Predstavnički dom danas o Prijedlogu budžeta BiH

Danas će biti održana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će, prema saznanjima portala Klix.ba, biti usvojen Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu.

Bosna i Hercegovina 15.07.2020 | 07:50
Predstavnički dom danas o Prijedlogu budžeta BiH
Na prošlosedmičnoj sjednici državni budžet su oborili poslanici iz SNSD-a i HDZ-a, nezadovoljni ranijim neimenovanjem nekoliko njihovih kadrova na čelne funkcije državnih agencija i institucija.

Tu "grešku" Savjet ministara BiH je ispravilo juče, kada su imenovani novi direktori SIPA-e, RAK-a, Službenog lista i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Time je pokrenut proces imenovanja osoba koje su kandidovale stranke, a za koje je ranije završen proces provjera.

Inače, prošle sedmice zbog nedostatka potrebne većine za glasanje, tačke su upućene Kolegiju na usaglašavanje. Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Hitno usvajanje budžeta naročito je važno zbog ovogodišnjih lokalnih izbora s obzirom da je potrebno osigurati 4,2 miliona KM iz državnog budžeta za organizaciju izbora čije održavanje je došlo pod znak pitanja zbog političkih prepucavanja i ucjena što je rezultiralo pomjeranjem izbora s oktobra na novembar, a zatim i do odgađanja usvajanja budžeta.

No, da je sve stvar političkog preslagivanja između SDA, SNSD-a i HDZ-a pokazalo se tako što su problemi riješeni u samo nekoliko dana.
 
Prošlosedmično neodržavanje sjednice Savjeta ministara BIH (zbog ministara iz HDZ-a), te obaranje budžeta (zbog poslanika SNSD-a i HDZ-) zbog nezadovoljstva jer nisu imenovani određeni kadrovi je očito uspješno prevaziđeno.

Pitanje je samo šta se sve krije iza dogovora trojice lidera i ko kakve ustupke pravi onom drugom.

Nakon što Predstavnički dom Parlamenta BiH danas usvoji budžet, on će se naći i na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i tu bi trebao biti usvojen najdalje do 27. jula. Ukoliko opet "ne zapne" zbog fotelja u OSA-i i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
 
(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ma hajte zasjedajte?

15.07.2020 06:11

Sada je SNSD zadovoljan: na celu SIPE penzioner, ha, ha.. Znamo i zasto, prijeka je to potreba!

ODGOVORITE
Name

Andric

15.07.2020 06:16

Hahaah,kakav cirkus pravite,stoko jedna.Pa u kojoj to zemlji ima da neka stranka uslovljava usvajanje budzeta tim da njihov kadar prvo mora dobiti neke rukovodece pozicije.I ok,neka uslovljava,ali samo ih prekrizite,i glasajte vi koji ste tu prisutni,i kraj.Pa da se brane interesi srpskog naroda,pa ok,necemo glasati,ali cuj,ako ne zaposlis tog i tog na tu i tu funkciju,ja necu glasati za budzet.Burle,moze li tako i kod nas u skupstini,ako ne postavis kadrove iz PDP-a na rukovodeca mjesta u pet jakih institucija,mi necemo glasati za budzet,i ne moze se usvojiti bez nas.Bi li to dozvolio,majmune.Dalje,pa kako niste sacekali novembar 2020.,da usvojite budzez za 2020.Pa zar se polovinom godine budzet usvaja.Sektasku vam m...,pa de oglasite se na ovalve stvari,bagro.

ODGOVORITE