Члан ЦИК-а: СНСД и ХДЗ опструишу изборе, постоји и трећа страна

Арнаутовић каже да да СНСД и ХДЗ опструишу буџет и врше притисак на ЦИК, али није желио да каже која је то "трећа страна".

Босна и Херцеговина 10.07.2020 | 08:48
Члан ЦИК-а: СНСД и ХДЗ опструишу изборе, постоји и трећа страна

Суад Арнаутовић, члан Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИК) за Н1 је рекао да није оптимистичан да ће се усвојити буџет БиХ. Он је рекао и то да се свјесно пласирају лажне вијести и информације да је избор чланова ЦИК-а нелегалан. Појаснио је и зашто.

"Моје колеге и колегице су били оптимистични, ја нисам. Знам позадину ове игре, и нисам био оптимистичан да ће се данас усвојити буџет, ни 21. на Дому народа", рекао је.

Рекао је да ће суд утврдити да ли је избор чланова ЦИК-а био легалан или не, али поучен искуством од раније, тачније, ранијим пресудама - сигуран је да ће суд избор прогласити легалним.

"Овдје имамо потпуно погрешно, свјесно пласирање лажне вијести и тезе да је то нелегалан избор. Пракса је таква да суд не може радити другачије од закона. Притисци се врше, то је тачна информација. Тачна је информација да се врше притисци од још неких лидера странака, али само суд може утврдити да ли је нешто законито или незаконито", рекао је.

"Имао сам у виду пет пресуда по истом питању. Не може се десити да суд донесе шесту која ће бити супротна. Ради се о истим пресудама, о именовању и разрјешењу чланова. Суд је тачно утврдио, процедура избора је тако да се распише конкурс, достави листу парламенту 30 дана прије истека мандата. Ако се не достави, онда ће Представнички дом извршити избор без листе кандидата. Сада се то десило, била је намјерна политичка опструкција, да не ради Парламент годину дана, да не ради Комисија. Када је почела да ради, Парламент је изабрао чланове. Потребно је само прочитати овај члан закона", рекао је.

Он је рекао да СНСД и ХДЗ опструишу буџет и врше притисак на ЦИК, али није желио да каже која је то "трећа страна".

Појаснио је да постоји одредба у којој се каже да се средства за изборе морају осигурати 15 дана од дана доношења одлуке о расписивању избора.

"Ако је невладавина права у питању - жели се онда заштитити нечији интерес", казао је.

"Тужилаштво је раније требало да реагује. Овдје се по мом суду ради о кривичном дјелу ускраћивања бирачког права. Нико не може ускратити бирачко право. И неодржавање избора у Мостару је кривично дјело", рекао је.

Он је мишљења да се све политичке расправе треба да воде у политичкој арени, односно парламенту.

Два пропуста око избора у Мостару

"ЦИК је - нит' лук јео, нит' лук мирисао. Са аспекта оспоравања избора чланова ЦИК-а, ми смо ту у пасивној улози. Парламент је тај који је именовао чланове. Све то треба почети и завршити унутар парламента. Ко жели да оспорава ту врсту одлуке, обратио се суду. Чекамо шта ће суд рећи, а пракса је протеклих 16 година, у најмање пет пресуда, била је оваква каква јесте", појаснио је Арнаутовић.

Његово мишљење је да су чланови ЦИК-а изабрани легално.

Уколико се буџет усвоји 21. јула - да ли ће се стићи организовати све на вријеме, односно да ли ће се моћи организовати избори 15. новембра?

"Сви рокови су прекршени. Изборни закон је прекршен, створена је немогућа ситуација. Имате рок да нешто морате за 150 дана, нешто за 130, густи су рокови. Ми надљудским напорима преброђавамо ову ситуацију", рекао је.

Помоћ им прућа ОСЦЕ и Амбасада САД-а у Сарајеву, казао је, додавши да је њихова помоћ - техничка, а не материјална, јер се средства за изборе искључиво осигуравају из буџета.

"Нико ЦИК-у не може директно дати новац за изборе. Може програмским активностима, али то неће бити довољно. Остаје милионска цифра да се да", рекао је.

ЦИК ће дати све од себе да се избори десе, али уколико се буџет не усвоји 21. јула, Арнаутовић је казао да је шанса 99 посто да се избори не десе.

Он тврди да је направљена грешка и око Мостара, односно направљена су два пропуста.

"Први, није ријешено питање бирача из централне зоне. Други, није дато овлаштење ЦИК-у да скрати рокове за Мостар, да сустигне друге општине и градове и да има изборе на исти дан. Да нам је дата та могућност, могли бисмо имати изборе у исти дан", рекао је Арнаутовић.

Жели се ставити контрола над ЦИК-ом кроз инструмент финансијских средстава и сматра да је на сцени покушај урушавања независности ЦИК-а. Рекао је да је актуелни сазив ЦИК-а - политички независтан, а прошли - проблематично.

(БН/Н1 Фото: БХТ)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Уаааа

10.07.2020 07:27

Све це упријети и упиру да и даље јашу народ, исисавају паре и праве од БиХ најсиромашнију земљу на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско

10.07.2020 08:38

Кад казес косу две странке сто неказес и трецу кадсте такопостени сви гледате да једни другима иза ледј направитезамку

Name

ЗАШТО ИЗБОРИ

10.07.2020 09:04

Дајте докторе ви нама фино анализу а шта се то уопште бира у овој земљи. Нормалном човјеку се чини ништа. Само беспотребно разбацивање пара у систему који су западњаци и конструисали по принципу ајде да их забављамо. Конфесионална демократија и сулуда и одметнута либерална економија. Па то кад се споји може се направити само лудница. Ништа више.

Name

СВАШТА

10.07.2020 10:08

НЕМОЈТЕ СВИ ПОНАВЉАТИ САМО ЈЕДНО КО ОПСТРУИШЕ И СЛ. ИМА ЛИ ИКО КО ТАКВЕ МОЖЕ ПРОТЈЕРАТИ, НАРЕДИТИ ИЗБАЦИТИ ИЗ СВЕГА МОГУЋЕГ. ЗНАМО МИ ПОЈЕДИНИ И БЕЗ ВАС ДА ЈЕ СТАЊЕ ТАКО ЧАК МИСЛИМО ДА ЈЕ И ГОРЕ. АЛИ ИМАТЕ ЛИ НЕКО ОД ВАС КАКАВ ЗАКОН, СУД, ХАПШЕЊА, ЗАТВОРЕ И СЛ. ИЛИ СТЕ САМО СВИ НАУЧИЛИ ЈЕДНИ ОД ДРУГИХ ДА ЗАКОН КОРИСТИТЕ САМО ЗА БИЈЕДЕ. РЕЦИМО НЕКО УКРАДЕ 5 КУБИКА ШУМЕ И ОДГОВАРА А НЕКО УНИШТИ ЧИТАВО ШГ И ЈОШ ДОБИЈЕ УНАПРЕЂЕЊЕ ИЛИ НЕКО НЕМА ПАРА ДА ПЛАТИ СТРУЈУ И ШАЉЕ СЕ НА СУД ДОК ЕЛЕКРОДИСТРИБУЦИЈА И СВЕ ОСТАЛО ОТИШЛО У БОЖИЈУ МАТЕР. АЛИ КАКО БИХ И ИМАЛИ КАД БЕЗАКОЊЕ ВЛАДА ТОЛИКЕ ГОДИНЕ А САМО СЕ ЈЕДНО ТЕ ИСТО ПРИЧА. УСТВАРИ САМО ШУПЉА И ПРАЗНА ПРИЧА ЗА МАЛУ ДЈЕЦУ. САМО ЈЕДНА ЧИСТА ПРОПАСТ.

Name

ЛОГИЧНО

10.07.2020 10:18

САСВИМ ЈАСНО НЕ ОДГОВАРАЈУ ИМ НОВИ ИЗАБРАНИ ЧЛАНОВИ ЦИКА ЈЕР НЕЋЕ ДА ИГРАЈУ ОНАКО КАКО ИМ ОНИ СВИРАЈУ ПА ЗАТО И ПАМЕТУЈУ. НИСМО МИ НИ ГЛУПИ НИ ЛУДИ. ЉУДИ КОЈИ СУ ОКОРЕЛИ У КРИМИНАЛУ ХОЋЕ СВЕ ДА НАПРАВЕ КАО ШТО СУ ОНИ ПА ИМ НЕ УСПИЈЕВА И ОНДА НАСТАЈУ ТИ ПРОБЛЕМИ. СВИ ВИ ИДЕТЕ КА ТОМЕ ДА НЕ БУДЕ ИЗБОРА. СВИ СТЕ ИСТИ А ТРЕБА ДА ЈЕ КАКВЕ СРЕЋЕ ДА САМИ НАПУСТИТЕ ЈЕР СТЕ ВИШЕ ДОСАДИЛИ И БОГУ И ПОШТЕНОМ НАРОДУ. ЂАВО ВАС СВЕ ОДНИО И ВАС ИЗАБРАНЕ И ОНЕ КОЈИ ГЛАСАЈУ ЗА ТАКВЕ.

Name

Хрватско братство ДодиГ/Човић

10.07.2020 07:30

Шта ради Валентин Инцко? Седам мјесеци ови политичари дивљају а ништа не раде, и ником ништа. Знате ли шта би се десило са било ким од нас да седам мјесеци ништа не радимо. Били би катапултирани на Мјесец!!! А Високи представник прима 25,000 Еура плату и посматра, посматра шта се ради у овом гету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек питам

10.07.2020 08:52

Зашто се опозициони прваци, писмено, не обрате Валентину Инцку по овоме питању. Једини разлог зашто то не чине видим у жељи да очувају своје личне фотеље-интересе.

Name

Ипе

10.07.2020 10:00

Они (СНСД-ХДЗ) нас (СДА) ко фол нападају,а ми се ко фол бранимо. А једни без других и трећи не би ни били на власти. ЛИЦЕМЈЕРЈЕ.

Name

РЕ

10.07.2020 12:40

Да ли стварно верујете да је избор цланова ЦИК-а СДА-СДС-ПДП легитимно. Како Сарајево мозе заобици партије са којима је у власти а сада тразити да се именује њихов министар. Постављене су искљуциво странацке лицности које треба да опструису изборе, прогласавају изборе нерегуларним ако СДА, ПДП, или СДС не добију изборе. То је циљ политицког Сарајева, да обезбеди наредну владу која њима одговара. А Иваниц и Саров једва доцекали.

Name

!

10.07.2020 07:34

Свака част на коментару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

10.07.2020 07:40

ДОДИК И ЦОВИЦ НЕМАЈУ УТИЦАЈ НА НОВИ ЦИК И ЗАТО ОПСТРУИСУ БУДЗЕТ. НЕМА ВИСЕ ДЗУКЕЛЕ. БРАНКА ПЕТРИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

10.07.2020 11:34

Странци су уз њих, поставиће неког новог Петрића.

Name

Ре за ре

10.07.2020 20:06

Па ти стварно немаш ништа у том балону,

Name

Цц

12.07.2020 14:27

Потковаце они и ову гарнитуру

Name

Драгана бл

10.07.2020 07:50

Позивам народ да изадје на улицу Додик је досао са улице не преко избора ,тако треба да и оде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

10.07.2020 08:26

Намјерно се спрдају ,када већ неко из међународне не реагује. Ружно је то шта раде али изгледа да ти странци морају бити овдје . Тек када би отишли настао би хаос и анархија.

Name

борац

10.07.2020 09:19

Једини прави коментар.

Name

зивбих

10.07.2020 08:03

Највеци проблем су скутори ХДЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

10.07.2020 09:53

Управо тако!!!

Name

Аполо 11

10.07.2020 08:09

Па неце да ставе катанац на бацву меда коју они кусају 20 година. Ово је одавно зрело за медјународну интервенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

10.07.2020 08:12

Једина ствар са којом се са Додом слажем је, и свака му част на ту процјену а то је његова изјава, да Инцко ништа неради сем да прима толике паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ЖАРЕ

10.07.2020 10:28

Е ВИДИШ ЈА СЕ НЕ СЛАЖЕМ. ДОДИК И ЧОВИЋ СУ ЊИХОВИ ИГРАЧИ И ЗАТО СЕ СВЕ ОВАКО И ДЕШАВА. КАКО СУ МОГЛИ СМИЈЕНИТИ ОНИХ 50-ТАК ЧЛАНОВА СДС-А У ТРКУ А САД КАО НЕ МОГУ НИШТА. ОНИ ИХ И ДРЖЕ И ИГРАЈУ СЕ СА ЊИМА КАКО ХОЋЕ И ДОК ЈЕ ЊИХ И ТАКВИХ КАО ШТО СУ ОНИ ОВА ТРОЈКА ЋЕ БИТИ НА ВЛАСТИ СВЕ ДОК ЊИМА ОДГОВАРА И ДОК ИМ СВЕ НЕ ИСПОТПИСУЈУ И ПРЕДАЈУ ОНО ШТО ОНИ ХОЋЕ. УЗАЛУДНО БАЦАЊЕ ПАРА ЗА ВЕЋ УНАПРИЈЕД КУПЉЕНЕ, ПОКВАРЕНЕ И ПОДЛЕ ИЗБОРЕ.

Name

Зиви били па видјели

10.07.2020 08:40

Додик је нудио паре за изборе, али сда блокира, нису дозволили да вм одвоји паре из резерве. Једино Додику одговарају избори и ако их буде он це поразити опозицију као Вуциц у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2020 08:52

Блокира а одговара му!!?

Name

Ре Живи били па видјели

10.07.2020 08:53

Тачно.

Name

мими53

10.07.2020 09:00

Ипак це у ЦИКу зафалити бивси предсједник Петриц који је унапријед знао резултате избора ,посебно за функцију на којој је кандидат био Додик .Противници нису имали сансе. Ваљда су та времена просла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.07.2020 09:06

Чуј молим те лијепо СНСД и ХДЗ опструишу одржавање избора. Драги господине кад су СНСД и ХДЗ 2011.године гласали за тебе да будеш изаран у ЦИК онда су вјероватно по теби били екстра а сад када указују да сте ви Суад Арнаутовић, Ахмет Шантић, Вања Прутина-Бјелица и Јован Калаба изабрани без јавног конкурса онда СНСД и ХДЗ не ваљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

10.07.2020 09:12

Треца страна нису домаци играци

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.07.2020 09:17

Дали је сад јасно народу да излазак не одлуцује вец ЦИК има ли наивни и глупи да иду на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

10.07.2020 09:23

Е ти си сад паметан а у опозицији сви глупи!Схватите већ једном да су то њихови играчи,чији је задатак да држе БиХ у оваквом стању и да буде још горе!Кад им је било у интересу,смјенили су 50 функционера СДС а за час!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

10.07.2020 10:25

СВЕ ОВО РАДИ ЕУ, ЗЛО НАД СВИМ ЗЛИКА КОЈЕ НАМ СЕ ДЕСАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

10.07.2020 10:38

Па цекајте,је ли по закону да су избори сваке двије године.И сад овај казе да 15 дана након расписивања избора,требају бити обезбиједјена средства.Ако је ово изборна година,зна се тацно датум кад су избори,ког датума се тацно расписују избори,у будзету је те године ставка избори-толико и толико пара,итд...Ста ви паламудите у августу мјесецу да ли це бити избора или не.Ало мајмуни,ко одговара за то,ко суди овима сто нису донијели одлуке на вријем,гдје је одговорност,мат...вам висе бандитску свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

10.07.2020 12:42

Колико човјек може бити идиот да каже СНСД и ХДЗ а да постоји и трећа страна. Од кога је кријеш или од кога не смијеш да кажеш лицемјеру? Као ето ми сад да нагађамо која ли би то могла бити. 100% нека из Њемачке.

ОДГОВОРИТЕ