Представнички дом данас о Приједлогу буџета БиХ

Данас ће бити одржана хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој ће, према сазнањима портала Клиx.ба, бити усвојен Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину.

Босна и Херцеговина 15.07.2020 | 07:50
Представнички дом данас о Приједлогу буџета БиХ
На прошлоседмичној сједници државни буџет су оборили посланици из СНСД-а и ХДЗ-а, незадовољни ранијим неименовањем неколико њихових кадрова на челне функције државних агенција и институција.

Ту "грешку" Савјет министара БиХ је исправило јуче, када су именовани нови директори СИПА-е, РАК-а, Службеног листа и Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова. Тиме је покренут процес именовања особа које су кандидовале странке, а за које је раније завршен процес провјера.

Иначе, прошле седмице због недостатка потребне већине за гласање, тачке су упућене Колегију на усаглашавање. Приједлог буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину износи око 1,8 милијарди КМ, од чега се 996 милиона КМ односи на финансирање институција БиХ, а остатак на финансирање дуга БиХ.

Хитно усвајање буџета нарочито је важно због овогодишњих локалних избора с обзиром да је потребно осигурати 4,2 милиона КМ из државног буџета за организацију избора чије одржавање је дошло под знак питања због политичких препуцавања и уцјена што је резултирало помјерањем избора с октобра на новембар, а затим и до одгађања усвајања буџета.

Но, да је све ствар политичког преслагивања између СДА, СНСД-а и ХДЗ-а показало се тако што су проблеми ријешени у само неколико дана.
 
Прошлоседмично неодржавање сједнице Савјета министара БИХ (због министара из ХДЗ-а), те обарање буџета (због посланика СНСД-а и ХДЗ-) због незадовољства јер нису именовани одређени кадрови је очито успјешно превазиђено.

Питање је само шта се све крије иза договора тројице лидера и ко какве уступке прави оном другом.

Након што Представнички дом Парламента БиХ данас усвоји буџет, он ће се наћи и на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и ту би требао бити усвојен најдаље до 27. јула. Уколико опет "не запне" због фотеља у ОСА-и и Управе за индиректно опорезивање БиХ.
 
(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ма хајте засједајте?

15.07.2020 06:11

Сада је СНСД задовољан: на целу СИПЕ пензионер, ха, ха.. Знамо и засто, пријека је то потреба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

15.07.2020 06:16

Хахаах,какав циркус правите,стоко једна.Па у којој то земљи има да нека странка условљава усвајање будзета тим да њихов кадар прво мора добити неке руководеце позиције.И ок,нека условљава,али само их прекризите,и гласајте ви који сте ту присутни,и крај.Па да се бране интереси српског народа,па ок,нецемо гласати,али цуј,ако не запослис тог и тог на ту и ту функцију,ја нецу гласати за будзет.Бурле,мозе ли тако и код нас у скупстини,ако не поставис кадрове из ПДП-а на руководеца мјеста у пет јаких институција,ми нецемо гласати за будзет,и не мозе се усвојити без нас.Би ли то дозволио,мајмуне.Даље,па како нисте сацекали новембар 2020.,да усвојите будзез за 2020.Па зар се половином године будзет усваја.Сектаску вам м...,па де огласите се на овалве ствари,багро.

ОДГОВОРИТЕ