Због масовних окупљања хаос нам тек слиједи

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да се може очекивати да ће за неколико дана ова релативно мирна ситуација под контролом у Нишу да се промени.

Србија 13.07.2020 | 10:13
Због масовних окупљања хаос нам тек слиједи

- Очекујемо да ће се видети последице великих скупова људи који су били без маски и дистанце, а то су углавном млади људи. У овом тренутку у КЦ Ниш у ковид делу имамо више од 320 пацијената, од тога је 10 на респираторима. Тај број се у односу на претходне дане дуплирао.

Он је нагласио да од укупног броја, сами грађани Ниша чине око 45 одсто, док су остали пацијенти ревезени из других градова.

- Треба ову ситуацију ставити под знак питања, да ли је у Нишу мирно ако се око њега дешавају ситуације. У Врању имамо врло неповољну ситуацију, с преласком у ванредну. Зравствени систем у Врању се с њом бори доста успешно, али је препун. Имам 182 са упалом плућа, што је страшан број. Зајечар има 40 пацијената у болници и још толико на кућном лечењу. лесковац је под контролом, али има благо повећање. У целини југоисточна Србија, као и цела Србија има ситуацију која се мења из дана у дан.

Он је нагласио да се повећање очекује од половине недеље све до викенда, када се очекује пад броја заражених али само ако се мере буду примењивале.

- Здравствени систем је пренапрегнут и мислим да је на ивици издржљивости. С једне стране имамо пад издржљивости народа, сувише дуго ово траје, али људи више нису спремни да током лета практикују мере заштите што већ даје последице. С друге стране, здравствени систем је препун и сад је питање променити стратегију, да најпре лечимо тешке и средње тешке болеснике, а да се сви остали збрињавају код куће. Свако мора бити свестан да о свом здрављу одговара лично. Не може здравствени систем да издржи, јер неки мисле да болест не постоји. Толико то далеко иде, да морам да кажем да сви ми који се бавимо здравственим системом у веома тешкој ситуацији и питање идзржљивости је при крају.

Када је реч о Нишу, Тиодоровић каже, да нема ништа против да се млади окупљају али да се придржавају мера.

- Ти исти људи нам се јаве после неколико дана са порастом температуре и проблемом дисања, што доводи до упућивања у болнице. Ниш је спреман што се тога тиче и засад имамо довољно постеља да примимо и грађане Ниша, али и других градова. Такође се спрема и болница у Алексинцу - рекао је Тиодоровић.

Он је рекао да се стабилизација на југу Србије може очекивати тек после опадања пика, а то је следеће недеље.

- И то само ако се сви будемо понашали одговорно. Значи, не полазећи од других претпоставки и чувати себе и друге око себе. Тако да опадајући тренд можемо очекивати тек од следеће недеље и стабилизацију стања- рекао је епидемиолог.

(Курир)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Скептик

13.07.2020 08:42

Масовна окупљања по фабрикама и тржним центрима нису штетна?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

13.07.2020 09:41

Дерби утакмица и избору. То нису масовна окупљања.

Name

А

13.07.2020 10:14

Кластер Јова Бар сваки дан се до касно у ноћ оргија у том секташком цаффеу у Бања Луци. .

Name

Ре

13.07.2020 10:45

Тек цете ви да осјетите последице масовних окупљања...нецете се ко манекени сврцкат испред камера по цијели дан

Name

Мики

13.07.2020 08:42

Има ли ста од овог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

13.07.2020 09:20

Па шта радите ви доктори само се сликаре по телевизијама,кад ви уопште радите.

Name

Само

13.07.2020 10:36

Прво си требао споменути такозване изборе , па тек ово друго , дакле када су властодржци остварили своје зацртане циљеве , најбитније је споменути двотрећинску већину у скупштини , а све ради промјене устава , тада је све било уреду , а када се народ побуни , због неправде , а то ужасно смета .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

13.07.2020 12:38

Господо моја све оне сто штрајкају кад дођу у болнице ставити на ходнике на чекање поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

за поједине коментаре

13.07.2020 12:53

Људи немојте само тјерат инат,било ста да се десава поједини су у контру.Не разумијем стварно.

ОДГОВОРИТЕ