Iza HDZ-a je mandat pun krimininala i korupcije za četiri godine

Profesor Slavo Kukić, komentarisao je za N1 pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj, kazavši kako je struktura biračkog tijela Hrvatske garancija na dug život HDZ-a.

Bosna i Hercegovina 06.07.2020 | 16:49
Iza HDZ-a je mandat pun krimininala i korupcije za četiri godine

"Radi se o konzervativnom biračkom tijelu. Radi se o biračkom tijelu na koji ima snažan uticaj Katolička crkva i njezine poruke pred izbore, a one su i pred ove izbore bile više nego eksplicitne", rekao je Kukić.  

Ovakav rezultat je, kako je kazao, izvan očekivanja.

"Iza HDZ-a je jedan mandat koji je bio prekrcan i kriminalom i korupcijom u te četiri godine. Uostalom, zbog kriminala i korupcije je moralo otići 11 ministara Plenkovićeve vlade", naveo je prof. Kukić. 

S druge strane, kako je poznato, sva predizborna očekivanja su davala prednost Restartu.

"I utoliko, ovo što se dobilo, po sebi govori u prilog tezi, koliko su ta istraživanja rađena po metodološkom obrascu koji se koristi u svijetu. Mislim da se ti uzorci mogu tražiti u nekoliko detalja. Prvo, ne treba SDP bježati od toga da je značajan dio uzroka u njemu. U činjenici, da je on poput socijaldemokrata u drugim evropskim zemljama izgubio ideologiju, da je to opredjeljenje za treći put. Opredjeljenje, koje zbunjuje biračko tijelo koje mu je sklono, jer ono sa sobom nosi poruke da SDP hoće po uzoru na socijalistički savez okupiti sve živo, i lijevo i desno, i bogato i siromošno", kazao je prof. Kukić.

Takva ideološka izgubljenost, u prostoru i u vremenu, dodao je, pogoduje grupaciji lijevih političkih partija koje su se ovaj put okupile oko političke platforme Možemo.

"I ako SPD se ne resetira ideološki, onda bi ta grupacija ih mogla bitno ugroziti već na sljedećim lokalnim izborima, nego što ih je ugrozila sada. Dio tih uzroka je i u ponašanju konzervativnog i demokratskog liberalnog dijela tijela. Ponovo se vraćam predizbornim anketama koje su davale laganu prednost Restartu, ali mi smo juče imali izlaznost 46 posto, to je najmanja izlaznost do sada", rekao je prof. Kukić. 

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

U

06.07.2020 19:58

Svim republikama bivse sfrj vladaju nacionalisti evo vec 30god a i narod je takav zadojen mrznjom pa ih bira i nema se sta tu puno pametovat narodu nije bitan prosperitet vec krvna zrnca.

ODGOVORITE
Name

CIK

06.07.2020 21:20

izaci cemo u susret draganu covicu i pomoci mu da pokrade izbore jer pobogu on mora biti legitimni predstavnik hrvata i rusa.

ODGOVORITE
Name

Ee

06.07.2020 23:11

Narod voli kad ga jašu i potkradaju!

ODGOVORITE