Иза ХДЗ-а је мандат пун кримининала и корупције за четири године

Професор Славо Кукић, коментарисао је за Н1 побједу ХДЗ-а на изборима у Хрватској, казавши како је структура бирачког тијела Хрватске гаранција на дуг живот ХДЗ-а.

Босна и Херцеговина 06.07.2020 | 16:49
Иза ХДЗ-а је мандат пун кримининала и корупције за четири године

"Ради се о конзервативном бирачком тијелу. Ради се о бирачком тијелу на који има снажан утицај Католичка црква и њезине поруке пред изборе, а оне су и пред ове изборе биле више него експлицитне", рекао је Кукић.  

Овакав резултат је, како је казао, изван очекивања.

"Иза ХДЗ-а је један мандат који је био прекрцан и криминалом и корупцијом у те четири године. Уосталом, због криминала и корупције је морало отићи 11 министара Пленковићеве владе", навео је проф. Кукић. 

С друге стране, како је познато, сва предизборна очекивања су давала предност Рестарту.

"И утолико, ово што се добило, по себи говори у прилог тези, колико су та истраживања рађена по методолошком обрасцу који се користи у свијету. Мислим да се ти узорци могу тражити у неколико детаља. Прво, не треба СДП бјежати од тога да је значајан дио узрока у њему. У чињеници, да је он попут социјалдемократа у другим европским земљама изгубио идеологију, да је то опредјељење за трећи пут. Опредјељење, које збуњује бирачко тијело које му је склоно, јер оно са собом носи поруке да СДП хоће по узору на социјалистички савез окупити све живо, и лијево и десно, и богато и сиромошно", казао је проф. Кукић.

Таква идеолошка изгубљеност, у простору и у времену, додао је, погодује групацији лијевих политичких партија које су се овај пут окупиле око политичке платформе Можемо.

"И ако СПД се не ресетира идеолошки, онда би та групација их могла битно угрозити већ на сљедећим локалним изборима, него што их је угрозила сада. Дио тих узрока је и у понашању конзервативног и демократског либералног дијела тијела. Поново се враћам предизборним анкетама које су давале лагану предност Рестарту, али ми смо јуче имали излазност 46 посто, то је најмања излазност до сада", рекао је проф. Кукић. 

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

У

06.07.2020 17:58

Свим републикама бивсе сфрј владају националисти ево вец 30год а и народ је такав задојен мрзњом па их бира и нема се ста ту пуно паметоват народу није битан просперитет вец крвна зрнца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

06.07.2020 19:20

изаци цемо у сусрет драгану цовицу и помоци му да покраде изборе јер побогу он мора бити легитимни представник хрвата и руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ее

06.07.2020 21:11

Народ воли кад га јашу и поткрадају!

ОДГОВОРИТЕ