемије корона вируса у тој земљи, због сумњи да је та статистика претјерана.

Свијет 18.07.2020 | 16:09
Британија обуставља објављивање црног биланса вируса

Наиме, британска влада наложила је ревизију методологије израчунавања броја умрлих пошто су стручњаци упозорили на то да је, због начина на који је евиденција о умрлима до сада вођена у Енглеској, слика тог статистичког параметра можда искривљена у поређењу с другим дијеловима Уједињеног Краљевства.

Привремену обуставу објављивања података о броју умрлих влада је образложила саопштењем у којем се истиче да се у преминуле од ЦОВИД-19 по тренутној методологији убрајају сва лица која умру послије добијања позитивног налаза на тестирању на корона вирус, а да се при томе не узима у обзир временски период који протекне од тестирања до тренутка смрти.

У саопштењу се наводи да ће свакодневно објављивање података о смртном билансу пандемије бити настављено када овај проблем буде ријешен.

Ревизију начина вођења евиденције у петак је наредио британски министар здравља Мат Хенкок, послије тврдњи групе стручњака да, по садашњој методологији, чак и ЦОВИД-позитивни који се успјешно излијече "а послије три мјесеца умру од срчаног удара или их прегази аутобус" безразложно бивају сврстани у преминуле од ЦОВИД-19.

Према актуелним званичним подацима, ЦОВИД-19 је у Великој Британији однио више од 45.000 живота, што је више него у било којој другој земљи Европе, подсјећа Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

18.07.2020 14:21

Ово је земља демо-кратије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

18.07.2020 14:33

Па лаж наравно, а они сад као нису знали. Ех Енглези, ко их не зна јако би их скупо платио....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

18.07.2020 20:42

Напокон неко нормалан.Наравно,овим насима не пада на памет да то препису од енглеза...

ОДГОВОРИТЕ