Britanija obustavlja objavljivanje crnog bilansa virusa

 Nadležni u Velikoj Britaniji saopštili su danas da privremeno obustavljaju svakodnevno objavljivanje najnovijih podataka o smrtnom bilansu pandemije korona virusa u toj zemlji, zbog sumnji da je ta statistika pretjerana.

Svijet 18.07.2020 | 16:09
Britanija obustavlja objavljivanje crnog bilansa virusa

Naime, britanska vlada naložila je reviziju metodologije izračunavanja broja umrlih pošto su stručnjaci upozorili na to da je, zbog načina na koji je evidencija o umrlima do sada vođena u Engleskoj, slika tog statističkog parametra možda iskrivljena u poređenju s drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Privremenu obustavu objavljivanja podataka o broju umrlih vlada je obrazložila saopštenjem u kojem se ističe da se u preminule od COVID-19 po trenutnoj metodologiji ubrajaju sva lica koja umru poslije dobijanja pozitivnog nalaza na testiranju na korona virus, a da se pri tome ne uzima u obzir vremenski period koji protekne od testiranja do trenutka smrti.

U saopštenju se navodi da će svakodnevno objavljivanje podataka o smrtnom bilansu pandemije biti nastavljeno kada ovaj problem bude riješen.

Reviziju načina vođenja evidencije u petak je naredio britanski ministar zdravlja Mat Henkok, poslije tvrdnji grupe stručnjaka da, po sadašnjoj metodologiji, čak i COVID-pozitivni koji se uspješno izliječe "a poslije tri mjeseca umru od srčanog udara ili ih pregazi autobus" bezrazložno bivaju svrstani u preminule od COVID-19.

Prema aktuelnim zvaničnim podacima, COVID-19 je u Velikoj Britaniji odnio više od 45.000 života, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji Evrope, podsjeća Rojters.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

18.07.2020 14:21

Ово је земља демо-кратије.

ODGOVORITE
Name

Mirko

18.07.2020 14:33

Pa laž naravno, a oni sad kao nisu znali. Eh Englezi, ko ih ne zna jako bi ih skupo platio....

ODGOVORITE
Name

Andric

18.07.2020 20:42

Napokon neko normalan.Naravno,ovim nasima ne pada na pamet da to prepisu od engleza...

ODGOVORITE